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CATEGORY: Marking

Mr. Rollins Snelling

Dadco Inc.

8000 Baymeadows Circle E. #60

Jacksonville, Florida 32256

RE: Country of origin marking of imported exercise benches and

boards

Dear Mr. Snelling:

     This is in response to your letter of March 9, 1990,

requesting a country of origin ruling regarding imported exercise

benches and boards.

FACTS:

     You plan to import partially made exercise benches and

boards from Venezuela.  In Venezuela, the metal frames of the

benches and boards will be cut and welded in several points.  The

cushions will also be made in Venezuela.  The frames and cushions

will then be boxed and shipped to the U.S.

     The following operations will be performed in the U.S.: the

cushions will be silk-screened with your logo; the cushions will

be attached to the frame; the plastic end cups will be added; the

bedding label will be attached; the foam sleeves will be

attached; assembly instructions will be added and the completed

benches and boards will be boxed and shipped to retailers.

     Cost figures submitted show that the cost of completion in

the U.S. for sit-up boards and two styles of benches is greater

than the cost of the work done in Venezuela.   No details as to

how these figures were arrived at were submitted.  Photographs of

three styles of completed exercise benches were included in the

submission.   You inquired whether the completed exercise benches

may be marked "Made in U.S.A."

ISSUE:

     Whether the cushions and frames which are imported from

Venezuela are substantially transformed in the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 12 CIT      , 701 F.Supp. 229,  (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines the country of origin of an article as the

country of manufacture, production, or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.  Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the country

of origin for country of origin marking purposes.  Section

134.35, Customs Regulations (19 CFR 134.35), provides that a

manufacturer or processor in the U.S. who converts or combines an

imported article into a different article having a new name,

character or use will be considered the ultimate purchaser of the

imported article within the contemplation of section 304(a) of

the Tariff Act of 1930, as amended, and the article shall be

excepted from marking.  If the article itself is excepted from

marking, the outermost containers of the imported articles must

be marked.

     A substantial transformation occurs when articles lose their

identity and become new articles having a new name, character or

use.  United States v. Gibson-Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270

(1940), National Juice Products Association v. United States, 10

CIT 48, 628 F.Supp. 978 (CIT 1986), Koru North America v. United

States, 12 CIT ___, 701 F.Supp. 229 (CIT 1988).

     You assert that because the cost of the work done in the

U.S. is greater than the cost of the work done in Venezuela, the

exercise benches and boards should be considered substantially

transformed.  While relative cost is a factor to be considered,

it is not determinative of the substantial transformation

standard.

     The conclusion as to whether or not a particular article is

substantially transformed is determined on a case-by-case basis.

For instance, Customs ruled in C.S.D. 80-111 (September 24,

1980), that the U.S. assembly of imported ceiling fan components

on an assembly line did not constitute a substantial

transformation.  The ceiling fan motors are assembled in a 20-

step assembly line procedure.  The manufacture of the fan blades

is a 5-step procedure.  The assembly of the ceiling fans was not

considered a substantial transformation because the manufacturing

processes described were "basically assembly line procedures" not

requiring large amounts of skilled labor or specialized

equipment.  The cost of the manufacturing processes relative to

the cost of the components appeared to be low.

     On the other hand, the United States Customs Court held in

Carlson Furniture Industries v. United States, 65 Cust. Ct 474

(1970), that imported finished and unfinished chair parts

assembled in the U.S. into finished chairs was a substantial

transformation.  After importation, the importer assembles, fits

and glues the wooden parts together, steel pins the key joints,

cuts to length and levels the legs, and in some instances,

upholsters the chair and fits the legs with glides and casters.

The court determined that the imported articles required the

importer to perform additional work on them and material would

have to be added to them to create a functional article of

commerce and that more than the mere assembly of parts together

was required.

     The assembly of the exercise benches and boards are not like

the chair parts in Carlson Furniture but rather, are similar to

the assembly of ceiling fan components.  It appears from your

description that the metal frames are imported essentially

complete and that the U.S. assembly is primarily the attachment

of the cushions and several minor parts.  No machining is done in

the U.S. and no specialized training, skill or equipment would be

required to finish these exercise benches and boards.  There is

no change in name, character or use that takes place as a result

of the simple assembly that occurs in the U.S.  Therefore, there

is no substantial transformation in the U.S.  Since the exercise

benches and boards are not substantially transformed in the U.S.,

the country of origin remains Venezuela.  The exercise benches

and boards must be marked to indicate that Venezuela is the

country of origin.    However, Customs will allow the benches and

boards to be marked with the legend "Made in Venezuela, assembled

in the U.S." or a similar phrase.

     The ultimate purchaser of an imported article is defined in

section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR 134.1(d)), as the

last person in the U.S. to receive the article in the form in

which it was imported.  In this case, the person who purchases

these exercise benches and/or boards in a retail store would be

the last person in the U.S to receive it in its imported form and

therefore, the purchaser would be the ultimate purchaser.   The

benches and boards must be marked to inform the retail purchaser

of their country of origin.

     Since the exercise benches and boards are sold in retail

boxes, it may be possible to mark the boxes instead of the

benches and boards.  Pursuant to section 134.32(d), Customs

Regulations (19 CFR 134.32), imported articles for which the

marking of the containers will reasonably indicate the origin of

the articles are excepted from individual marking.  Section

134.34, Customs Regulations (19 CFR 134.34), provides that for

imported article which will be repacked after release from

Customs custody, the 19 CFR 134.32(d) exception may be granted in

the discretion of the district director if the containers in

which the articles are repacked will indicate the origin of the

articles to the ultimate purchaser in the U.S. and the importer

arranges for supervision of the marking of the containers by

Customs officers at the importer's expense or secures such

verification as may be necessary, by certification and the

submission of a sample or otherwise, of the marking prior to the

liquidation of the entry.  The exercise benches and boards itself

may be excepted from marking if the district director is

satisfied that (1) the boxes in which they are shipped to

retailers are sealed; (2) the boxes are the same boxes in which

the purchaser would receive the exercise benches; (3) the boxes

are clearly and conspicuously marked to indicate the country of

origin and (4) the importer satisfies the requirements of 19 CFR

134.34.

     You asked whether you could mark the completed article "Made

in U.S.A."  As stated above, for marking purposes, the country of

origin is Venezuela and 19 U.S.C. 1304 would require that these

benches and boards are marked to indicate that the country of

origin is Venezuela.

HOLDING:

     The exercise benches and boards are not substantially

transformed in the U.S.  The country of origin of the imported

exercise benches and boards is Venezuela.  The ultimate purchaser

of the imported exercise boards and benches is the retail

purchaser.  Therefore, the exercise benches and boards must be

marked to indicate to the retail purchaser that the country of

origin is Venezuela.  The exercise boards and benches may be

excepted from marking on the benches and boards itself if the

conditions of 19 CFR 134.34 are met.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

