                            HQ 733174

                            May 1, 1990

MAR-2-05 CO:R:C:V 733174 KG

CATEGORY: Marking

Luis Antonio Ruiz

Makser, S.A.

Muelle Tomas Olabarri, 5-30 dcha

Las Arenas/ Getxo 48930

Spain

RE: Country of origin marking of imported catalogs

Dear Mr. Ruiz:

     This is in response to your letter of May 30, 1989,

requesting a country of origin ruling regarding imported

catalogs.  We regret the delay in responding to your inquiry.

FACTS:

     You plan to sell golf products in the U.S.  A firm in

Portugal will print catalogs for these products.  No other

details were given about the production or assembly of the

catalogs.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for

imported catalogs?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Both the statute and the regulations require that

imported articles be marked with their country of origin.

Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), defines

country of origin as the country of manufacture, production, or

growth of any article of foreign origin entering the U.S.

Further work or material added to an article in another country

must effect a substantial transformation in order to render such

other country the country of origin within the meaning of this

part.

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940), National Juice Products Association v. United States, 10

CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986), Koru North America v. United

States, 12 CIT ___, 701 F.Supp. 229 (CIT 1988).  Customs held in

HQ 731859 (June 2, 1989), that the printing and assembly of a

book is a substantial transformation.  If the catalogs are

printed and assembled in Portugal, they would be considered

products of Portugal and therefore, must be marked legibly,

conspicuously and permanently to indicate to an ultimate

purchaser in the U.S. that the country of origin is Portugal.

HOLDING:

      Imported catalogs must be marked to indicate their country

of origin.  If the catalogs are printed and assembled in

Portugal, Portugal would be considered the country of origin.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch
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