                            HQ 733151

                       September 11, 1990

MAR-2-05 CO:R:C:V 733151 EAB

CATEGORY: Marking

Art Henry, President

Art Henry Golf Sales

1522 Edgewood Place

Louisville, KY 40205

Re:  Country of origin marking requirements of imported golf club

     heads to be used in the manufacture of golf clubs.  Substan-

     tial transformation; ultimate purchaser; 19 U.S.C. 1304; 19

     CFR 134.1(d); 19 CFR 134.35; 19 CFR 134.36(b); 19 CFR

     134.46; Koru North America v. United States; United States

     v. Friedlaender & Co.; United States v. Gibson-Thomsen Co.;

     National Juice Products Association v. United States; ORR

     824-70; HQ 728213; HQ 724901; HQ 733185; HQ 656214

Dear Mr. Henry:

     This is in reply to your letter dated August 15, 1989, in

which you request a ruling on the country of origin marking

requirements of golf club heads that you wish to import and

resell to specialty manufacturers of golf clubs.  We regret the

delay in responding.

FACTS:

     You wish to import golf club heads for specialty manufactur-

ers of golf clubs.  These specialty manufacturers take an indivi-

dual golf club head, golf club shaft and golf club grip and cus-

tom build the parts into a product that is tailor-made for a

specific customer.  You indicate that generally the heads are

imported and the shafts and grips are made in the U.S.  For pur-

poses of this ruling, we are assuming the shaft and grip are of

U.S. origin.  You ask if golf club heads with designations of a

city, state, region, etc., may be imported without having the

name of the country of origin stamped into the golf head.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements of

imported golf club heads to be used in the domestic manufacture

of customized golf clubs?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of

the article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of Interna-

tional Trade stated in Koru North America v. United States, 701

F.Supp. 229 (1988): "In ascertaining what constitutes the country

of origin under the marking statute, a court must look at the

sense in which the term is used in the statute, giving reference

to the purpose of the particular legislation involved."  The

purpose of the marking statute is outlined in United States v.

Friedlaender & Co., 27 CCPA 297 (1940) at 302: "Congress intended

that the ultimate purchaser should be able to know by an inspec-

tion of the marking on the imported goods that country of which

the goods is the product.  The evident purpose is to mark the

goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser may,

by knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy them, if such marking should influence his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR

134.1(d)), defines the ultimate purchaser as "generally the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  If an imported article will be used in

manufacture, the manufacturer may be the ultimate purchaser if he

subjects the imported article to a process which results in a

substantial transformation of the article."  Under the provisions

of 19 CFR 134.35, if the manufacturer is the ultimate purchaser,

the imported article is excepted from individual marking provided

the outermost containers in which the article is imported are

marked.

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use. United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 CCPA 267 (1940);

National Juice Products Association v. United States, 10 CIT 48,

628 F.Supp. 978 (CIT 1986); Koru North America v. United States,

supra.

     Customs ruled in ORR 824-70 (August 24, 1970), that a manu-

facturer who purchased imported golf club heads, either finished

or unfinished, and assembled them with shafts and grips of U.S.

origin into finished golf clubs, was the ultimate purchaser of

the imported golf club heads.  The ruling directed that if the

Regional Commissioner of Customs was satisfied that the imported

golf club heads were to be used by an original equipment manufac-

turer, then the golf club heads were excepted from individual

marking.  In HQ 728213 (July 3, 1985), Customs reiterated this

position.  In HQ 724901 (April 9, 1984), Customs advised that the

ultimate purchaser of imported golf club grips to be used in the

manufacture of golf clubs was the golf club manufacturer. Customs

stated that golf club grips which are imported by golf club manu-

facturers in the U.S. are substantially transformed into new and

different articles of commerce, i.e., golf clubs.

     In HQ 733185 (April 11, 1990) Customs reiterated the posi-

tion that golf club grips imported by golf club manufacturers or

intended to be sold to golf club manufacturers would be excepted

from individual marking.  However, Customs also found that

imported golf club grips that were to be used in the repair or

replacement of grips on completed clubs that already had been

purchased or received by the consumer must be individually

marked.  Customs reasoned that the mere fitting of a replacement

grip onto a golf club shaft is a simple assembly not constituting

a substantial transformation.

     In this case, your customer, the specialty manufacturer of

golf clubs, is the ultimate purchaser of the imported heads.  As

in ORR 824-70, your customers assemble imported golf club heads

with U.S. grips and shafts to form a new and different article,

i.e., a golf club.  Pursuant to 19 CFR 134.35, only the outermost

container of the imported heads must be marked to indicate the

country of origin of the articles, provided the district director

at the port of entry is satisfied that the imported heads will be

used only by an original equipment manufacturer of golf clubs.

     With regard to imported golf club heads with U.S. addresses,

it should be noted that 19 CFR 134.46 provides that in any case

in which the words "United States," or "American," the letters

"U.S.A.," any variation of such words or letters, or the name of

any city or locality in the U.S. appear on an imported article or

its container, there shall appear, legibly and permanently, in

close proximity to such words, letters or name, and in at least

in a comparable size the name of the country of origin preceded

by "Made in," or "Product of," or other words of similar meaning.

In addition, as provided in 19 CFR 134.36(b), an exception from

marking shall not apply to any article bearing any words

described in 19 CFR 134.46 which imply that an article was made

or produced in a country other than the actual country of origin.

In this regard, Customs has determined that an imported golf club

head bearing the U.S. address of the importer is not excepted

from individual country of origin marking. See HQ 656214, May 25,

1990.  Accordingly, the golf club heads that you import are

excepted from individual marking only if they bear no U.S.

reference.  If they do, the requirements of 19 CFR 134.46 apply.

For example, "Joe Smith Custom," or "Joe Smith Custom, U.S.A.,

Made in Taiwan" or "Joe Smith Custom, Bayonne, NJ, Made in

Japan" are acceptable markings, but "Joe Smith Custom, U.S.A." is

unacceptable.

HOLDING:

     Imported golf club heads which are assembled with grips and

shafts of U.S. origin by original equipment manufacturers of golf

clubs are excepted from individual country of origin marking and

only the outermost containers of such heads must be marked,

pursuant to 19 CFR 134.35, provided that (1) the heads do not

bear the words "United States," or "American," the letters

"U.S.A.," any variation of such words or letters, or the name of

any city or locality in the U.S.; and (2) Customs officials at

the port of entry are satisfied that the articles will reach the

original equipment manufacturers in their original, unopened

containers.

     Statements to this effect may be required by the district

director at the port of entry.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division

