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Ms. Diana Leatherwood

Import Department

World Bazaar, Inc.

P.O. Drawer X

Atlanta, Georgia  30364

RE: Shelf, rattan, bath;  HRL 085753 modified

Dear Ms. Leatherwood:

     We have been asked to reconsider the result reached in

Headquarters Ruling Letter (HRL) 085753 dated February 21, 1990,

issued to you, concerning the tariff classification under the

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA), of a rattan bath shelf produced in China.

FACTS:

     The merchandise which was the subject of HRL 085753 may

be described as a rattan bath unit with sides and supports made

of rattan peel wrapped around a rattan pole.  All of the design

weaving is made of rattan.  The shelves are made of thin plywood

boards with strips of peeled rattan used to hold the boards in

place.  The dimensions of the unit are approximately 6-3/4

inches in width by 17-1/4 inches in height by 18-3/4 inches in

length.  The shelf is intended for use as a bathroom accessory.

     This merchandise was classified under the provision for

other furniture of rattan in subheading 9403.80.3010, HTSUSA,

which was a modification of the result reached in HRL 084040

dated June 30, 1989, holding the rattan bath shelf to be

classified under subheading 4420.90.8000, HTSUSA, as wooden

articles of furniture not falling within Chapter 94, other,

other.
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ISSUE:

     What is the scope of the term "other shelved furniture"?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of goods under the HTSUSA is governed by

the General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides

that "classification shall be determined according to the terms

of the headings and any relative section or chapter notes, and

provided such headings or notes do not otherwise require,

according to [the remaining GRI's taken in order]."  In other

words, classification is governed first by the terms of the

headings of the tariff and any relative section or chapter notes.

     Legal Note (LN) 2 to Chapter 94, HTSUSA, reads as follows:

     2.   The articles (other than parts) referred to in headings

          9401 to 9403 are to be classified in those headings

          only if they are designed for placing on the floor or

          ground.

          The following are, however, to be classified in the

          above mentioned headings even if they are designed to

          be hung, to be fixed to the wall or to stand one on

          the other:

          (a)  Cupboards, bookcases, other shelved furniture and

               unit furniture;

          (b)  Seats and beds.

     The Explanatory Notes (EN's) are the official interpretation

of the Harmonized System (HS) at the international level.

General EN's (A) and (B) to Chapter 94 read as follows:

          For the purposes of this Chapter the term "furniture"

          means:

        (A)    Any "movable" articles (not included under other

               more specific headings of the Nomenclature),

               which have the essential characteristic that they

               are constructed for placing on the floor or

               ground, and which are used, mainly with a

               utilitarian purpose, to equip private dwellings,

               hotels, theatres, cinemas, offices, . . .
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        (B)    The following:

               (i)  Cupboards, bookcases, other shelved furniture

                    and unit furniture, designed to be hung, to

                    be fixed to the wall or to stand one on the

                    other or side by side, for holding various

                    objects or articles (books, crockery, kitchen

                    utensils, glassware, linen, medicaments,

                    toilet articles, radio or television

                    receivers, ornaments, etc.) and separately

                    presented elements of unit furniture.

          LN 2 to Chapter 94, HTSUSA, set forth above, excludes

from headings 9401 to 9403 articles not designed to be placed

on the floor or ground, but allows certain exceptions to this

exclusion.  One of these exceptions, provided in subparagraph

(A) above, is "other shelved furniture."  Consequently, if the

bath shelf meets the definition of "other shelved furniture," it

is not barred from classification in heading 9403 by Note 2 to

Chapter 94, and should be classified as other furniture, of

rattan under subheading 9403.80.3010, HTSUSA.

     In previous rulings, Customs stated that the term "other

shelved furniture" is subject to at least two interpretations.

The first requires that an item which is in and of itself

"furniture," have the additional feature of being equipped,

fitted or otherwise furnished with shelves, to be "shelved

furniture."  The second interpretation of the term "shelved

furniture" includes furniture that is itself no more than a

shelf in the definition of "shelved furniture."  The exceptions

to the exclusion of LN 2 are intended to allow classification

under headings 9401 to 9403 of shelf-type furniture and modular

or unit-type furniture, all of which are intended to be supported

by walls or placed on other furniture rather than placed on the

floor or ground.  Customs has taken the position that the latter

interpretation of the term "shelved furniture," which includes

furniture which is itself no more than a shelf, is the correct

interpretation.

     It is now our view that our interpretation of the term

"other shelved furniture" is overly broad and is creating

problems in classification uniformity for articles which have

never been considered "furniture" by previous tariffs or by

the furniture trade.  Furthermore, it is our opinion that it

was not the intent of the drafters of the HS to classify small

furnishings or fixtures as "furniture" simply because a shelf

is incorporated in their construction.
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     With respect to the intent of the drafters of the HS,

General EN to Chapter 94 at page 1574 makes the following

relevant comments:

          Except for the goods referred to in subparagraph (B)

     above, the term "furniture" does not apply to articles used

     as furniture but designed for placing on other furniture or

     shelves or for hanging on walls or from the ceiling.

          It therefore follows that this Chapter does not cover

     other wall fixtures such as coat, hat and similar racks, nor

     furnishings such as radiator screens.  Similarly, the

     Chapter excludes the following types of goods not designed

     for placing on the floor: small articles of cabinet-work and

     small furnishing goods of wood (heading 44.20), and office

     equipment. . . .

     Also, EN 2 to heading 44.20 reads as follows:

          The heading includes:

       (2)     Articles of wooden furniture other than  those of

               Chapter 94 (see the General Explanatory Note to

               that Chapter).  This heading therefore covers such

               goods as coat or hat racks, clothes brush hangers,

               letter trays for office use, ashtrays, pen-trays

               and ink stands.

     It is clear that the drafters of the HS intended to limit

the classification under Chapter 94 for certain articles which

are constructed not be placed on the floor or ground.  The

exceptions are listed.  It is our view that the list of

exceptions should not be interpreted so as to frustrate its

original purpose.

     As stated previously, the EN's and the Chapter Notes define

the term "furniture."  However, certain exceptions to the

meaning have been added.  Nevertheless, when studying the

exceptions listed in LN 2(a) and (b) to Chapter 94, we find the

enumerated articles to be specific and narrow in scope.  They

are exceptions, not the rule.  We will be very cautious in our

interpretation of the exceptions lest they become the rule.

     Customs has used the phrase "other shelved furniture" as a

term to be defined and interpreted.  The key word in the phrase
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is "furniture."  The word "shelved" is describing the similarity

to the  enumerated articles, that is, cupboards and bookcases.

The similarity, however, does not end only in being "shelved."

The specific examples stated are substantial articles having the

essential characteristic that they are used to equip a home,

office, etc.  Furthermore, cupboards,and bookcases are articles

bought and sold by the furniture trade.  Most important, they are

not small furnishings, fixtures, or knickknacks.

     The EN to heading 94.03 at page 1578, which is where the

product in question may be classified, list numerous examples of

articles that are included within this heading as "furniture."

Some of the examples are shelved "furniture."  However, none of

the listed articles are similar to the product in issue.

This omission is indicative of the  intent of the drafters of

the HS.  These examples are convincing evidence that small

furnishings such as the article in issue are not "furniture"

notwithstanding the fact that a shelf may be present.

     Further confirmation that an article which is "itself no

more than a shelf" is not encompassed within the term "furniture"

is found in EN (c) to heading 94.03 at page 1579 which reads as

follows:

          This heading does not include:

     (c)   Builders' fittings (e.g., frames, doors and shelves)

           for cupboards, etc. to be built into walls (heading)

           44.18 if of wood.  (Emphasis added.)

     Based on the foregoing, it is now our position that the

prior interpretation of the phrase "other shelved furniture" is

not correct.  It is our opinion that LN 2(a) to Chapter 94,

HTSUSA, should be interpreted as  follows:

          Only articles which are "furniture" similar to

          cupboards and bookcases in that they are substantial

          articles having the essential characteristic that they

          are used to equip a home, office, etc. and incorporate

          shelves in their construction, whether or not they are

          designed to be hung or fixed to the wall, are

          classifiable as "furniture" under heading 9403, HTSUSA.

     In view of the change in the interpretation of the phrase

"other shelved furniture," it is now our position that rattan

bath shelf which was the subject of HRL 085753 dated February 21,

1990, is properly classifiable under subheading 4420.90.8000,

HTSUSA, as wooden articles of furniture not falling within

Chapter 94, other, other.
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HOLDING:

     The rattan bath shelf which was the subject of HRL 085753

dated February 21, 1990, is dutiable under subheading

4420.90.8000, HTSUSA, at the rate of 5.1 percent ad valorem.

     This notice to you should be considered a modification of

HRL 085753 under 19 CFR 177.9(d).  It is not to be applied

retroactively to that ruling and will not therefore, affect past

transactions for the importation of your merchandise under that

ruling.  However, for the purposes of future transactions in

merchandise of this type, HRL 085753 will not be valid precedent.

We recognize that pending transactions may be adversely affected

by this modification, in that current contracts for importations

arriving at a port subsequent to this decision will be classified

pursuant to it.  If such a situation arises, you may, at your

discretion notify this office and apply for relief from the

binding effects of this decision as may be warranted by the

circumstances.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division

6cc AD NY Seaport

1cc Dist Dir Savannah

1cc Port Dir Atlanta

1cc Legal Reference

1cc Paul Garretto NY Seaport

1cc Larry Mushinske NY Seaport
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