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CATEGORY:  Carriers

Mr. George J. Mannina, Jr.

O'Connor and Hannan

1919 Pennsylvania Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20006-3483

Re:  Anti-pollution vessels; oil spill recovery; prototype

     vessel; 46 U.S.C. App. 883; 46 U.S.C. 12101

Dear Mr. Mannina:

     This is in response to your letter of October 16, 1990, in

which you request a ruling on the coastwise trade implications,

if any, in the use of two newly-constructed foreign vessels to

demonstrate various anti-pollution activities in various ports of

the United States.

FACTS:

     It is proposed that Ecomarine, Inc., a U.S. company, bring

into the U.S. two newly-constructed vessels for the purpose of

demonstrating their capabilities in marine pollution control.

The vessels, one 36 feet in length and the other 65 feet in

length, are capable of removing spilled oil, removing surface

solids, removing seaweed and algae, oxygenating water, and

monitoring for pollutants in the water column.

     The ruling request solicits the opinion of Customs as to

whether, for Jones Act purposes, it makes any difference whether:

     1.   Ecomarine transports observers from and to shore aboard

          the demonstration vessel.

     2.   The demonstration vessel brings demonstration

          floatables from shore, dumps and then removes them,

          and then returns the demonstration floatables to shore.

     3.   The demonstration vessel cleans up floatables already

          found in the harbor and either returns them to shore

          for disposal or returns them to the water.

     4.   The demonstration vessels are moved between port

          demonstration areas via truck or air freight or over

          water under their own power.  If the vessels move

          over water under their own power, they would not

          transport cargo or passengers.  The vessels would

          each be operated by a two-man crew.

ISSUE:

     Whether any of the enumerated proposed activities listed in

the FACTS portion of this ruling may be prohibited by law.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

               No merchandise shall be transported by water,

               or by land and water, on penalty of forfeiture

               of the merchandise (or a monetary amount up to

               the value thereof as determined by the Secretary

               of the Treasury, or the actual cost of the trans-

               portation, whichever is greater, to be recovered

               from any consignor, seller, owner, importer,

               consignee, agent, or other person or persons

               so transporting or causing said merchandise to be

               transported), between points in the United

               States...embraced within the coastwise laws,

               either directly or via a foreign port, or for

               any part of the transportation, in any other

               vessel than a vessel built in and documented

               under the laws of the United States and owned

               by persons who are citizens of the United

               States...

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

the internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.  These laws

have also been interpreted to apply to transportation between

points within a single harbor.

     "Merchandise", as used in section 883, includes any article,

including even materials of no value (see the amendment to

section 883 by the Act of June 7, 1988, Pub. L. 100-329; 102

Stat. 588).  Pursuant to section 4.50, Customs Regulations (19

CFR 4.50), a "passenger" for purposes of the coastwise laws is

defined as "any person carried on a vessel who is not connected

with the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."

     The Commercial Fishing Industry Vessel Anti-Reflagging Act

of 1987 (Pub. L. 100-239; 101 Stat. 1778) changed the definition

of "fisheries" by amending the law to include in the definition,

transporting of marine vegetation in the navigable waters of the

United States.  Title 46, United States Code, section 12108(b)

limits the employment in the fisheries to a vessel issued a

certificate of documentation with a fisheries endorsement.  Only

a vessel eligible for documentation (i.e., over 5 net tons and

owned by a citizen) which was built in the United States may be

so endorsed.  With regard to vessels under 5 net tons, Customs

has long held that such vessels, if owned by United States

citizens or by resident aliens, may engage in the fisheries even

if foreign built (see T.D. 56382 (6)).

     Customs has previously ruled that the use of a vessel solely

for the purpose of demonstration in which persons who are

transported on demonstration rides embark and disembark at the

same point is not a use in the coastwise trade even if the ride

is entirely within territorial waters.  Such persons are not

considered to be passengers for the purposes of the coastwise

laws.  However, these rulings have been limited to demonstration

rides originating and terminating at the same point because the

transportation of persons between different points is itself

evidence of a purpose other than the demonstration of a vessel.

This, of course, would not apply to the two-man crew assigned to

each of the two vessels.

     The transportation aboard each vessel of equipment necessary

to the operation of the transporting vessel would likewise pose

no problem.  Such essential equipment is not considered

merchandise under the coastwise laws.

     In regard to the removal of surface solids (floatables), a

distinction must be made between the demonstration floatables

which are transported on the vessels from the starting point to

the demonstration site and back again, and those floatables which

are found at the demonstration site.  If the latter floatables

are retrieved from the water and transported to another location

(whether ashore or otherwise), even in the vicinity of their

retrieval, a coastwise violation will have occurred.

     Although not specifically listed in the proposed activities,

we will address the question of removal of seaweed and algae

since those services are listed among the capabilities of the

vessels in question.  As previously stated, the transportation of

marine vegetation is considered to be an activity for which a

fisheries endorsement would be necessary.  If they are over 5 net

tons, the vessels in question could not be properly documented by

virtue of their foreign construction.  If they are 5 net tons or

less, they could be so employed if owned by citizens of the

United States or by resident aliens.

HOLDING:

     Following a thorough review of the facts and analysis of the

law and applicable precedents, we find that the vessels in

question may engage in demonstration activities in the United

States to the following extent:

1.  Persons may be transported from a shore site to a

demonstration point and back to the original shore point to be

disembarked, even if the entire operation occurs within

territorial waters.

2.  Demonstration floatables, not placed aboard the vessels at

any coastwise point, may be dumped and retrieved by the vessels

at demonstration points.

3.  True floating debris may not be retrieved by the vessels,

even during demonstrations, and transported to any other point

for discharge, no matter how minimal the transportation.

4.  The use of the vessels to harvest and/or transport seaweed or

algae is an engagement in the fisheries, a service in which the

vessels may not participate unless of 5 net tons or less and

owned by United States citizens or resident aliens.

                               Sincerely,

                               B. James Fritz

                               Chief

                               Carrier Rulings Branch

