                                   HQ 544395

                                   November 23, 1990

VAL CO:R:C:V  544395 ML

CATEGORY: Valuation

Regional Director

Regulatory Audit Division

New York, New York  10048

RE:  Request for Reconsideration of C.S.D. 88-34, Dated September

     8, 1988; Mori-Lee Associates

Dear Sir:

     This is in reply to a memorandum, dated June 8, 1990, (AUD-

8-O:R  JCS), from your office referencing letter dated August

29,1989, requesting the reconsideration of C.S.D. 88-34,

regarding deductions made for financing fees by Mori Lee

Associates (CLA-2 CO:R:C:V 544082 EK).

FACTS:

     Mori-Lee Associates (hereinafter referred to as the

"importer") purchases formal wear from an unrelated and a related

manufacturer.  The importer deducts from entered value an amount

allegedly incurred in Taiwan by the foreign manufacturers for

finance or capital acquisition.  For the unrelated manufacturer,

a constant 8% of the imported material costs are added to the FOB

invoice price for the merchandise.  The related Taiwanese

manufacturer has a 5% addition for the merchandise.  The importer

states that he is unaware of the actual finance costs incurred by

the two manufacturers.  Additionally, the auditors have informed

us that the importer makes "advance payments" to both Taiwanese

manufacturers.  The auditors have not, however, provided any

detailed descriptions as to the nature of these advance payments

(i.e., whether they are in the nature of cash, or perhaps

materials furnished to the manufacturers, resulting from cash

payments made by the importer to a third party).  This fact was

not set forth in the original protest decision published as

C.S.D. 88-34.  The auditors do state, that these advance payments

provide "working capital" for the manufacturers for which the

importer receives no interest income.

     The relevant portion of C.S.D. 88-34 about which you ask for

reconsideration, holds that payments made by the buyer for the

interest charges are not part of the "price actually paid or

payable."  Your audit revealed that the importer did not record

the "financing fees" as interest expense within the firm's

internal accounting records in conformance with generally

accepted accounting principles.  You believe that "financing

fees" should only be considered nondutiable if it can be proven

that they were actually incurred by the foreign manufacturer, and

calculated on some appropriate and reasonable basis.

ISSUE:

      Whether the "financing fee" charged by the manufacturer to

the importer is includable in the "price actually paid or

payable" for imported merchandise, when the fee is not recorded

as interest expense in accordance with generally accepted

accounting principles.

LAW AND ANALYSIS:

     The preferred method of appraisement, transaction value, is

defined in section 402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 1401a(b)) as

"the price actually paid or payable for the merchandise when

sold for exportation to the United States", plus certain

enumerated additions.  Treasury Decision (T.D.) 85-111 dated July

17, 1985, addressed the issue of the dutiability of the interest

charges paid by the importer.  Customs stated that interest

payments, whether or not included in the "price actually paid or

payable" for imported merchandise, should not be considered part

of dutiable value provided the following criteria are satisfied:

          (1)  The interest charges are identified separately

          from the price actually paid or payable;

          (2)  The financing arrangement in question was made in

          writing;

          (3)  Where required by Customs, the buyer can

          demonstrate that

               - the goods undergoing appraisement are actually

               sold at the price declared as the price actually

               paid or payable, and

               - the claimed rate of interest does not exceed the

               level for such transaction prevailing in the

               country where, and at the time, when the financing

               was provided.

     Customs issued a statement of clarification regarding the

treatment of interest charges in the value of imported

merchandise in C.S.D. 89-70 which became effective October 17,

1989.  While the changes made by C.S.D. 89-70 have no retroactive

effect, Customs therein, interpreted the term "interest" to

encompass only bona fide interest charges, not simply the notion

of interest arising out of a delayed payment.  Bona fide interest

charges are those payments that are carried on the importer's

books as interest expenses in conformance with generally accepted

accounting principles (emphasis added).  C.S.D. 89-70 further

stated that the buyer must be able to prove that the "price

actually paid or payable" for identical or similar goods sold

without a financing arrangement closely approximates the "price

paid or payable" for the goods being appraised.  If the buyer

fails to meet this test, no authority exists for distinguishing

the alleged interest payments from the "price actually paid or

payable" for the merchandise.

     In the instant case, the importer has often supplied the

manufacturers with advance payments and financing fees.  It is

unclear as to whether the financing fees have any direct

correlation to the actual "cost of capital" in Taiwan since

"capital" had previously been supplied in the form of the cash

advances.  Further negating the nondutiability of these interest

expense deductions is the fact that the internal accounting

records of the importer do not record the "financing fees" as

interest expenses.  Under these circumstances, we have no

authority to make an adjustment to the "price actually paid or

payable."

     The second issue involves advance payments supplied to the

manufacturers for "working capital".  In the instant case,

advance payments (cash) are a dutiable part of the "price

actually paid or payable" for the merchandise when they are in

the form of cash advances.

     If the money is advanced to a third party and materials are

purchased, which are later supplied to the manufacturer free of

charge, the furnishing of this material would be considered an

assist.  The term "assist" is defined as follows:

          any of the following if supplied directly or

          indirectly, and free of charge or at reduced cost, by

          the buyer of imported merchandise for use in connection

          with the production or sale for export to the United

          States of the merchandise:

               (i)  Materials, components, parts, and similar

               items incorporated in the imported

               merchandise....

If the importer has sent money abroad to purchase materials to be

furnished to the manufacturer of subsequently imported

merchandise, the materials supplied will be a dutiable addition

to the "price actually paid or payable" for the merchandise.

Please note, that the value of any assist will include

transportation costs to the place of production.  See, Section

152.103(d), Customs Regulations (19 CFR 152.103(d)).

HOLDING:

     In view of the foregoing, no authority exists to deduct the

claimed financing fees from the "price actually paid or payable"

for the imported merchandise.  In light of the statement of

clarification, C.S.D. 89-70, it is not necessary to reverse

C.S.D. 88-34, CLA-2 544082 EK.  Please note, however, that C.S.D.

88-70 has no retroactive effect and will not impact on those

entries filed prior to October 17, 1989.  Only entries made after

October 17, 1989 are subject to the changes bade by C.S.D. 89-70.

     Furthermore, to the extent that any monetary advances are

made to the manufacturers in connection with the imported

merchandise, they are dutiable as part of the "price actually

paid or payable".  Should these advances be made to a third party

and result in the acquisition of materials subsequently furnished

to the manufacturer in connection with the imported merchandise,

this type of advance would be an addition to the "price actually

paid or payable" for the imported merchandise, under authority of

section 402(b)(1)(c) of the TAA.

                           Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

