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VES-3-02/07-CO:R:IT:C 111087 BEW

CATEGORY:  Carriers

Captain Tom Keegan

Project Hospital Ship Oceanic, Inc.

517 Mountain Avenue, Suite 142

Upland, California 91786

RE:  Coastwise Trade; passengers; non-coastwise-qualified vessel;

     medical/dental hospital ship; 46 U.S.C. App. 289; 46 U.S.C.

     App. 883

Dear Captain Keegan:

     This is in response to your letter dated May 29, 1990,

requesting a ruling concerning the application of the Jones Act

to a proposed use of a non-coastwise-qualified vessel to provide

free medical/dental assistance to the poverty-stricken and needy.

FACTS:

     Your letter states that Project Hospital Ship Oceanic, Inc.,

is a non-profit public benefit corporation based in Southern

California with the sole purpose of providing free

medical/dental assistance to the poverty-stricken and needy.

You state that it is your intention to help the homeless in our

own U.S. port cities with free medical/dental care and to help

our neighbors to the south in Latin America.

     You further state that in addition to providing

medical/dental assistance by volunteer health professionals, you

hope to provide continuing education and medical updating for

specialists in Third World countries.  You state that this

project will provide experience and training in international

health care for those U.S. professionals who will from time to

time serve on the vessel.

ISSUE:

     Are medical and dental personnel aboard a non-coastwise

qualified vessel which is used as an ocean-going hospital ship,

and other persons employed on the vessel in a non-traditional

capacity, considered to be "passengers" for purposes of the

coastwise passenger law, 46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise

          to be transported), between points in the

          United States ... embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a

          foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States ....

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under penalty of $200 for

          each passenger so transported and landed.

     "Merchandise" is defined in section 1401(c) of title 19,

United States Code, to include goods, wares, and chattels of

every description, and includes fish, fish products, and fish

packaging materials that are assembled into packages containing

fish.  Section 883 specifically provides that, for purposes of

its provisions, "merchandise" includes valueless material (Pub.L.

100-329; 102 Stat. 588).  The transportation of valueless

material, whether or not it has commercial value, from a point or

place in the United States or point or place on the high seas

within the Exclusive Economic Zone (EEZ) as defined in the

Presidential Proclamation of March 10, 1983, to another point or

place in the United States or a point or place on the high seas

within that EEZ would also be prohibited under the provisions of

section 883.

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business" (19 CFR 4.509b).  Section 4.80a of the

Customs Regulations (19 CFR 4.80a) is interpretive of section

289.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

     Given the foregoing definition of "passenger", the Customs

Service has ruled that medical, dental, and missionary personnel

of a vessel used in such activities and other persons employed on

the vessel in a non-traditional capacity are not considered

"passengers" for purposes of the coastwise laws, provided that

they are actually connected with the operation, navigation,

ownership, or business of the vessel (see 110541 PH).

     Customs has also ruled that non-coastwise-qualified vessels

used as medical or dental clinics in ports of the United States

would not be engaged in the coastwise trade when they carry

supplies, equipment for their navigation, and personnel necessary

for the vessels' operation as clinics.  Thus, the supplies and

equipment and the personnel necessary for the vessels' operation

as clinics and their navigation were not considered to be

merchandise or passengers, respectively, for purposes of the

coastwise laws, nor were such personnel considered "passengers"

as that term is defined in section 4.50(b), Customs Regulations.

We have ruled that such a vessel would have to be documented

otherwise than for pleasure (see 107024 PH).

     We have consistently held that vessel equipment and stores

are not considered "merchandise" for purposes of section 883

when transported in the vessel by which they are used (see

Customs letter rulings 106910, dated July 9, 1984, and 108223,

dated March 13, 1986).

     The sole use of a non-coastwise-qualified vessel as a bona

fide ocean going hospital ship does not constitute coastwise

trade within the meaning of 46 U.S.C. App. 289.

     Accordingly, if the subject vessel is used only for such

medical and dental care and to transport either salaried or

volunteer medical or dental personnel who render medical and

dental services, it would not be required to have a license to

engage in the coastwise trade.  It would, however, have to be

documented otherwise than for pleasure.

     However, all persons being carried in the vessel must be

involved with the operation, navigation, or business of the

vessel.  A person who is carried on board a vessel for

recreational purposes and who pays a fee for such carriage would

be considered a "passenger" and his carriage between places in

the United States or entirely within U.S. waters would be in

violation of the coastwise laws.  Merely designating persons as

support personnel for the ship's business will not necessarily

exempt the vessel from the application of the coastwise laws,

e.g. in the past, Customs has held that the transportation of

goods/persons with their discharge at U.S. ports to solicit or to

obtain good will, or to move property from one U.S. point to

another; or to observe the ship's operation, are violative of

those laws.

     Legitimate equipment and stores of the hospital ship for its

use, are not considered merchandise covered by section 883.

However, articles transported on the vessel between points

embraced within the coastwise laws which are not legitimate

stores and equipment of the vessel are subject to section 883.

HOLDING:

     The sole use of a non-coastwise-qualified vessel as a bona

     fide hospital ship does not constitute coastwise trade

     within the meaning of 46 U.S.C. App. 289.

     Medical and dental personnel of a vessel used as an ocean-

     going hospital ship, and other persons employed on the

     hospital vessel in a non-traditional capacity are not

     considered "passengers" for purposes of the coastwise laws,

     provided that they are actually connected with the

     operation, navigation, ownership, or business of the vessel

     as discussed above.  Questions should be directed to this

     office prior to commence of the voyage.

     Legitimate equipment and ship stores for use of the vessel

     and crew and said personnel may be transported from a

     coastwise port to other coastwise points without violating

     the coastwise laws.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

