                         HQ 555677

                       November 5, 1990

CLA-2 CO:R:C:V 555677 SER

CATEGORY: Classification

Ms. Marqueritte Jones

Trade Commissioner

JAMPRO

866 Second Avenue

New York, NY  10017

RE:  Country of Origin of Surgical Towels from Jamaica

Dear Ms. Jones:

     This is in reference to your letter of June 11, 1990, in

which you request a ruling on whether the production of

surgical/hospital towels in Jamaica results in their being

considered products of Jamaica.

FACTS:

     You set forth four alternative processes in the production

of the surgical towels.

Process 1 -Rolls of pre-dyed cotton fabric obtained from other

           than Jamaican or U.S. sources, e.g., China, India,

           Pakistan, with the Jamaican manufacturer cutting and

           stitching on all four edges and packaging in polybags.

           The polybags are to be obtained from a U.S., non-U.S.

           or Jamaican manufacturer.

Process 2 -Rolls of cotton fabric obtained from other than

           Jamaican or U.S. sources with the Jamaican

           manufacturer dyeing the fabric, cutting and

           stitching on all four edges, and packaging in

           polybags.  Polybags are obtained from a non-U.S., U.S.

           or Jamaican manufacturer.

Process 3 -Rolls of pre-dyed cotton fabric obtained from other

           than Jamaican or U.S. sources with the Jamaican

           manufacturer cutting, hemming on all four edges,

           washing, drying, folding, and then packaging in

           polybags.  The polybags are to be obtained from U.S.,

           non-U.S. or Jamaican manufacturers.

Process 4 -Description and processing same as in 1,2 and 3, but

           with cotton fabric rolls obtained from the U.S.

                               -2-

ISSUE:

     Whether the processing operations described above will

result in the creation of articles considered to be the product

of Jamaica.

LAW AND ANALYSIS:

     Textile articles produced in a foreign country are subject

to the country of origin criteria set forth in section 12.130 of

the Customs Regulations (19 CFR 12.130).  According to 19 CFR

12.130(b):

     . . . a textile product . . . which consists of materials

     produced or derived from or processed in, more than one

     foreign . . . country shall be a product of that foreign . .

     . country where it last underwent a substantial

     transformation.  A textile or textile product will be

     considered to have undergone a substantial transformation if

     it has been transformed by means of substantial

     manufacturing or processing operations into a new and

     different article of commerce.

     According to Treasury Decision (T.D.) 85-38, published in

the Federal Register on March 5, 1985, (50 FR 8714), which is the

final rule document which established 19 CFR 12.130, the

principles of country of origin for textiles and textile products

contained in 19 CFR 12.130 are applicable to such merchandise

for all purposes.  This regulation came about as a result of

Executive Order No. 12,475, 49 FR 19955 (1984), which directed

the Secretary of Treasury, in accordance with policy guidance

provided by the Committee for the Implementation of Textile

Agreements (CITA), to issue regulations governing the entry, or

withdrawal from warehouse for consumption, of textile and textile

products subject to section 204 of the Agricultural Act of 1956.

The regulations were to include clarifications in or revisions to

the country of origin rules for textiles and textile products,

subject to section 204, in order to avoid circumvention of

multilateral and bilateral textile agreements.

     In determining whether merchandise has undergone substantial

manufacturing or processing operations, we consider the (1)

physical change in the material or the article; (2) time

involved; (3) complexity of the operations; (4) level or degree

of skill and/or technology required; and (5) value added to the

article in each country.
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     According to 19 CFR 12.130(e)(iv), a textile article will

usually be a product of a particular country if the cutting of

the fabric into parts and the assembly of those parts into the

completed article has occurred in that country.  However, 19 CFR

12.130(e)(ii) states that a material will usually not be

considered to be a product of a particular foreign country by

virtue of merely having undergone cutting to length or width and

hemming or overlocking fabrics which are readily identifiable as

being intended for a particular commercial use.  T.D. 85-38

explains that "where fabric which is readily identifiable as

being intended for a particular commercial use (e.g., toweling or

bed linen material) and is merely cut to length or width, with

the edges then being either hemmed or overlocked . . . the

foreign territory or country which produced the fabric is the

country of origin and not the country where the fabric was cut."

     We recently held, in Headquarters Ruling Letter (HRL)

733601, dated July 26, 1990, that cotton fabric from China which

was imported into Mexico where it was cut by machine to width and

length, hemmed on three or four sides, washed and shrunk, and

folded to specifications for use as surgical towels was not

substantially transformed, and, therefore, was considered a

product of China.  We also held in HRL 086132 dated February 22,

1990, that a surgical towel which was cut from cloth, washed,

seamed, folded and packaged in Honduras was not substantially

transformed.  Further, in C.S.D. 90-29, we held that greige

terry toweling which was bleached, cut to size, hemmed, desized,

and dyed to create beach towels was not substantially

transformed.

     In this case, proposed processes 1,2 and 3 involve

operations which are no more complex than the processes involved

in C.S.D. 90-29 and HRL 733601, which were held not to constitute

a substantial transformation.  Dyeing, cutting and stitching,

folding, and washing and drying are not particularly complex

operations, as they do not require a high level of skill or

significant time to perform, and, therefore, they do not result

in the substantial transformation of the fabric.

     Regarding process 4, the determination of country of origin

of textile products which use U.S. fabrics is governed by 19 CFR

12.130(c), which states:
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     Chapter 98, Subchapter II, Note 2, [HTSUS], provides

     that any product of the U.S. which is returned after

     having been advanced in value or improved in condition

     abroad, or assembled abroad, shall be a foreign article

     for the purposes of the Tariff Act of 1930, as amended.

     . . . merchandise which falls within the purview of

     Chapter 98, . . ., may not, upon its return to the

     U.S., be considered a product of the U.S.

     The U.S. cotton fabrics would clearly be advanced in value

by the processes which you have described, and, therefore, the

country of origin of these surgical towels would be Jamaica.

     The surgical towels would be properly classified in

subheading 6307.90.8710, HTSUSA, which provides for other made up

articles, other, other, surgical towels.  The rate of duty

applicable to the surgical towels is 7% ad valorem.  It should be

noted that this provision is not an eligible provision under the

Generalized System of Preferences (GSP) or the Caribbean Basin

Initiative (CBI).  The textile category designation for these

articles is 369.  Due to the changeable nature of quota

agreements, you are advised to contact your local Customs office

prior to any attempt to import, to determine the current status

of any textile agreements with Jamaica.  Import restraints are

imposed by the U.S. Customs Serice under directives of CITA, U.S.

Department of Commerce, Washington, D.C. 20230.  Further advice

or information pertaining to those agreements may be obtained

from the chairman of that Committee.

HOLDING:

     Processes 1,2 and 3 which you describe do not result in the

substantial transformation of the fabric imported into Jamaica

from non-U.S. sources, and, therefore, these surgical towels

would not be considered products of Jamaica.  However, surgical

towels processed, as described, from U.S. origin fabric are

considered products of Jamaica pursuant to 19 CFR 12.130(c).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

