                                      HQ 088550

                            May 29, 1991

   CLA-2 CO:R:C:T  088550  HP

   CATEGORY:  Classification

   TARIFF NO.:  5810.92.0080

   Ms. Kaye Crabill

   Manager

   Eva Haynal Forsyth

   for Forsyth Enterprises Ltd.

   P.O. Box 7139

   Charlottesville, VA 22906

   RE:  Beaded dress fabric not readily identifiable as dress

   part is embroidered fabric.  Country of origin; 9802.00.80

   Dear Ms. Crabill:

        This is in reply to your letter of January 24, 1991, con-

   cerning the tariff classification of fabric, produced in

   Japan, China, and the United States, under the Harmonized

   Tariff Schedule of the United States Annotated (HTSUSA).

   FACTS:

        The merchandise at issue consists of 65% filament rayon /

   35% silk satin woven fabric, intended to be used in the manu-

   facture of apparel. It is unbleached or bleached, and not yarn

   dyed.  The fabric is created in Japan, and imported into the

   United States in 48" wide rolls.  The fabric at this point is

   not yet the subject of your ruling request.

        Upon entry into the U.S., the fabric is cut into panels

   and pieces.  The samples submitted with your request are a

   straight 4" wide strip and a scalloped 3" strip.  Although you

   mention that the cut pieces may eventually be either a skirt

   panel, a large piece of fabric for a neckline binding, a

   bodice piece, a sleeve binding, or a sleeve, we can only rule

   upon those samples presented.

        After the fabric is cut, the pieces are exported to

   China.  They are then rectangularly beaded on a visible tex-

   tile ground, in a decorative pattern along the center of the

   fabric, with imitation pearls and plastic tubes.  The beaded

   fabric is then re-imported into the U.S., where it is cut (if

   required) and assembled into a dress.

   ISSUE:

        Whether the beaded fabric is considered U.S. merchandise

   exported and returned?

   LAW AND ANALYSIS:

   Potential Duty Exemption

        Heading 9802.00.80, HTSUSA, provides a partial duty

   exemption for:

             Articles assembled abroad in whole or in

             part of fabricated components, the product

             of the United States, which (a) were ex-

             ported in condition ready for assembly

             without further fabrication, (b) have not

             lost their physical identity in such arti-

             cles by change in form, shape or other-

             wise, and (c) have not been advanced in

             value or improved in condition abroad ex-

             cept by being assembled and except by op-

             erations incidental to the assembly pro-

             cess such as cleaning, lubricating and

             painting.  [Merchandise covered by this

             subheading was previously covered by item

             807.00, Tariff Schedules of the United

             States (TSUS).]

        All three requirements of HTSUSA heading 9802.00.80 must

   be satisfied before a component may receive a duty allowance.

   An article entered under HTSUSA heading 9802.00.80 is subject

   to a duty upon the full value of the imported article, less

   the cost or value of the U.S. components assembled therein,

   provided there has been compliance with the documentary re-

   quirements of section 10.24, Customs Regulations (19 CFR

   10.24).

                  A [product of the U.S.] is an article

             manufactured within the Customs territory

             of the U.S. and may consist wholly of U.S.

             components or materials, of U.S. and for-

             eign components or materials, or wholly of

             foreign components or materials.  If the

             article consists wholly or partially of

             foreign components or materials, the manu-

             facturing process [in the U.S.] must be

             such that the foreign components or mate-

             rials have been substantially transformed

             into a new and different article, or have

             been merged into a new and different arti-

             cle.  Section 10.12(e), Customs Regula-

             tions.

        As we stated above, after the fabric is imported into the

   U.S. from Japan, it is cut into pieces to be used in the

   manufacture of apparel.  In a telephone conversation with

   Howard Plofker of my staff, you stated that, in most cases,

   the pieces cut in the U.S. prior to being sent to China are

   not recognizable as garment parts.  You described them as

   being roughly cut to approximate shape; e.g., large trapezoid-

   al pieces for skirt panels.  This mere cutting of fabric into

   pieces not identifiable as garment parts is not considered a

   substantial transformation.  See section 10.14(a)(example 1),

   Customs Regulations.  Therefore, the processes taking place in

   the U.S. do not transform the Japanese fabric into a "product

   of the U.S.," and heading 9802.00.80, HTSUSA, is inapplicable.

   Country of Origin of Beaded Fabric

        Textile commodities produced in more than one foreign

   country are subject to the country of origin requirements

   delineated in section 12.130 of the Customs Regulations (19

   C.F.R. 12.130).  These regulations provide that:

             ... a textile product ... which consists

             of materials produced or derived from, or

             processed in, more than one foreign ...

             country shall be a product of that foreign

             ... country where it last underwent a substan-

             tial transformation.

   12.130(b).  A textile product undergoes a substantial trans-

   formation when it is "... transformed by means of substantial

   manufacturing or processing operations into a new and differ-

   ent article of commerce."

        Section 12.130 of the regulations outlines the criteria

   used to determine the country of origin for textiles and

   textile products.  Specifically, this provision of the regula-

   tions is considered in determining whether a textile product

   has undergone substantial manufacturing or processing opera-

   tions, and what constitutes a new and different article of

   commerce.  The factors considered are not exhaustive.  In

   fact,  "one or any combination of criteria may be determina-

   tive, and additional factors may be considered."

        In determining whether merchandise has undergone substan-

   tial manufacturing or processing operations, we consider the

   (1) physical change in the material or the article; (2) time

   involved; (3) complexity of the operations; (4) level or

   degree of skill and/or technology required; and (5) value

   added to the article in each country.

        While much of the information described in the preceding

   paragraph was not submitted, it is clear that the beading

   operation in China has not substantially transformed the

   Japanese fabric.  See HRL 088442 PR of April 25, 1991 (ruling

   that attachment of sequins to lace-like fabric is not a sub-

   stantial transformation).  Therefore, the beaded fabric is

   considered a product of Japan for tariff, quota, and visa

   purposes.

   Classification

        Heading 6217, HTSUSA, provides for, inter alia, parts of

   garments.  In order for the beaded fabric to be considered

   parts of garments, they must be readily identifiable as such

   parts at the time of importation.  See United States v. Buss &

   Co., 5 Ct. Cust. Appls. 110, 113 T.D. 34138 (1914) (stating

   that character or identity of article must be fixed with

   certainty before product may be classified as article rather

   than fabric).  As we stated above, this identity was not fixed

   prior to beading.  It is our opinion, based upon your descrip-

   tion of the processes taking place once the beaded fabric

   arrives, that the beaded fabric at issue is still not recog-

   nizable as a garment part.  Therefore, classification in

   heading 6217, HTSUSA, would be incorrect.

        Heading 5810, HTSUSA, provides for embroidery in the

   piece, in strips or in motifs.  The General Rules of Interpre-

   tation (GRIs) to the HTSUSA govern the classification of goods

   in the tariff schedule.  GRI 1 states, in pertinent part,

   that:

        ... classification shall be determined according to

        the terms of the headings and any relative section

        or chapter notes ...

   Goods which cannot be classified in accordance with GRI 1 are

   to be classified in accordance with subsequent GRIs, taken in

   order.

        Note 6 to Chapter 58, HTSUSA, defines embroidery to mean,

   inter alia, "sewn applique work of sequins, beads or ornamen-

   tal motifs of textiles or other materials."  Therefore, as the

   instant samples meet this description, they are classified in

   heading 5810, HTSUSA.

   HOLDING:

        As a result of the foregoing, the instant merchandise is

   classified as under subheading 5810.92.0080, HTSUSA, textile

   category 229, as embroidery in the piece, in strips or in

   motifs, other embroidery, of man-made fibers, other, other.

   The country of origin is Japan.

        Additional U.S. Note 1 to Chapter 58, HTSUSA, states that

   the applicable rate of duty is not less that the rate of duty

   which would have applied had the fabric not been embroidered.

   Therefore, the applicable rate of duty, as necessitated by

   subheading 5408.31.2050, HTSUSA, is 17 percent ad valorem.The

   designated textile and apparel category may be subdivided into

   parts.  If so, visa and quota requirements applicable to the

   subject merchandise may be affected.  Since part categories

   are the result of international bilateral agreements which are

   subject to frequent negotiations and changes, to obtain the

   most current information available, we suggest that you check,

   close to the time of shipment, the Status Report On Current

   Import Quotas (Restraint Levels), an issuance of the U.S.

   Customs Service, which is updated weekly and is available at

   your local Customs office.

        Due to the changeable nature of the statistical annota-

   tion (the ninth and tenth digits of the classification) and

   the restraint (quota/visa) categories, you should contact your

   local Customs office prior to importing the merchandise to

   determine the current status of any import restraints or

   requirements.

        The holding in this ruling applies only to the specific

   factual situation and merchandise identified in the ruling

   request.  This position is clearly set forth in section

   177.9(b)(1), CUSTOMS REGULATIONS (19 C.F.R. 177.9(b)(1)).

   This section states that a ruling letter is issued on the

   assumption that all of the information furnished in connection

   with the ruling request and incorporated in the ruling letter,

   either directly, by reference, or by implication, is accurate

   and complete in every material respect.  Should it subsequent-

   ly be determined that the information furnished is not com-

   plete and does not comply with 19 C.F.R. 177.9(b)(1), the

   ruling will be subject to modification or revocation.  In the

   event there is a change in the facts previously furnished this

   may affect the determination of country of origin.  In such a

   case, it is recommended that a new ruling request be submitted

   in accordance with section 177.2, CUSTOMS REGULATIONS (19

   C.F.R. 177.2).

                             Sincerely,

                       John Durant, Director

                    Commercial Rulings Division

