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CATEGORY:   Carriers

Mr. Lang B. Ryder

Senior Sales Representative

Yegen Marine

1310 S.E. 17th Street

Ft. Lauderdale, Florida  33316

RE:  Coastwise; Pleasure Vessel; United States Built; Foreign

     Registry; Bareboat; Cruising License; Importation; 46 U.S.C.

     App. 289.

Dear Mr. Ryder:

     This letter is in response to your request, dated November

28, 1990, for a ruling on the application of the coastwise laws

to the use of a bareboat-chartered, foreign-registered pleasure

vessel.

FACTS:

     In your letter, you state that your client wishes to

purchase a United States-built pleasure yacht for use in the

United States.  You state that you have been unable to obtain

financing from a United States lender, but have received a

commitment from a British bank.  As a condition for the loan, the

bank requires British registry to perfect its lien.  The bank

will not accept United States Coast Guard documentation

and a First Preferred Ship's Mortgage.

ISSUES:

     (1)  Whether the coastwise laws prohibit the bareboat

chartering of a foreign-registered pleasure vessel.

     (2)  Under what conditions may a foreign-registered vessel

be used in the United States.

LAW AND ANALYSIS:

I.   BAREBOAT CHARTER OF A FOREIGN-REGISTERED PLEASURE VESSEL.

     The coastwise passenger law provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported.

46 U.S.C. App. 289 (Supp. III 1985).  The Customs Service has

consistently interpreted this proscription to apply to any vessel

except a United States built, owned, and properly documented

vessel. See 46 U.S.C.A. 12106 & 12110 (West Supp. 1990), 46

U.S.C. App. 289, and 19 C.F.R. 4.80(a) (1990).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though the

passengers disembark at their point of embarkation and the

vessel touches no other point, is considered coastwise trade

subject to the coastwise laws.  C.S.D. 88-16, 22 Cust. B. & Dec.

362, 364 (1988).  The coastwise laws generally apply to points in

the territorial sea, defined as the belt, three nautical miles

wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points

located in internal waters, landward of the territorial sea

baseline, in cases where the baseline and the coastline differ.

However, the transportation of passengers to the high seas or

foreign waters and back to the point of embarkation is not

considered coastwise trade, often called a "voyage to nowhere,"

provided that the passengers do not go ashore, even temporarily,

at another United States point.  Id.  The carriage of fishing

parties for hire, even if the vessel proceeds beyond territorial

waters and returns to the point of the passengers' embarkation,

is considered coastwise trade subject to the coastwise laws.  Id.

     The Customs Service has consistently held that when a

vessel is chartered under a bona fide bareboat charter, the

bareboat charterer is treated as the owner of the vessel for the

period of the charter, and, because the owners are not considered

"passengers" for purposes of the coastwise laws, 19 C.F.R.

4.50(b) (1989), the charterer is not proscribed by the coastwise

laws from using the vessel during the charter for pleasure

purposes only.  Headquarters Ruling Letter 109638, dated July 22,

1988.  A vessel chartered under a charter arrangement other than

a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and used in

coastwise transportation would be subject to penalties under the

coastwise laws.  Id.  A vessel chartered under a bareboat charter

would also be subject to penalties if the bareboat charterer used

it in the coastwise trade (e.g., to transport passengers other

than bona fide guests between coastwise points or entirely

within territorial waters).  Id.

     The United States Supreme Court stated:

          To create a demise [or bareboat charter] the

          owner of the vessel must completely and

          exclusively relinquish "possession, command,

          and navigation" thereof to the demisee.... It

          is therefore tantamount to, though just

          short of, an outright transfer of ownership.

          However, anything short of such a transfer is

          a time or voyage charter party or not a

          charter party at all.

Guzman v. Pichirilo, 369 U.S. 698, 699-670 (1962); see also,

Leary v. United States, 81 U.S. 607, 611 (1871), 2B Benedict on

Admiralty 52 (6th ed. 1990).

     In our review of charter arrangements to determine whether

they are bareboat charters for Customs purposes, we have held, in

addition to the above-described principles, that:

          The nature of a particular charter

          arrangement is a question of fact to be

          determined from the circumstances of each

          case.  Under a bareboat charter or demise

          charter the owner relinquishes complete

          management and control of the vessel to the

          charterer.  On the other hand, if the owner

          retains a degree of management and control,

          however slight, the charter is a time or

          voyage charter, and the vessel is deemed to

          be engaged in trade.  The crux of the matter

          is whether the complete management and

          control have been wholly surrendered by the

          owner to the charterer so that for the period

          of the charter the charterer is in effect the

          owner.  Although a charter agreement on its

          face may appear to be a bareboat or demise

          charter, the manner in which its covenants

          are carried out and the intention of the

          respective parties to relinquish or to assume

          complete management and control are also

          factors to be considered.

Headquarters Ruling Letter 109638 (emphasis added).  In that

regard, it is well established that a vessel may be demised

complete with captain if he is subjected to the orders of the

demisee during the period of the demise.  Guzman, 369 U.S. at

701.  Furthermore, the Customs Service has held that the mere

fact that the crew is furnished to the charterer would not render

the agreement a time charter provided the charterer had full

authority to hire, discharge, or replace the crew.  See

Headquarters Ruling Letter 108278, dated April 2, 1988.

     A bareboat charter agreement conforming to these guidelines

will permit a non-coastwise qualified vessel to be chartered for

pleasure purposes.  We note, however, that this ruling is

advisory and suggest that your client submit a copy of the

bareboat charter agreement when one is available.

II.  CUSTOMS REQUIREMENTS GOVERNING USE OF A FOREIGN REGISTERED

     PLEASURE VESSEL IN THE UNITED STATES.

     United States law requires that the master of any foreign

vessel arriving in a United States port, whether from a foreign

port or another United States port, to make an immediate report

of arrival (19 U.S.C. 1433, 19 C.F.R. 4.2) and to make a vessel

entry (19 U.S.C. 1435, 19 C.F.R. 4.3).  Such vessels must clear

when bound for a foreign port (46 U.S.C. App. 91, 19 C.F.R.

4.60) or must have a permit to proceed from one United States

port to another (46 U.S.C. App. 313, 19 C.F.R. 4.87).

     Title 46, United States Code Appendix, section 104 (46

U.S.C. App. 104), authorizes the issuance of cruising licenses

to exempt pleasure vessels of foreign registry from these formal

entry and clearance procedures.  This section, however, limits

that exemption to pleasure vessels of countries that extend

reciprocal privileges to United States pleasure vessels.

Countries that have satisfied this reciprocity requirement are

listed in section 4.94(b) of the Customs Regulations (19 C.F.R.

4.94(b)).  Vessels of British registry may be issued a cruising

license.  Your client should also be aware that a cruising

license does not exempt the master or owner of a foreign vessel

from the requirement that a report arrival be made immediately

upon arrival at a port in the United States.  19 U.S.C.A. 1433

(West Supp. 1990).

     The regulations restrict the issuance of a cruising license

to a period of one year. 19 C.F.R. 4.94(c).  Successive cruising

licenses may be issued to a foreign-documented pleasure vessel

that was built in the United States or on which United States

customs duty has been paid, provided that the vessel is

documented under the laws of one of the countries listed in 19

C.F.R. 4.94(b). Customs Directive 3100-06, dated November 7,

1988.

     You state in your letter that the vessel under consideration

was built in the United States; other details regarding current

registration, ownership, and location were not included.  The

fact that the vessel was built in the United States suggests

that the Customs Service will permit the issuance of successive

cruising licenses provided that the vessel has not been exported.

The term exportation is defined in the Customs Regulations to

mean "a severance of goods from the mass of things belonging to

this country with the intention of uniting them to the mass of

things belonging to some foreign country.  19 C.F.R. 101.1(k).

The Customs Court stated that the majority of court decisions

considering this issue hold that the intention of the parties at

the time of shipment abroad is the controlling factor in the

determination of whether that shipment is an exportation.  F. W.

Meyers & Co. v. United States, 29 Cust. Ct. 202, 203, C.D. 1468

(1952).   If the vessel has been exported according to this

definition, then your client will be required to pay duty upon

its importation.  Upon supplying details regarding any sale or

extended use of the vessel abroad, the Customs Service will be

able to rule on its dutiability upon reimportation.

HOLDINGS:

     (1)  The coastwise laws do not prohibit a charterer from

chartering a foreign-registered vessel under a bona fide bareboat

charter provided that the vessel is used for pleasure purposes

only.

     (2)  United States law requires that the master of any

foreign vessel arriving in a United States port, whether from a

foreign port or another United States port, to make an immediate

report of arrival and to make a vessel entry.  Such vessels must

clear when bound for a foreign port or must have a permit to

proceed from one United States port to another.  If the vessel

obtains a British registry, the vessel may be issued a cruising

license to avoid Customs entry and clearance requirements upon

each arrival.  If the vessel, being built in the United States,

has not been exported, then the owner may be issued successive

cruising licenses.

     This ruling does not address issues within the purview of

other governmental agencies, e.g., the United States Coast Guard

for issues relating to vessel documentation, safety, and

inspection requirements.  If you wish to contact the Coast Guard

about these matters, you may communicate with your local Coast

Guard office or Coast Guard Headquarters at the following

address:

               Thomas Willis

               Chief, Vessel Documentation

               U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

               2100 Second Street, S.W. (Room 1312)

               Washington, D.C. 20593-001

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

