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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  6404.11.20

William J. Maloney, Esq.

Rode & Qualey

Attorneys at Law

295 Madison Avenue

New York, N.Y. 10017

RE:  Footwear, athletic.  Upper, external surface area;

     Accessories or reinforcements

Dear Mr. Maloney:

     In a letter dated November 5, 1990, you inquired as to

the tariff classification under the Harmonized Tariff Schedule

of the United States Annotated (HTSUSA), of two athletic shoes

which your client proposes to manufacture in Korea or other

countries to be determined at a later date.  Samples were

submitted for examination.

     Exhibit A "Squash" is a man's athletic shoe which does not

cover the wearer's ankle.  This shoe has a plastic/rubber molded

bottom that visibly overlaps the upper by at least 1/4 inch

around most of the perimeter of the shoe.  The upper has a

textile base with leather overlays that cover over 50 percent of

the external surface.  The textile base is exposed at the front

quarter and the sides.  The rear third of the textile base is

sandwiched between leather overlays and a padded lining also of

textile material.

     Exhibit B "Volleyball" is a man's athletic shoe which

covers the wearer's ankle.  The shoe portion which is below the

ankle is the same as "Exhibit A" except for a greater exposure of

the textile base at the front quarter.  The textile base ends

just below the ankle and is stitched to a textile collar which

covers the ankle.
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     It is assumed for the purpose of this reply that the leather

overlays are either not coated with plastic or if any leather

overlay is coated, the coating is less than .15 mm thick and

thus that overlay will still be considered leather.

ISSUE:

     Does textile or leather constitute the constituent material

of the upper having the greatest external surface area?

LAW AND ANALYSIS:

     In applying the HTSUSA, the Customs Service must follow the

terms of the statute.  Classification of goods under the HTSUSA

is governed by the General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI

1 provides that "classification shall be determined according to

the terms of the headings and any relative section or chapter

notes, and, provided such headings or notes do not otherwise

require, according to [the remaining GRI's taken in order]."  In

other words, classification is governed first by the terms of

the headings of the tariff and any relative section or chapter

notes.

     Legal Note 4(a) to Chapter 64, HTSUSA, reads as follows:

          The material of the upper shall be taken to be the

          constituent material having the greatest external

          surface area, no account being taken of accessories

          or reinforcements such as ankle patches, edging,

          ornamentation, buckles, tabs, eyelet stays or

          similar attachments.

     The Explanatory Notes are the official interpretation of the

Harmonized System at the international level.  General

Explanatory Note (D) to Chapter 64 reads in pertinent part:

          If the upper consists of two or more materials,

          classification is determined by the constituent

          material which has the greatest external surface area,

          no account being taken of accessories or reinforcements

          such as ankle patches, protective or ornamental strips

          or edging, other ornamentation (e.g. tassels, pompons

          or braid), buckles, tabs, eyelet stays, laces or slide

          fasteners.
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     It is your opinion that the "Squash" shoe is classifiable

under subheading 6403.99.60, HTSUSA, as footwear with outer soles

of rubber, plastics, leather or composition leather and uppers

of leather, other, other, for men, youths and boys, with duty at

the rate of 8.5 percent ad valorem.  You also maintain that the

"Volleyball" shoe is properly classifiable under subheading

6403.91.60, HTSUSA, as footwear with outer soles of rubber,

plastics, leather or composition leather and uppers of leather,

covering the ankle, other, for men, youths and boys, with duty

at the rate of 8.5 percent ad valorem.

     It is your view that the external surfaces of the uppers of

the instant samples are leather.  You assert that the leather

overlays "cannot be disregarded as 'accessories or

reinforcements' because this leather is essential for purposes of

making an upper that is suitable for athletic footwear, and

because the textile mesh underlying fabric, which is visible on

some parts of the upper and which also acts as a lining material,

would not, standing alone, form a plausible upper for this

footwear."

     You cite Headquarters Ruling Letter (HRL) 084013 dated

March 26, 1990, for the proposition that "the term 'accessories

or reinforcements' includes any additional material added to an

otherwise completed upper to the extent that the underlying

material after removal of overlying layers would form a plausible

upper for the specific footwear in question."  It should be

noted that this ruling also states that "[i]n our view, a piece

of material which does not constitute a visible part of the

external surface of the upper of the finished shoe should not be

considered part of the external surface area of the upper."

Further, in HRL 087430 dated October 22, 1990, Customs took the

position that a layer which comprises all of the external surface

of the upper is in fact the external surface of the upper even

if there is a plausible upper material underneath.

     It appears to us that the standard is clear.  In a shoe

which has an upper comprised of several layers of material, the

top layer will be considered the external surface of the upper

when that layer covers the whole surface of the upper.  However,

in the instant case, the textile base is a visible component of

the surface area of both shoes, which makes it clear that your

claim that the shoe uppers are leather fails this standard.
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     We disagree with your contention that the textile base is a

lining and not a plausible upper by itself.  In the rear third of

both shoes, the textile base is sandwiched between overlays of

leather and a padded textile lining.  In those sections of the

shoes where the textile padded lining is not present, the

textile base is visible as the surface area of the upper.  It is

our opinion that the textile base is not a mere lining for the

leather overlays.  Lastly, the textile base is a plausible upper

because the importer uses it as such at various places where it

shows on the shoe upper.  It is our opinion that the leather

overlays are present as reinforcements to insure the shoes'

durability and support of the wearer's foot.

HOLDING:

     Both shoes are classifiable under subheading 6404.11.20,

HTSUSA, as footwear with outer soles of rubber, plastics,

leather or composition leather and uppers of textile material,

footwear with outer soles of rubber or plastics, tennis shoes,

basketball shoes, gym shoes, training shoes and the like, having

uppers  of which over 50 percent of the external surface area

(including any leather accessories or reinforcements such as

those mentioned in note 4(a) to this chapter) is leather.  The

applicable rate of duty for this provision is 10.5 percent ad

valorem.  Your samples are being returned under separate cover.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division
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