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CATEGORY: Marking

Jack Ryan

3M Center

P.O. Box 33250

St. Paul, Minnesota 55133-3250

RE: Country of origin marking of imported computer diskette

Dear Mr. Ryan:

     This is in response to your letter of November 1, 1989,

requesting a country of origin ruling regarding imported computer

diskettes.

FACTS:

     As part of a marketing strategy designed to introduce your

customers to pre-formatted computer diskettes, you intend to

attach a free pre-formatted diskette to your regular ten diskette

package.  The ten non-formatted diskettes are manufactured in the

U.S.  However, the pre-formatted diskettes will be manufactured

in Taiwan and formatted in the U.S.

        Formatting of a diskette must be completed before it can

be used in a computer.  Formatting consists of writing, by

computer read-write head, sector address identification

information on the diskette surface and allotting space for the

data field.  It takes about 1 1/2 minutes to format a non-

formatted diskette.  Formatting a disk is a simple operation.

ISSUE:

      Whether formatting of a imported computer diskette is a

substantial transformation for country of origin marking

purposes.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.35, Customs Regulations (19 CFR

134.35), states that the manufacturer or processor in the U.S.

who converts or combines the imported article into a different

article having a new name, character or use will be considered

the ultimate purchaser of the imported article within the

contemplation of section 304(a) of the Tariff Act of 1930, as

amended, and the article shall be excepted from marking.  The

outermost containers of the imported articles shall be marked.

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940), National Juice Products Association v. United States, 10

CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986), Koru North America v. United

States, 12 CIT ___, 701 F.Supp. 229 (CIT 1988).

     In HQ 554230 (September 24, 1986), Customs ruled that a

blank computer diskette exported to Barbados or St. Lucia where

computer data was encoded on it was considered sufficient to

transform the diskette into a product of the Caribbean country

involved.  Customs reached this conclusion because of the greatly

increased value of the article after the processing ($5.50 to

excess of $286.00) and the substantial change effected by the

complex and highly technical manufacturing operation.

     Customs recently issued two country of origin rulings

involving the programming of computer diskettes.  In HQ 732087

(February 7, 1990), imported blank computer diskettes were sold

to persons who wrote or duplicated software programs onto them in

the U.S.  Customs held in that case that writing or duplicating a

software program onto a computer diskette is a substantial

transformation.  In HQ 732018 (February 7, 1990), a ruling

dealing primarily with issues other than substantial

transformation, Customs stated that a U.S. computer software

company that transposes computer programs onto a computer

diskette is the ultimate purchaser of the diskette because

programming a diskette is a substantial transformation.   Writing

a software program such as Wordperfect 5.0 or Lotus 1-2-3 onto a

computer disk significantly increases the value of the disk and

changes the product that a consumer would be buying from a pack

of computer diskettes to a software program.  The two products

are not interchangeable.  The distinction between a computer

diskette and a computer diskette which is programmed with a

software program is analogous to the distinction between a blank

video tape and a video tape on which the movie "Gone With The

Wind" has been recorded.

     In contrast to the cases cited above, there is no evidence

in this case that the processing would greatly increase the value

of the imported article or that a complex and highly technical

manufacturing operation is involved.  Further, formatting a

diskette does not create a new article.  While a formatted

diskette is more convenient for a computer operator, it is not a

new or different product.  Although, a non-formatted disc must be

formatted by the computer operator prior to use, a formatted

diskette and a non-formatted diskette are essentially

interchangeable products with the same use.  Furthermore,

formatting a diskette does not change the fundamental character

of a diskette.  The only distinction is whether the diskette is

purchased pre-formatted or whether the computer operator takes

several minutes and formats the diskette himself.  If one has a

formatted diskette, this operation is not necessary and the

operator can go immediately to the next operation.  Simply adding

a feature that adds to the convenience of the computer user

without greatly increasing the value of the imported computer

diskette or creating a new article with a new name, character or

use does not constitute a substantial transformation.  Since the

imported computer diskette is not substantially transformed in

the U.S., the country of origin remains Taiwan, the country of

manufacture, pursuant to 19 CFR 134.1(b).  Therefore, the pre-

formatted diskette must be marked to indicate the country of

origin.  We cannot suggest how the ten pack plus one should be

marked other than to advise that it must be marked in accordance

with 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134.

HOLDING:

     Formatting a computer diskette does not constitute a

substantial transformation.  Therefore, the country of origin of

the imported diskette is Taiwan for country of origin marking

purposes.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

