                                   HQ 544469

                                   August 20, 1990

VAL CO:R:C:V  544469 ML

Category: Valuation

District Director

Seattle, Washington

RE:  Decision on Application for Further Review of Protest

     No. 3001-6-000149

Dear Sir:

     This protest was filed against your decision in the

liquidation of various entries made by Kitamura Machinery of

U.S.A., Inc., a machine tool importer.  The merchandise was

manufactured in Japan by Kitamura Machinery Co., Ltd.  The

merchandise was appraised pursuant to section 402(d) of the

Tariff Act of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of

1979 (19 U.S.C. 1401a(d); TAA).

FACTS:

     The imports in question are machining centers and other

machine tools.  These machine tools were manufactured in Japan by

Kitamura Machinery Co., Ltd. (hereinafter referred to as the

"manufacturer") and consigned to Kitamura Machinery of U.S.A.,

Inc. (hereinafter referred to as the "importer").  The

manufacturer shipped the merchandise either to the importer who

warehoused, serviced, and set a final price for the goods to be

charged to the ultimate purchasers in the United States, or to an

unrelated distributor.  After selling the merchandise at the

final price, the distributor deducted an 18% commission and

remitted the remaining 82% of the price to either the

manufacturer or the importer.  In the latter case, the importer

then remits the 82% to the manufacturer who then pays the

importer a 3% commission.  If the 82% was sent from the

distributor to the manufacturer directly, the manufacturer still

sends 3% of the final price to the importer.

ISSUES:

     (1)  Whether transaction value of identical, or of similar

merchandise or deductive value is the proper method for the

appraisement of the merchandise?

     (2)  Whether the commissions paid are those which are

usually paid in connection with sales in the United States and

would, therefore, be deductible under deductive value?

     (3)  Whether the costs associated with the international

shipment of merchandise were in fact deducted?

     (4)  Whether the actual costs associated with transportation

and insurance are deductible with respect to shipments of

merchandise from the place of importation to the place of

delivery in the United States?

LAW AND ANALYSIS:

     The first issue involves whether the transaction value of

identical, or of similar merchandise or deductive value should be

used to appraise the entries.  The fact that the imported

merchandise is consigned rather than sold is not in and of itself

a sufficient basis for denying the use of transaction value of

identical or similar merchandise pursuant to section 402(c)(2).

(See Headquarters Ruling Letter 544361 EK, dated August 22, 1986)

Section 402(c) of the TAA defines the transaction value of

identical merchandise, or of similar merchandise as the

transaction value of imported merchandise that is either

identical or similar merchandise to that which is being

appraised and is exported to the United States at or about the

time that the merchandise being appraised is exported to the

United States.  The relevant portion of section 402(c) states the

following:

          Transaction value determined under this

          subsection shall be based on sales of

          identical merchandise or similar merchandise,

          as the case may be, at the same commercial

          level and in substantially the same quantity

          as the sale of the merchandise being

          appraised...Section 402(c)(2).

     Of course, it is necessary that sufficient information be

available in order for Customs to make any adjustment that may

be needed pursuant to section 402(c)(2).  If Customs is not

satisfied that the relevant information is available, the use of

transaction value of identical or similar merchandise for

appraisement purposes is not proper and will be disallowed.  In

the instant case, the importer submitted a "computer runout" as

evidence of sales of identical or similar merchandise sold to an

unrelated buyer in the United States and exported at or about the

time of exportation of the merchandise under protest.  We do not

believe this evidence to be persuasive as each machine was

different and contained numerous additional features.

     Deductive value is the next basis of appraisement to be

used, unless the importer designated, at entry summary, computed

value as the prefered method of appraisement.  Under section

402(d)(2)(A)(i) and (ii), deductive value is the price at which

the merchandise is sold in the condition as imported at or about

the date of importation of the merchandise being appraised, sold

in the greatest aggregate quantity at or about such date, or

before the close of the 90th day after the date of such

importation.  The unit price at which merchandise is sold in the

greatest aggregate quantity is the unit price at which such

merchandise is sold to unrelated persons, at the first

commercial level after importation.  The sales price at that

level is then reduced by amounts specified under section

402(d)(3)(A) of the TAA of 1979.

     Under section 402(d)(3)(A), the price is reduced by amounts

equal to:

          (i) any commission usually paid or agreed to be

          paid, or the addition usually made for profit and

          general expenses, in connection with sales in the

          United States of imported merchandise that is of

          the same class or kind, regardless of the country

          of exportation, as the merchandise concerned;

          (ii) the actual costs and associated costs

          of transportation and insurance incurred with

          respect to international shipment of the

          merchandise concerned from the country of

          exportation to the United States;

          (iii) the usual costs and associated costs

          of transportation and insurance incurred with

          respect to shipments of the merchandise

          concerned from the place of importation to

          the place of delivery in the United States,

          if such costs are not included as a general

          expense under clause (i);

          (iv) the customs duties and other Federal

          taxes currently payable on the merchandise

          concerned by reason of its importation, and

          any Federal excise tax on, or measured by the

          value of, such merchandise for which vendors

          in the United State are ordinarily

          liable,...

     The protestant asserts that the distributor purchased the

machinery from the importer at an "adjusted price" then sold the

goods to the ultimate purchaser at a "final price".  However,

under the facts submitted there does not appear to be a bona fide

sale between the importer and the distributor.  It is the

subsequent sale which takes place between unrelated parties which

must be looked to so that the deductive value of the merchandise

can be established.

     After the merchandise is sold to the ultimate U.S.

purchaser, the distributor deducts an 18% commission from the

final price paid, and remits the remainder to either the importer

or to the manufacturer.  When the manufacturer is given the

entire remainder, he later remits 3% to the importer.  Whether

these commissions are the type usually paid or agreed to be paid

in connection with sales in the United States of imported

merchandise that is of the same class or kind, regardless of the

country of exportation is a question of fact which shall be

determined by the appraising officer.

     As previously discussed, the first commercial level after

importation is the sales price from which any deductions will be

made.  Here, the first commercial level at which a sale took

place was the sale made to the United States purchaser, and it is

the commissions associated with that sale which are deducted from

the sales price.  If the 18% commission taken by the distributor

and the 3% remitted to the importer are the commissions which

directly relate to the sale and are usually paid for this type of

merchandise, then they will be deductible pursuant to section

402(d)(3)(A)(i).

     The protestant asserts that no deduction was made for the

actual costs associated with the international shipment of the

merchandise.  However, the actual costs with respect to the

movement of the merchandise from Japan to the United States were

deducted pursuant to section 402(d)(3)(A)(ii).  The importer

further contends that no deduction was made for the costs and

associated costs of transportation and insurance incurred with

respect to shipment of the merchandise from the port of Seattle

to the Kitamura U.S.A. warehouse as provided by section

402(d)(3)(A)(iii).  While the usual costs associated with U.S.

inland freight would be allowable, the importer has failed to

meet his responsibility to provide actual cost figures.  The

invoices state identical cost figures, regardless of whether the

merchandise is being shipped to the distributor or directly to

the importer's warehouse.

HOLDING:

     From the facts provided, it is our conclusion that the basis

of appraisement is deductive value, under section 402(d) of the

TAA, when the merchandise concerned is sold within 180 days after

the date of importation.  The base price being determined when

the merchandise is sold to unrelated persons at the first

commercial level after importation.  In the instant case, this

sale occurred when the United States purchaser purchased the

goods.  The commissions associated with this sale will be

deductible, if the appraising officer determines that the

commissions paid to the importer and the distributor are of the

type usually paid in connection with sales of this kind in the

United States.  Additionally, those costs associated with the

international shipment of the merchandise were appropriately

deducted from the price prior to the imposition of duties.  As no

information was submitted reflecting those costs actually

incurred for domestic inland freight, they will not be deducted.

     Accordingly, you are directed to grant this petition in part

and to deny this petition in part.  A copy of this decision

should be attached to Form 19, Notice of Action, to be sent to

the protestant.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

