                            HQ 111013

                          June 6, 1991

VES-3-02/07-CO:R:IT:C 111013 BEW

CATEGORY:  Carriers

Mr. Gary N. Redden

5 Masters Circle

Little Rock, Arkansas 72212

RE:  Coastwise Trade; Passengers; non-coastwise-qualified vessel;

     46 U.S.C. App. 289; 46 U.S.C. App. 883

Dear Mr. Redden:

     This is in response to a letter dated May 1, 1990,

requesting a ruling concerning the application of the Jones Act

to a proposed use of a non-coastwise-qualified vessel in

passenger carrying operations conducted outside of the U.S.

territorial waters.

FACTS:

     You state that on each trip the vessel will proceed from the

point of departure (embarkation) into the Gulf of Mexico and

beyond U.S. territorial waters for one or more of the following

purposes:

     1.  Ocean sailing experience for beginning sailors.

     2.  Navigation and advance sailing instructions.

     3.  General recreation and relaxation.

     4.  Observation of marine life (No fishing activity would be

         involved).

Upon completion of the planned activity, the passengers will

disembark at the point of embarkation.

     You state that the operations would be conducted at the

following ports:

     1.  Naples, Florida

     2.  Marco Island, Florida

     3.  Destin, Florida

     4.  (Other ports in southwest Florida may be utilized

     occasionally).

     You state that in all cases the vessel would be chartered to

a single party consisting of no more than six passengers.  A

captain properly certified by the U. S. Coast Guard for the

operations to be conducted would be in command of the vessel on

each trip.

     In an addendum to your May 1, letter, you request approval

to operate under the same terms and conditions stated above,

except that you wish to provide temporary stops at two coastwise

ports (Key West and Dry Tortugas).

ISSUE:

     Whether, under the stated facts, the use of a non-coastwise-

qualified vessel for the purposes stated in the facts would be in

violation of the coastwise passenger law, 46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise

          to be transported), between points in the

          United States ... embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a

          foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States ....

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

     "Merchandise" is defined in section 1401(c) of title 19,

United States Code, to include goods, wares, and chattels of

every description.  Section 883 specifically provides that, for

purposes of its provisions, "merchandise" includes valueless

material (Pub.L. 100-329; 102 Stat. 588).  The transportation of

valueless material, whether or not it has commercial value, from

a point or place in the United States or point or place on the

high seas within the Exclusive Economic Zone (EEZ) as defined in

the Presidential Proclamation of March 10, 1983, to another point

or place in the United States or a point or place on the high

seas within that EEZ would also be prohibited under the

provisions of section 883.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (Section 4.50(b), Customs

Regulations.)  Section 4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a)

is interpretive of section 289.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

     The Customs Service has consistently held that when a

vessel is chartered under a bona fide bareboat charter, the

bareboat charterer is treated as the owner of the vessel for the

period of the charter, and, because the owners are not considered

"passengers" for purposes of the coastwise laws, 19 C.F.R.

4.50(b) (1989), the charterer is not proscribed by the coastwise

laws from using the vessel during the charter for pleasure

purposes only.  A vessel chartered under a charter arrangement

other than a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter)

and used in coastwise transportation would be subject to

penalties under the coastwise laws.  A vessel chartered under a

bareboat charter would also be subject to penalties if the

bareboat charterer used it in the coastwise trade (e.g., to

transport merchandise or passengers other than bona fide guests

between coastwise points or entirely within territorial waters).

     The United States Supreme Court stated:

          To create a demise [or bareboat charter] the

          owner of the vessel must completely and

          exclusively relinquish "possession, command,

          and navigation" thereof to the demisee.... It

          is therefore tantamount to, though just

          short of, an outright transfer of ownership.

          However, anything short of such a transfer is

          a time or voyage charter party or not a

          charter party at all.

Guzman v. Pichirilo, 369 U.S. 698, 699-670 (1962); see also,

Leary v. United States, 81 U.S. 607, 611 (1871), 2B Benedict on

Admiralty 52 (6th ed. 1990).

     In our review of charter arrangements to determine whether

they are bareboat charters for Customs purposes, we have held, in

addition to the above-described principles, that:

          The nature of a particular charter

          arrangement is a question of fact to be

          determined from the circumstances of each

          case.  Under a bareboat charter or demise

          charter the owner relinquishes complete

          management and control of the vessel to the

          charterer.  On the other hand, if the owner

          retains a degree of management and control,

          however slight, the charter is a time or

          voyage charter, and the vessel is deemed to

          be engaged in trade.  The crux of the matter

          is whether the complete management and

          control have been wholly surrendered by the

          owner to the charterer so that for the

          period of the charter the charterer is in

          effect the owner.  Although a charter

          agreement on its face may appear to be a

          bareboat or demise charter, the manner in

          which its covenants are carried out and the

          intention of the respective parties to

          relinquish or to assume complete management

          and control are also factors to be

          considered.

     In that regard, it is well established that a vessel may be

demised complete with captain if he is subjected to the orders of

the demisee during the period of the demise.  Guzman, 369 U.S. at

701.  Furthermore, the Customs Service has held that the mere

fact that the crew is furnished to the charterer would not render

the agreement a time charter provided the charterer had full

authority to hire, discharge, or replace the crew.

     Given the foregoing definition of "passenger", the Customs

Service has held that a person being trained or receiving

instruction in the handling or navigation of a vessel, and whose

presence on board the vessel is necessarily required in order to

receive such training or instruction, is not a "passenger" within

the meaning of the coastwise laws.  Accordingly, if the vessel is

chartered and used only for such training it would not be

required to have a license to engage in the coastwise trade (see

Customs Letter Rulings 109850, dated December 27, 1988 and

109287, dated February 24, 1988).

     Therefore, the sole use of a non-coastwise-qualified sailing

vessel in connection with a bona fide instructional course in

sailing and navigation does not constitute coastwise trade within

the meaning of 46 U.S.C. App. 289.  Legitimate equipment and

stores of the sailing school vessel for its use are not

considered merchandise covered by section 883.  However, articles

transported on the vessel between points embraced within the

coastwise laws which are not legitimate stores and equipment of

the vessel are subject to section 883.

     Further, all persons being carried in the vessel must be

involved with the operation, navigation, or business of the

vessel.  A person who is carried on board a vessel for

recreational purposes and who pays a fee for such carriage would

be considered a "passenger" and his carriage between places in

the United States or entirely within U.S. waters would be in

violation of the coastwise laws.

     Finally, a non-coastwise-qualified vessel can be used to

transport passengers on voyages to nowhere in which passengers

are transported from a point in the United States to points

outside United States territorial waters and back to the point

of the passenger's embarkation, assuming the vessel did not

touch any other coastwise point.  Although this would not be so

if the voyage was for fishing, the transportation would be

permitted for sightseeing, whale watching, marine observation and

similar activities without violating the statute.

HOLDING:

     1.   The coastwise laws do not prohibit a charterer from

     chartering a non-coastwise-qualified vessel under a bona

     fide bareboat charter provided that the vessel is used for

     pleasure purposes only.

     2.   The sole use of a non-coastwise-qualified sailing

     vessel in connection with a bona fide instructional course

     in sailing and navigation does not constitute coastwise

     trade within the meaning of 46 U.S.C. App. 883.

     3.  A non-coastwise-qualified vessel can be used to

     transport passengers on voyages to nowhere in which

     passengers are transported from a point in the United States

     to points outside United States territorial waters and back

     to the point of the passenger's embarkation, assuming the

     vessel did not touch any other coastwise point.  Although

     this would not be so if the voyage was for fishing, the

     transportation would be permitted for sightseeing, whale

     watching, marine observation and similar activities without

     violating the statute.

     Should you have any further questions concerning this

matter, please contact Ms. Whiting of my staff.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

