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VES 3-05-CO:I:T:C 111407 RAH

CATEGORY: CARRIERS

Gene Y. Matsuo, Esquire

MARKS MURASE & WHITE

400 Park Avenue

New York, New York 10022

RE:  Coastwise Trade; Passenger; Documentation;

Dear Mr. Matsuo:

     This is in response to your letter of November 19, 1990,

requesting a ruling regarding a recreational endorsement for the

ownership and operation of four vessels in and around the

Hawaiian Islands.

     In your letter you state that Saiga Corporation, a Japanese

corporation, through Saiga Hawaii Corporation, a wholly-owned

Hawaiian subsidiary would like to create a membership

corporation, Big Island Marine Club, that would be a

recreational membership club.  Big Island would purchase four

vessels, for use limited strictly to the Club's members and their

personal guests.  The vessels include a fifty-nine foot yacht

(net tons 15.2), a small sport fishing boat (net tons-22.4), a

pleasure cruiser (net tons--443.98), and a smaller cruiser (net

tons-64).

     The club will be a membership/owner corporation.  Privileges

to use the club facilities will be limited to individual members

(including spouses), and corporate members consisting of only

four individuals from the member corporation.  The club will be

governed by a Board of Governors and Officers elected from the

membership and Saiga Hawaii will manage the day-to-day operation

of Big Island Marine Club.

     The four vessels in question will not be available for

public use.  Each member will have equal access to the vessels

and will be allowed to bring guests aboard.  Members will sign

for all uses and their guests will not be charged any fees for

usage of the vessel nor will they be allowed to contribute in any

manner to a voyage.

     You specifically request our advise on the following issues:

     (1)  Recognizing that all the vessels are more than 5

          net tons, what documentation is required to build and
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          own such vessels?

     (2)  How is the necessary documentation acquired?

     (3)  Is there a requirement that the vessels be built

          in the United States?

     (4)  Is there a requirement that the crew be of

          American citizenship?

     (5)  If documentation is required, since the vessels

          will be used for pleasure purposes only, is it possible

          to obtain a recreational endorsement?

     Please be aware that although we will provide you with

general information regarding the coastwise laws, the United

States Coast Guard is the agency responsible for vessel

documentation.  You may contact them by writing to:

                        Thomas L. Willis

                        Chief

                        Vessel Documentation Branch

                        U.S.C.G. (G-MVI-6/13)

                        2100 Second Street, SW., Room 1312

                        Washington, D.C. 20593-0001

     Generally, the coastwise laws (e.g. 46 U.S.C. App. 289, 883

12106 and 12110) prohibit the transportation of merchandise or

passengers between points in the United States embraced within

the coastwise laws in any vessel other than a vessel built in and

documented under the laws of the United States and owned by

persons who are citizens of the United States.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States,

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.

     Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their predecessors

(46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C. 11) and

consistent with 46 U.S.C. 883, the coastwise merchandise law, the

Customs Service has consistently ruled that the prohibition in 46
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U.S.C. 289 applies to all non-coastwise-qualified vessels.  Non-

coastwise-qualified vessels include any vessel other than a

vessel built in, properly documented under the laws of, and owned

by citizens of the United States with certain exceptions (see 46

U.S.C. 12106(a)(2)(B) and 19 CFR 4.80 (a)(2) and (3)).

     For purposes of the coastwise laws, "passenger" is defined

as "... any person carried on a vessel who is not connected with

the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business" (19 CFR 4.50(a)).

     The genesis of section 4.50(b) was General Letter 117 (5-20-

16), of the Bureau of Navigation in the Department of Commerce,

the predecessor of the Customs Service in interpreting and

enforcing the coastwise laws.  This General Letter contains the

definition of "passenger" set forth in section 4.50(b).  The

General Letter also holds that wives and children of the officers

of a vessel and of a company owning a vessel are not passengers.

It holds that if the company owning a vessel is a corporation,

members of the board of directors or their families are not

passengers but stockholders and members of their families are

passengers.  Furthermore, Customs Letter 103196 (1-5-78),

involved a vessel owned by a yacht club, in which yacht club

members were carried on board and used the vessel while in the

United States.  That vessel was operated from club dues with food

and drink purchased by members ashore.  In that case, we held

that despite the argument that yacht club members could be owners

of the vessel by virtue of their membership in the club, they

were nevertheless passengers.

     Accordingly, based on the information provided, the club

members of Big Island Marine Club constitute passengers under 19

CFR  4.50(a), and their transportation upon a non-coastwise-

qualified vessel is prohibited by 46 U.S.C. App.  289.  Officers

and members of the board of directors are not passengers and

their transportation upon a non-coastwise-qualified vessel would

not be prohibited.

     We hope this information has been informative.  Should you

have any further questions regarding this matter, please do not

hesitate to contact our office.  In the interim, we have

forwarded a copy of your letter to Mr. Willis, at the United

States Coast Guard, concerning your vessel documentation

questions.
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     This letter addresses only those federal requirements that

are administered by the U.S. Customs service.  While we are

unaware of any other federal or state agency requirements that

might pertain to the undertaking you describe, it is possible

that such requirements exist.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

