                            HQ 544471

                        September 6, 1990

VAL CO:R:C:V 544471 VLB

CATEGORY: Valuation

----------------, Esquire

--------------

----------------

New York, New York  10017-4608

RE: Determination of sale for exportation and dutiability of

freight charges for Mexican cement

Dear Sir:

     This is in response to your letter dated March 15, 1990,

requesting a ruling on behalf of your clients -------------------

------------------------------------. (hereinafter referred to as

the "distributors").  You state that the distributors are not

presently doing business in the manner that you describe.

Therefore, we are treating this ruling as a prospective ruling.

FACTS:

     You state that the distributors are related to and

controlled by ------------------------------------------------

corporation (herein after referred to as "C----").  C-----owns or

controls several cement mills in Mexico, including most of the

mills that produce cement that will be imported into the U.S.

C---------------------------------(hereinafter referred to as

"CI--"), a Mexican trading company controlled by C---- will

purchase cement from the mills.  CI--'s sole business is

purchasing cement for export from Mexico.  CI-- purchases from

the mills, F.O.B. Mill.

     CI-- will in turn "sell" all of the cement destined for the

U.S. to -------------------------------------------.

(hereinafter referred to as "CITC"), an unrelated financial

institution.  The terms of this sale will be F.O.B. Midbridge

U.S. Border for the land shipments, and C.I.F. U.S. Port of Entry

for the ocean shipments.

     CITC will then "sell" the cement to --------------------.

(hereinafter referred to as "T------"), a --------------

corporation that is in the C---- organization.  You state that

T------ is the exclusive distributor to the U.S. of cement

exported by CI--.  The price of the merchandise between CI-- and
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CITC, and CITC and T------ will be the same.  However, CITC will

retain a portion of the sales price it receives from T------ as

interest and fees.  You further explain that the "sale" from CITC

to T------ will occur after the goods are exported from Mexico,

but prior to the importation into the U.S.

     T------ will "sell" the cement to the related U.S.

distributors on a C.I.F. Port of Entry terms.  Title to the

cement will pass from T------ to the distributors prior to

importation.  The distributors will be the importers of record.

     The merchandise will be shipped in two separate

transportation modes, ocean and overland.  You state that the

ocean transportation requires overland shipment, usually by rail,

to an ocean terminal that is dedicated to shipments destined for

exportation to the U.S.  All shipments from such ocean terminals

are directed to a U.S. port.

     The overland transportation involves the merchandise being

shipped by truck from the mill to a rail terminal in the U.S.

ISSUES:

     (1)  Whether there is a sale for exportation for purposes of

transaction value.

     (2)  Whether the foreign inland freight, terminal, export

clearance and brokerage charges included in the C.I.F price paid

by the distributors can be excluded from the price actually paid

or payable for the merchandise.

LAW AND ANALYSIS:

     As you know, transaction value, the preferred method of

appraisement, is defined in section 402(b) of the Tariff Act of

1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C.

1401a(b); TAA) as the "price actually paid or payable for the

merchandise when sold for exportation to the United States" plus

enumerated additions.

     The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as "the total payment (whether direct or

indirect, and exclusive of any costs, charges, or expense

incurred for transportation, insurance, and related services

incident to the international shipment of the merchandise. . .)

made, or to be made, for the imported merchandise by the buyer

to, or for the benefit of, the seller.  For purposes of this

ruling, we are assuming that transaction value will be the proper

method of appraisement.
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     Initially, you contended that the transaction value for the

merchandise should be the price that the distributors paid

T------ for the merchandise, less the international and foreign

inland freight charges, and terminal and brokerage charges.  You

stated on page 4 of your letter dated March 15, 1990, that the

sale from T------ to the distributors is a sale for exportation

to the U.S. because it is the transaction in which the goods are

delivered to the importer and the transaction in which title

passes to the importer.  You also stated that either the sale

from the mills to CI-- or the sale from CI-- to CITC could also

be sales for exportation.

     Subsequently, in a meeting with members of my staff, you

contended that the sale for exportation for transaction value

purposes is the sale between CI-- and CITC.  By letter dated May

17, 1990, you submitted documentation covering sales of cement by

CI-- to CITC and the resales of the same merchandise by CITC to

T------.

     The invoice in the transaction between CI-- and CITC

contains the terms of sale of "FOB Mexican Port/Border".

However, you stated in a telephone conversation with a member of

my staff that the contract between CI-- and CITC does not specify

terms of sale.  Therefore, CI-- simply inserts the terms.  CI--

can change the terms to CIF to conform with the documentation in

the other transactions.  This is due to the fact that the CI-- -

CITC transaction is merely a financial transaction and the

intent of all of the parties is that the terms of sale be uniform

throughout the entire arrangement.  Therefore, the terms of sale

between CI-- and CITC will be "C.I.F. Port of Entry".

     Under these circumstances the same terms of sale ( C.I.F.

Port of Entry) will exist in each transaction after CI--'s

acquisition of the cement.  Thus, title to the merchandise and

risk of loss will pass simultaneously from CI-- to the

distributors.  CITC and T------ will hold title for an instant,

if ever.

     As you know in HRL 544513, of this same date, we addressed

the transactions between the mills, CI--, T------, and

S--------, a related distributor, that have occurred in the past.

In that ruling we held that the sale for exportation for purposes

of transaction value occurred between CI-- and S-------- with

T------ acting as a selling agent for CI--.  The amount that

S-------- paid to T------ over and above what T------ remitted to

CI-- was held to be a selling commission.
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     From your submissions and conversations with my staff, it

appears that T------'s role in the prospective transactions will

remain the same as its role in the past.  As in the past

transactions, T------ will not carry on activities in the U.S.,

and will have no physical presence in the U.S.  Rather, T------

will simply be acting as agent on CI--'s behalf.  T------ does

not maintain its own inventory of cement for sale to customers

of its choice in the U.S.

     Rather, CI-- is determining what U.S. company is to receive

the merchandise.  This is evidenced by the fact that from the

time the cement leaves the mill it is consigned to the

distributor's customer in the U.S. in the overland shipments or

to CI--'s ocean terminal dedicated to shipping to U.S. ports.

T------ simply facilitates the movement of the money paid by the

distributors.

     In this prospective scenario, T------ remits, on behalf of

CI--, the distributors' payments to CITC as part of the financial

arrangement.  That is, in these transactions, CITC will have

advanced monies to CI--.  Trading will simply be repaying, on

behalf of CI--, the advanced monies plus interest and fees, to

CITC.  The fact that the payment does not move directly from

T------ to CI-- does not defeat the fact that T------ is acting

on CI--'s behalf.

     Similarly, CITC facilitates the flow of cement and money on

behalf of CI--.  Like T------, CITC does not solicit customers

for the cement or carry an inventory of cement to sell on its own

behalf.  Rather, it acts on behalf of CI-- pursuant to the

financial arrangement.

     In sum, we have determined that the sale for exportation for

purposes of transaction value occurs between CI-- and the

distributors based on the fact that title passes directly from

CISA to the distributors.  The amount that the distributors remit

to T------ is the price actually paid or payable for the

merchandise plus a selling commission to T------.  The amount of

the selling commission is the sum that T------ retains after

forwarding a portion of the distributors' payments to CITC.

     As previously stated, CI--, T------, and the distributors

are related parties as defined in section 402(g) of the TAA.

Therefore, the proposed transaction value based on the amount

remitted by the distributors to T------ must meet either the

"circumstances of the sale" test or the test value method for

determining the acceptability of a price in a related party

transaction.
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     You have stated that the price paid by the distributors

"conforms to the statutory test that a related party price

approximate either the deductive value or the computed value of

the merchandise".  While this may be true, we would like to point

out that the test value method requires that the "test" values be

values that have been previously accepted by Customs as

appraised values.  The "test" value cannot be a hypothetical

deductive value or computed value of the merchandise that is

being appraised.  The import specialist will make the final

determination of whether the relationship between CI--, T------

and the distributors affected the price.

     The second issue involves the dutiability of the freight,

terminal, export clearance and brokerage charges that will be

included in the C.I.F.-Port of Entry price that the distributors

will pay.  As previously stated, the price actually paid or

payable for the imported merchandise is the total price paid to

the seller, exclusive of any costs, charges, or expenses incurred

for transportation, insurance, and related services incident to

the international shipment of the merchandise form the country of

exportation.

     In T.D. 84-235 (49 FR 46886), Customs amended 19 CFR

152.103(a)(5) covering the dutiability of foreign inland freight

and other services incident to the international shipment of

merchandise.  The applicable provision of the amended regulation,

19 CFR 152.103(a)(5)(ii) contains the following language:

     Sales other than ex-factory.   As a general rule, in

     those situations where the price actually paid or

     payable for imported merchandise includes a charge for

     foreign inland freight, whether or not itemized

     separately on the invoices or other commercial

     documents, that charge will be part of the transaction

     value to the extent included in the price.  However,

     charges for foreign inland freight and other services

     incident to the shipment of the merchandise to the

     United States may be considered incident to the

     international shipment of that merchandise within the

     meaning of section 152.102(f) if they are identified

     separately and they occur after the merchandise has

     been sold for export to the United States and placed

     with a carrier for through shipment to the United

     States.

     Subsection (iii) of the regulation requires that a through

bill of lading be presented to the District Director to meet the
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requirement in (ii) that a sale for export and placement for

through shipment has occurred.  Only in those situations where it

is impossible to ship merchandise on a through bill of lading

will other documentation be accepted in lieu of a through bill of

lading.

     You state that the ocean shipments require overland

shipment, usually by rail, to an ocean terminal that is dedicated

to shipments destined for exportation to the U.S.  Thus, you

contend that when the cement leaves the mill for transportation

to an ocean terminal it has been placed on a carrier for through

shipment to the U.S.  However, there will not be a single through

bill of lading.  Nevertheless, you state that the evidence

required by 19 CFR 152.103(a)(5) will be present in view of the

fact that transport to an ocean terminal dedicated to shipping to

U.S. ports is exportation to the U.S.  Under the regulation, we

must leave the decision to the import specialist and the District

Director as to whether sufficient evidence is provided to meet

the requirements of the regulation.

     For the overland shipments, you state that there is a

through bill of lading issued either at the rail terminal or at

the mill when the mill is equipped with rail loading facilities.

This document covers shipment to a rail terminal in the U.S.

     In those cases where the mill is equipped with rail loading

facilities and the merchandise is placed in a car at the mill,

and arrives in the same car in the U.S., the requirements of the

regulation may be met because there is a through bill of lading.

However, the import specialist must make that final determination

on this issue upon review of the documentation.

     In those situations where the mill is not equipped with rail

loading facilities and the merchandise must be transported to a

rail terminal, the requirements of 19 CFR 152.103(a)(5) may be

harder to meet because two carriers may be involved.  Here again,

the import specialist must make the determination on the

dutiability of the freight and related charges after review of

the documentation.

     Finally, you state that the merchandise will sometimes be

shipped by truck from the mill to the delivery point in the U.S.

In this case if the shipment is in the hands of a single carrier

from the time that it leaves the mill, and the carrier can

provide the proper documentation, then the foreign inland freight

and related charges may be excluded from the transaction value of

the merchandise under 19 CFR 152.103(a).
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HOLDINGS:

     (1)  Title will pass simultaneously from CI--, to CITC, to

T------, to the distributors due to the fact that the terms of

sale are all C.I.F. Port of Entry.  Therefore, the sale for

exportation is occurring between CI-- and the distributors.

T------ and CITC will simply be acting as agents for CI-- in

facilitating the flow of cement and money between the U.S. and

Mexico.  The amount that the distributors will remit to T------

will include the price actually paid or payable for the imported

merchandise plus a selling commission.  The amount of the selling

commission will be the amount that Trading retains after it has

paid CITC.

     (2)  The requirements for the exclusion of foreign inland

freight charges and related fees are set out in 19 CFR

152.103(a)(5).  The import specialist must determine whether the

requirements of the regulations have been met after review of the

documentation.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

