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CATEGORY:  Carriers

Mr. Anders E. Albertsen

Marstal Ltd.

59 Bow Street

Post Office Box 4280

Portsmouth, New Hampshire 03802-4280

RE:  Coastwise Trade; Territorial Sea; Passengers; Cruises to

     Nowhere; 46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Albertsen:

     This is in response to your letter dated January 24, 1991,

enclosing a copy of a navigational chart, regarding cruises to

nowhere from New York City Harbor.  You request a formal ruling

with regard to territorial waters.  Our ruling on this matter is

set forth below.

FACTS:

     The MS/V ALTA is a Norwegian-built vessel currently

registered in the British Cayman Islands but in the process of

being reregistered in San Lorenzo, Honduras.  The vessel's owner,

Marstal Ltd., is contemplating using the vessel for day trip

passenger excursions from the North Cove Yacht Harbor in lower

Manhattan to a point beyond U.S. territorial waters and return to

the point of the passengers embarkation (i.e., a "cruise to

nowhere").

     In preparation for the above operation, Marstal Ltd. has

attempted to determine the distance at which the subject vessel

would be considered to have proceeded beyond U.S. territorial

waters.  Upon contacting the local U.S. Coast Guard authorities

in New York, Marstal Ltd. has been provided a navigational chart

of the New York Harbor area (chart no. 12326) upon which exists a

demarcation line labelled "Territorial Sea" (highlighted as the

letter "A") as well as a three mile line (highlighted as the

letter "B").  Marstal Ltd. requests that we determine which of

the aforementioned lines represents the outer boundary of the

U.S. territorial sea for purposes of the subject vessel operating

on valid cruises to nowhere.
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ISSUE:

     Whether line "A" or line "B" highlighted on the navigational

chart described above represents the outer boundary of the U.S.

territorial sea beyond which the subject vessel must proceed in

order to be engaged in a valid "voyage to nowhere" not in

violation of 46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

U.S.C. App. 883), the merchandise coastwise law often called the

"Jones Act", provides in part, that no merchandise shall be

transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in and documented under the laws of the United States and

owned by persons who are citizens of the United States (i.e., a

coastwise-qualified vessel).  Section 289 of title 46 (46 U.S.C.

App. 289, the passenger coastwise law which appears to be more

relevant to your concerns) as interpreted by the Customs Service,

prohibits the transportation of passengers between points in the

United States embraced within the coastwise laws, either directly

or by way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified vessel

(see above).  For purposes of section 289, "passenger" is defined

as "... any person carried on a vessel who is not connected with

the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business." (19 CFR 4.50(b))

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade.  It

should be noted that the carriage of fishing parties for hire,

even if the vessel proceeds beyond territorial waters and returns

to the point of the passenger's embarkation, is considered

coastwise trade.
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     Upon examining chart no. 12326, it is apparent that line

"A" (drawn between Rockaway Point and Sandy Hook) is the baseline

of the U.S. territorial sea.  The waters landward of line "A"

represent internal U.S. waters.  Accordingly, line "B", which is

drawn to represent that distance three nautical miles seaward of

the territorial sea baseline, is the line past which the subject

vessel must proceed in order to be engaged in a valid "voyage to

nowhere."

HOLDING:

     Line "B" highlighted on the navigational chart described

above represents the outer boundary of the U.S. territorial sea

beyond which the subject vessel must proceed in order to be

engaged in a valid "voyage to nowhere" not in violation of 46

U.S.C. App. 289.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

