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CATEGORY: Carriers

Mr. Andrew K. Horton

Manager - Ships Operation

Regency Cruises

8880 N.W. 20th Street

Miami, Florida 33172

RE:  Coastwise Trade: Passengers; Foreign-Flag Vessel: 46 U.S.C.

     App. 289: Distant Foreign Port: Nearby Foreign Port

Dear Mr. Horton:

     This is in response to your letter dated November 8, 1990,

requesting a ruling concerning the application of the Jones Act

to a proposed three (3) and four (4) days cruise itinerary on a

foreign flag vessel as set forth below.

FACTS:

     You state both in your letter and in a telephone

conversation with Ms. Whiting of my staff that the cruise

itineraries are as follows:

          1.   The passengers will embark at the port of San

               Juan, Puerto Rico and travel to St. Barts

               (Barthelow), St. Kilts, St. Croix and disembark at

               Ponce, Puerto Rico.

          2.   The passengers will embark at the port of Ponce,

               Puerto Rico, and travel to St. Maarten, Virgin

               Gorda and disembark at San Juan, Puerto Rico.

ISSUE:

     Whether the transportation of passengers on a foreign-flag

vessel as described above constitutes violations of 46 U.S.C.

App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 21 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999: 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise

          to be transported), between points in the

          United States ... embraced within the

          coastwise laws, either directly or via a

          foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a

          vessel built in and documented under the laws

          of the United States and owned by persons who

          are citizens of the United States ....

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. App. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     "Merchandise," as used in section 883, includes any article,

including valueless merchandise pursuant to the recent amendment

of section 883 by the Act of June 7, 1988 (Public Law 100-329;

102 Stat. 588).

     For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business." (Section 4.50(b), Customs

Regulations.) Section 4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a)

is interpretive of section 289.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade. It should

be noted that the carriage of fishing parties for hire, even if

the vessel proceeds beyond territorial waters and returns to the

point of the passenger's embarkation, is considered coastwise

trade.

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws. The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline , in cases where the baseline  and

the coastline differ.

     If a passenger on a voyage to a distant foreign port embarks

at a coastwise point and goes ashore temporarily to take sight

seeing excursions at an intermediate U.S. port there is no

violation provided that the passenger proceeds on the voyage to

the distant foreign point. The relevancy of whether an

intermediate foreign port is a "nearby foreign port" (as defined

in 19 CFR 4.80a(a)(2)) or a "distant foreign port" (as defined in

19 CFR 4.80a(a)(3)) is crucial in determining whether or not a

violation of section 289 has occurred.

     The focus of section 289 is on the route of the vessel.

Section 4.80a(b)(2) of the Customs Regulations (19 CFR

4.80a(b)(2) provides that, "if the passenger is on a voyage to

one or more one or more coastwise ports and a nearby foreign port

or ports (but at no other foreign port) and the passenger

disembarks at a coastwise point other than the port of

embarkation, there is a violation of the coastwise law" (46

U.S.C. App. 289). We have ruled that if a passenger is on a

voyage to one or more coastwise ports and a nearby foreign port

or ports (but at no other foreign port) and the passenger

disembarks the vessel at a nearby foreign port or if the

passengers embark and disembark at the same coastwise port, there

is no violation of section 289.

     In both fact patterns set forth above, the passengers embark

at a coastwise point. In the first itinerary, the passengers

embark at a coastwise port San Juan, Puerto Rico, on a voyage to

several nearby foreign ports, returning to Ponce, Puerto Rico, a

coastwise port where the passengers disembark from the vessel.

In view of the fact that the passengers are disembarking at

Ponce, (a coastwise port other than the port of embarkation)

there is a violation of section 289 (see 19 CFR 4.80a(b)(22).

The same analysis holds true for the second itinerary, the

passengers embark at a coastwise point (Ponce, Puerto Rico) on a

voyage to several nearby foreign ports, returning to San Juan (a

coastwise port other than the port of embarkation, resulting in a

violation of section 289. Accordingly, both of the proposed

itineraries would be in violation of section 289.

HOLDING:

     The transportation of passengers on foreign-flag vessels as

described in both of the proposed itineraries constitutes a

violation of 46 U.S.C. App. 289 as discussed above.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

