                            HQ 088961

                          June 13, 1991

CLA-2  CO:R:C:M  088961 DFC

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 4420.90.8000

Ms. Patricia Blasdel

Ikea, Inc

Plymouth Commons

Plymouth Meeting, Pa.  19462

RE:  Shelf, wood

Dear Ms. Blasdel:

     In a letter dated February 8, 1991, you inquired as to the

tariff classification under the Harmonized Tariff Schedule of the

United States Annotated (HTSUSA), of an EDE wood shelf

manufactured in China, Bulgaria and Czechoslovakia.  A sample

wood shelf, article no. 856-871-09, was submitted for

examination.

FACTS:

     The sample is a wood knickknack shelf which measures 11-

3/4"W x 3"D x 7-3/4"H.

ISSUE:

     Is the wood knickknack shelf classifiable as furniture

under Chapter 94, HTSUSA?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of goods under the HTSUSA is governed by the

General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides that

"classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes, and, provided

such headings or notes do not otherwise require, according to

[the remaining GRI's taken in order]."  In other words,

classification is governed first by the terms of the headings of

the tariff and any relative section or chapter notes.

     Legal Note (LN) 2 to Chapter 94, HTSUSA, reads as follows:

     2.   The articles (other than parts) referred to in headings

          9401 to 9403 are to be classified in those headings
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          only if they are designed for placing on the floor or

          ground.

          The following are, however, to be classified in the

          above-mentioned headings even if they are designed

          to be hung, to be fixed to the wall or to stand one

          on the other:

          (a)  Cupboards, bookcases, other shelved furniture

               and unit furniture;

          (b)  Seats and beds.

     LN 2 to Chapter 94, set forth above, excludes from headings

9401 to 9403 articles not designed to be placed on the floor or

ground, but allows certain exceptions to this exclusion.  One of

these exceptions, provided for in subparagraph (a) above is

"other shelved furniture."  Thus, if the wood shelf in issue

meets the definition of "other shelved furniture," it is not

barred from classification as furniture in Chapter 94, HTSUSA.

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 083435, Customs stated

that the term "other shelved furniture" is subject to at least

two interpretations.  The first requires that an item which is in

and of itself "furniture" have the additional feature of being

equipped, fitted or otherwise furnished with shelves, to be

"shelved furniture."  The second interpretation of the term

"shelved furniture" includes furniture that is itself no more

than a shelf in the definition of "shelved furniture."  The

exceptions to the exclusion of Note 2 are intended to allow

classification under headings 9401 to 9403 of shelf-type

furniture and modular or unit-type furniture, all of which are

intended to be supported by walls or placed on other furniture

rather than placed on the floor or ground.  Customs then

concluded that the latter interpretation of the term "shelved

furniture"," which includes furniture which is itself no more

than a shelf is the correct interpretation.

     In HRL 084820 Customs endorsed the interpretation of the

term "shelved furniture" set out in HRL 083435 and ruled that

certain wood shelves and particle board shelves with metal

brackets are classifiable under subheading 9403.60.8080, HTSUSA,

as other wooden furniture, other, other.

     It is now our position that our prior interpretation of the

phrase "other shelved furniture" is not correct.  Consequently,
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LN 2(a) to Chapter 94, HTSUSA, should be interpreted as follows:

          Only articles which are "furniture" similar to

          cupboards and bookcases in that they are substantial

          articles having the essential characteristic that they

          are used to equip a home, office, etc., and incorporate

          shelves in their construction, whether or not they are

          designed to be hung or fixed to the wall, are

          classifiable as "furniture" under heading 9403, HTSUSA.

     The detailed rationale for this change in position is

explained in HRL 088958 of this date issued to you.

     In view of the change in the interpretation of the phrase

"other shelved furniture," it is our opinion that the wood

shelf with a wood knob board is precluded from classification as

furniture under Chapter 94, HTSUSA.  Consequently, it is

classifiable as wooden articles of furniture not falling within

Chapter 94, under subheading 4420.90.8000, HTSUSA.

HOLDING:

     The wood shelf with a wood knob board, article no. 856-871-

09, is dutiable under subheading 4420.90.8000, HTSUSA,

at the rate of 5.1 percent ad valorem, if manufactured in China

or Czechoslovakia.  If a product of Bulgaria, the shelf is

dutiable at the rate of 33-1/3 percent ad valorem.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division
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