                            HQ 733678

                            August 30, 1990

MAR-2-05 CO:R:C:V 733678 KG

CATEGORY: Marking

Robert W. Snyder, Esq.

Wellington Square- Second Floor

940 West 17th Street, Suite F

Santa Ana, California 92706

RE: Country of origin marking of imported surgical towels;

ultimate purchaser; 19 CFR 134.32(d); 19 CFR 134.34.

Dear Mr. Snyder:

     This is in response to your letter of May 8, 1990, to the

New York Seaport Customs office requesting a country of origin

ruling on behalf of A Plus International, Inc., regarding

imported surgical towels.  Your letter was referred to this

office for response.

FACTS:

     A Plus International, Inc., imports surgical towels.  The

towels are sterilized and packaged in the U.S. into single

package containers each containing one towel.  The single package

container, which is made out of paper and plastic, is marked with

the legend "Made in China-Packaged and Sterilized in U.S.A."  The

towels are sold in bulk to hospitals and hospital suppliers.  A

sample towel enclosed in a single package container was

submitted for examination.

ISSUE:

     Whether the individual imported surgical towels are excepted

from country of origin marking.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR

134.1(d)), defines the ultimate purchaser as generally the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  The definition then gives examples of who

might be the ultimate purchaser if the imported article is used

in manufacture, if the imported article is sold at retail in its

imported form and if an imported article is distributed as a

gift.  If an imported article is to be sold at retail in its

imported form, the purchaser at retail is the ultimate

purchaser.

     In this case, the hospitals and hospital distributors

purchase these surgical towels at retail in their imported form

for their own use.  Therefore, the hospitals are the ultimate

purchasers of the imported surgical towels.  This is similar to

HQ 733325 (August 8, 1990), where Customs ruled that hospital and

clinics were the ultimate purchasers of imported I.V. drip sets.

     Pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and section 134.32(d),

Customs Regulations (19 CFR 134.32(d)), Customs excepts from

individual marking requirements imported articles for which the

marking of the containers will reasonably indicate the origin of

the articles.  The exception set forth in 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D)

and 19 CFR 134.32(d) applies in cases where the article is

imported in a properly marked container and Customs officials at

the port of entry are satisfied that the ultimate purchaser will

receive it in its original unopened marked container.

     Customs has held that imported disposable suture removal

kits which are repackaged and sterilized in the U.S. are excepted

from country of origin marking under 19 CFR 134.32(d).  Customs

also ruled in HQ 733325 that imported I.V. drip sets sterilized

in the U.S. and packaged in a sealed container in which the

hospital received it was entitled to the exception set forth at

19 CFR 134.32(d).  The hospitals and clinics receive the imported

surgical towels in sealed sterilized containers which are marked

with the country of origin.  Particularly in this case where it

is necessary that the imported item be sterile and the hospital

would not be able to use this product unless it was received in

its sterile sealed container, the imported article is entitled to

the exception set forth at 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR

134.32(d).

     Since the imported surgical towels will be repackaged in the

U.S., they are subject to the repackaging requirements of section

134.34, Customs Regulations (19 CFR 134.34), which provides that

an exception may be authorized in the discretion of the district

director under 19 CFR 134.32(d) for imported articles which are

to be repacked after release from Customs custody under the

following conditions: (1) The containers in which the articles

are repacked will indicate the origin of the articles to an

ultimate purchaser in the U.S.; (2) The importer arranges for

supervision of the marking of the containers.

HOLDING:

     As long as the conditions set forth in 19 CFR 134.34 are

met, the district director may authorize an exception from

marking the individual imported surgical towels pursuant to 19

U.S.C. 1304 (a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d) if the sterile sealed

individual container is properly marked with the country of

origin of the imported surgical towel.

                                   Sincerely,

                                   Marvin M. Amernick

                                   Chief, Value, Special Programs

                                   and Admissibility Branch

cc:  Assistant Area Director, NIS

     New York (852401)

