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CATEGORY: Marking

William D. Outman, II

Baker & McKenzie

815 Connecticut Avenue, NW

Suite 1100

Washington, D.C. 20006-4078

RE: Country of origin marking of imported electrical cables

Dear Mr. Outman:

     This is in response to your letter of September 1, 1989, and

and the letter of November 25, 1988, from William F. Joffrey,

Customs House Brokers, on behalf of Adams-Russell Electronic

Company, Inc., requesting a country of origin ruling regarding

imported electrical cables.  Samples of the imported raw cable,

the sub assembly cable with fittings and the final assembled

cable with the head assemblies attached were submitted for

examination.  We regret the delay in responding to your inquiry.

FACTS:

     Your client intends to export raw U.S. cable to Mexico to

assemble it into electrical cables with fittings.  The sub

assembly cable with fittings is imported unfinished and will be

joined together with U.S. fabricated components to make the

final assembled cable.  The sub assembly cable with fittings will

be imported into the U.S. under subheading 9802.00.80 of the

Harmonized Tariff Schedule of the United States ("HTSUS"), which

superceded and replaced item 807 of the Tariff Schedules of the

United States.  There is no commercial use for the imported sub

assembly cable with the fittings in its imported form.

     The value of the electrical cable with fittings at the time

it is imported from Mexico is $35.51.  The domestic processing

adds $31.29 in material and $117.78 in labor costs (three hours

of labor).  The total added domestic value is $149.07.

     In the U.S., the head assemblies, which enable the sub

assembly cable with fittings to serve as a connection, will be

permanently attached to each end of the unfinished cable.  This

processing includes: a visual inspection of the cable, pre-

testing to insure that the cable meets the proper specifications,

assembly of the connector heads, attaching the connector heads to

the cable, and final testing and inspection.

     The finished cable with the head assemblies attached will be

used to connect navigation systems or radios to testing systems

on aircraft, principally military aircraft.

ISSUE:

     Whether the imported cables are substantially transformed in

the U.S. for country of origin marking purposes, which would

except the imported cable itself from marking.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.

     The Court of International Trade stated in Koru North

America v. United States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988),

that: "In ascertaining what constitutes the country of origin

under the marking statute, a court must look at the sense in

which the term is used in the statute, giving reference to the

purpose of the particular legislation involved.  The purpose of

the marking statute is outlined in United States v. Friedlaender

& Co., 27 CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court

stated that: "Congress intended that the ultimate purchaser

should be able to know by an inspection of the marking on the

imported goods the country of which the goods is the product.

The evident purpose is to mark the goods so that at the time of

purchase the ultimate purchaser may, by knowing where the goods

were produced, be able to buy or refuse to buy them, if such

marking should influence his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR

134.35), states that the manufacturer or processor in the U.S.

who converts or combines the imported article into a different

article having a new name, character or use will be considered

the ultimate purchaser of the imported article within the

contemplation of 19 U.S.C. 1304, and the article shall be

excepted from marking.  The outermost containers of the imported

articles shall be marked.

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940), National Juice Products Association v. United States, 10

CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986), Koru North America v. United

States, 12 CIT ___, 701 F.Supp. 229 (CIT 1988).

     In Superior Wire v. United States, 867 F.2d 1409 (Fed. Cir.

1989), involving the country of origin under a Voluntary

Restraint Agreement between the U.S. and Spain of wire drawn from

wire rod, the court found that no substantial transformation

occurred.  In its analysis, the court affirmed the Court of

International Trade's conclusion that wire rod and wire may be

viewed as different stages of the same product.  The character of

the final product was predetermined and there was no change in

use.  "The end use of wire rod is generally known before the

rolling stage and the specifications are frequently determined by

reference to the end product for which the drawing wire will be

used."

     Customs ruled in a case involving low insertion force

jumpers made of cables that a minor cutting manufacturing

operation which took place in Mexico was not a substantial

transformation in part because the articles were dedicated for

use prior to export to Mexico.  HQ 730949 (July 18, 1988).

     The imported cable which is the subject of this case is made

to specifications and cut to length for a specific purpose, to

connect navigation systems or radios to testing systems on

aircraft.  Once this cable is cut to length and has the

subassemblies attached, it has no other use.  Rather, like

Superior Wire, the imported cable is merely a different stage of

the same product.  The conductor, the length and diameter of the

cable and the covering of the cable are predetermined.  The

imported cable is dedicated for use; it could not be made into

anything other than the final product.  Although the attachment

of the head assemblies in the U.S. adds to the value of the cable

and renders it ready for use, it does not create a new article

with a new name, character or use.  Further, this imported cable

would be classified in heading 8544, HTSUS.  The Explanatory

Notes for this heading indicate that "Wire, cable, etc., remain

classified in this heading if cut to length or fitted with

connectors (e.g., plugs, sockets, lugs, jacks, sleeves or

terminals) at one or both ends."  Although there is significant

value added to the imported sub assembly cable, value is not the

only factor that Customs considers in making substantial

transformation determinations.  For all the reasons discussed,

the imported cables are not substantially transformed in the U.S.

The imported cable is not excepted from marking by 19 CFR 134.35

and the U.S. manufacturer is not considered the ultimate

purchaser.

     In this case, U.S. cable is exported to Mexico for assembly

into electrical cables with fittings.  Pursuant to section 10.22,

Customs Regulations (19 CFR 10.22), imported articles which are

eligible for entry under subheading 9802.00.80 of the HTSUS are

considered products of the country of assembly.  Goods made

entirely of American-made materials may be marked with the legend

"Assembled in ____ from material of U.S. origin," or a similar

phrase.

HOLDING:

      The imported cables described above are not substantially

transformed in the U.S.  Therefore, the imported cable must be

individually marked with its country of origin.  If the cables

are eligible for entry into the U.S under HTSUS subheading

9802.00.80, the country of origin would be Mexico and the cable

may be marked with the phrase "Assembled in Mexico from material

of U.S. origin," or a similar phrase.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

