                            HQ 544480

                       September 21, 1990

VAL-2 CO:R:C:V 544480 pmh

CATEGORY: Valuation

Regional Director, Regulatory Audit Division

Chicago, IL

RE: Request for Internal Advice; Dutiability of Certain

    Depreciation Costs

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum dated March 13, 1990

(MAN-1-CO:RA:C), regarding a request for internal advice on the

dutiability of depreciation costs associated with certain

equipment.  This equipment is provided free of charge by the

importer to the foreign manufacturer.

     According to the March 7, 1990 request for internal advice

submitted by the importer, Outboard Marine Corporation (OMC), to

the Southeast Region, OMC imports merchandise from its Mexican

subsidiary (OMEX).  The imported merchandise consists of small

outboard motors and other small electrical and fuel assemblies to

be used in boats.  OMC supplies certain equipment to OMEX free of

charge and this equipment remains on OMC's depreciation schedule.

The merchandise imported by OMC is subject to special duty status

under subheading 9802.00.80 of the Harmonized Tariff Schedule of

the United States.  A regulatory audit was performed to verify

the value of the U.S. origin components deducted from the value

of the imported merchandise.  During this audit it was discovered

that an amount reflecting the depreciation costs of the equipment

OMC supplies to OMEX was not reflected in the total amount of

U.S. assist costs.  It is the opinion of the concerned auditors

that the equipment constitutes assists and should be factored

into the appraised value of the imported merchandise.

     The importer has enclosed a list of the equipment it has

supplied to OMEX.  OMC has divided these items into six

categories.  These categories are: General Plant and Office

Equipment (GPO), Maintenance Tools and Equipment (Main),

Materials Handling Equipment (MHE), Painting Equipment (Paint),

Packaging Equipment (PKG) and Testing Equipment (Test).  The

total list includes 171 items.  We have numbered the items for

easier reference and enclose a copy of the numbered list with

this ruling.  We note that without a precise description of each

piece of equipment, many of our comments have to be advisory in

nature.
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     The imported merchandise in this case has been appraised

pursuant to transaction value, section 402(b) of the Tariff Act

of 1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19

U.S.C. 1401a(b)).

      The question presented is whether the equipment that OMC

supplies free of charge to OMEX constitutes an assist within the

meaning of section 402(h)(1)(A) of the TAA.  In this regard, we

note that section 402(h)(1)(A) of the TAA provides as follows:

     The term assist means any of the following if supplied

directly, and free of charge or at reduced cost, by the buyer of

imported merchandise for use in connection with the production or

the sale for export to the United States of the merchandise:

          (i) Materials, components, parts, and similar items in-

          incorporated in the imported merchandise.

          (ii) Tools, dies, molds and similar items used in the

          production of the imported merchandise.

          (iii) Merchandise consumed in the production of the

          imported merchandise.

          (iv) Engineering, development, art work, design work,

          plans and sketches that are undertaken elsewhere than

          in the United States and are necessary for the

          production of the imported merchandise.

     The equipment and machinery in this case do not fall within

category (i) or (iii) of section 402(h)(1)(A) as it is neither

incorporated into the imported merchandise nor consumed in the

production of the imported merchandise.  Nor does the equipment

fall within category (iv), which addresses engineering, artwork

and design work.  Therefore, the question presented is whether

the equipment and machinery provided by OMC to OMEX constitute

"tools, dies, molds and similar items used in the production of

the imported merchandise" within the meaning of section

402(h)(1)(A)(ii) of the TAA.

     In TAA #4, dated September 4, 1980, Customs held that

general purpose equipment, such as sewing machines, ovens, drill

presses, etc., which was actually used in the production of the

merchandise was dutiable as an assist under section

402(h)(1)(A)(ii) of the TAA.  In TAA #18, dated February 27,

1981, Customs contrasted this equipment with general purpose

equipment such as emergency power generators, telephone switching

equipment, and air conditioning equipment, which was not used in

the actual production of the imported merchandise and was,
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therefore, not considered to be an assist within the meaning of

section 402(h)(1)(A)(ii) of the TAA.  In HQ 542762, dated

January 14, 1983, we noted that the distinction is often based on

whether or not the equipment "works a change" on the merchandise

during production.

     As noted above, we are basing our determination as to

whether or not each of the items constitutes an assist, on the

brief description that has been provided for the item.  In

some instances the description is too brief to indicate whether

or not the item is actually used in the production of the

merchandise within the meaning of section 402(h)(1)(A)(ii) of the

TAA.  In those instances, we will be unable to make a

determination as to whether the item is an assist.

     With regard to the first category, GPO, items one through 25

are general office equipment and not of the type to be used in

the actual production of merchandise.  This equipment is used to

maintain air quality, and as part of the plumbing and electrical

systems in the office and plant.  In addition, these items

include equipment used to maintain the floors and docks, a

timeclock and a door.  Items 36 through 44 consist of equipment

used in the waste and water treatment systems of the plant and

office.  None of this equipment is used in the actual production

of the imported merchandise within the meaning of section

402(h)(1)(A)(ii) of the TAA or the above-cited rulings.

     Items 26 through 35 in the GPO category comprise a stamp

system that stamps the part number and date code on components of

the imported merchandise.  Although it is not clear from the

description when and how the stamping equipment is used, if it is

actually used in production to mark components of the imported

merchandise, it would constitute an assist within the meaning of

section 402(h)(A)(1)(ii).

     With regard to the second category, MAIN, we find that it is

not clear from the individual descriptions provided for most of

the items how those items are used and if they are used in the

production of the imported merchandise within the meaning of

section 402(h)(1)(A)(ii) of the TAA.  Section 402(h)(1)(A)(ii) of

the TAA specifically addresses "tools...and similar items used in

the production of the merchandise."  In Texas Apparel v. United

States, Slip-Op. 88-148 (1988), the court affirmed Customs'

position that even general purpose equipment may be considered

assists under section 402(h)(1)(A)(ii) of the TAA, if such

equipment is used directly in the production of the imported

merchandise.  Items 46 through 53 and items 62 through 72 are
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described as either tools or tool and machinery maintenance

equipment.  Given the nature of the imported merchandise, i.e.,

small outboard motors and electrical and fuel assemblies, it is

possible the general purpose tools listed as items 46 through 53

and 62 through 72 would be used directly in the production of the

imported merchandise.  If so, those tools would constitute

assists as the court defined that term in Texas Apparel.

However, it is not clear from the given descriptions whether

these items are used in the actual production of the imported

merchandise or not.

     Items 45, 54 through 56, 61 and 71 in the MAIN category are

items related to the production and maintenance of the tools,

themselves, rather than to the production of the imported

merchandise.  Items 57 through 60 are cabinets and constitute

furniture.  As such none of these items are considered assists

within the meaning of section 402(h)(1)(A)(ii).

     The third category, MHE, consists mainly of equipment used

for moving and carrying material.  Items 73 through 81 and item

84 are conveyor belts used for a carburetor assembly line.  We

note that in C.S.D. 88-20, dated August 16, 1988, we held that a

conveyor system used to transport an article being produced from

one point in the manufacturing process to another was not an

assist because it was not "used in the production of the imported

merchandise" within the meaning of section 402(h)(1)(A)(ii) of

the TAA.  However, we are in the process of re-examining our

position with regards to this issue.

     Items 82 through 107 and item 109 consist of forklifts and

their parts, work tables, benches and loading bins.  Customs

held, in HQ 554993, dated May 19, 1988, that such items are not

used in the actual production of imported merchandise and are,

therefore, not assists within the meaning of section

402(h)(1)(A)(ii) of the TAA.

     Items 108 through 112 (with the exception of item 109) are

equipment for counting and weighing equipment.  This equipment is

not similar to a tool, die, or mold in that it does not "work a

change" on the article being produced.  Nor has it been indicated

that this equipment is used in the production of the imported
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merchandise.  We do no find this equipment to constitute assists

within the meaning of section 402(h)(1)(A)(ii) of the TAA.

     The entire category of PAINT has not been sufficiently

desribed for us to make any determination as to whether those

specific items constitute assists.  If the paint systems consist

of equipment that is actually used in production, to paint the

imported merchandise or components thereof, then these items,

like the stamping system, would be assists within the meaning of

section 402(h)(1)(A)(ii) of the TAA.

     Category PKG itemizes packaging equipment.  This equipment

would necessarily be used after production of the imported

merchandise and as such, would not be assists within the meaning

of any of the categories in section 402(h)(1)(A).  In addition,

please note that packing costs are addressed in section

402(b)(1)(A) of the TAA and that under authority of that section

such costs are included in the transaction value of imported

merchandise if not otherwise included in the price actually paid

or payable.

     The final category, TEST, lists various testing equipment.

As noted in regard to each of the other categories, the

descriptions provided for the items in this category are not

sufficient for us to make a determination as to whether or not

these items are assists.  Generally, Customs has held that

testing equipment does not constitute assists because most

testing occurs after production, on the finished product.  (See

TAA #11, dated November 7, 1980; HQ 543587, dated January 28,

1986.)  However, in HQ 544508, dated June 19, 1990 we held that

testing equipment may constitute an assist within the meaning of

402(h)(1)(A)(ii) of the TAA if it can be shown that the equipment

was used for testing performed during the production process and

that such testing was essential to the production to the product.

A copy of that decision has been provided for your reference.

     Accordingly, we find that the equipment identified in items

45, 54 through 56, 61, 71, 82 through 112 do not constitute

assists within the meaning of section 402(h)(1)(A).  Items 130

through 140 do not constitute assists, but may be added to the

transaction value of the imported merchandise, as packing costs,

under section 402(b)(1)(A).  We are not able to make a

determination as to whether the remainder of the equipment
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constitute assists because the descriptions provided are not

sufficient to indicate what each of those items are and/or how

they are used.  Therefore, with regard to the remaining items, we

suggest you obtain additional information as to whether they are

used directly in the production process of the imported

merchandise and utilize the guidelines we have provided above.

                           Sincerely,

                            John Durant

