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CATEGORY:  Carriers

Mark J. Buhler, Esq.

Holland & Knight

800 North Magnolia Avenue

P.O. Box 1526

Orlando, Florida 32802

RE:  Foreign-flag Yacht; Foreign Corporate Ownership;

     Importation; Cruising license; HTSUSA; 46 U.S.C. App. 104

Dear Mr. Buhler:

     This is in response to your letter dated January 31, 1991

(your ref:  file no. 33776-1) requesting a clarification of our

ruling letter 111434, dated January 3, 1991, regarding whether

your client's foreign-flag yacht would be exempt from duty if and

when it should visit the United States.

FACTS:

     Mi Gaea Limited is a company incorporated in the Island of

Jersey, Channel Islands, the majority of the stockholders of

which are United States residents.  This corporation proposes to

temporarily enter its British-flag yacht, the MI GAEA, into the

United States as part of a long shakedown cruise that would

involve a voyage from Antibes, France, to South Florida, then on

to the West Indies, and returning to Antibes several months

later.

     The Dutch-built vessel, completed in the spring of 1990, was

built primarily for European service.  It would remain in Florida

for up to three or four months during which time it would be

scheduled to have the first major inspection and servicing of

its U.S.-built Caterpillar engines.  Additionally, the builder of

the vessel has a representative in Florida who could be helpful

in resolving problems that may arise as a result of the ocean

crossing, and there is a shipyard in South Florida that can

perform warranty work on behalf of the builder.  In addition to

having repairs made and maintenance and warranty work done in

Florida, the vessel's beneficial owners would like to be able to

do some pleasure cruising in Florida.  The owners would like to

be able to have the vessel in Florida for up to three or four
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months, including both repair time and pleasure cruising.  After

this time the vessel would depart for the West Indies to continue

the shakedown cruise and would eventually return to its permanent

berth at Antibes, France.

ISSUE:

     Whether a foreign-flag yacht owned by a foreign corporation

the majority of the stockholders of which are United States

residents, may, while on a shakedown cruise beginning and ending

in France, temporarily enter the United States for a period of

three or four months for the purpose of obtaining repairs and

pleasure cruising without being considered an importation which

would result in the assessment of duty under the Harmonized

Tariff Schedule of the United States Annotated.

LAW AND ANALYSIS:

     According to Additional U.S. Note 1, Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), vessels brought

into the Customs territory of the United States by nonresidents

thereof for their own use in pleasure cruising shall be admitted

without formal Customs consumption entry or payment of duty.

     As long as a yacht or pleasure boat is brought into the

United States by a nonresident and is not offered for sale or

charter to a U.S. resident, it is not dutiable.  It is

permissible to sell or charter such a vessel to a non-resident.

If, however, the yacht is offered for sale or lease to a resident

of the United States, a consumption entry must be filed and the

applicable duty paid under Chapter 89, subheadings 8903.91.00 or

8903.92.00, HTSUSA, at a rate of 1.5 percent ad valorem.

     In applying the above HTSUSA subheadings to corporate owners

of pleasure vessels, we have ruled that a pleasure vessel owned

by a foreign corporation, the stock of which is wholly owned by

one or more residents of the United States is "owned by a

resident of the United States," for purposes of paragraph 370,

Tariff Act of 1930, as amended (the predecessor of Items 696.05

and 696.10, TSUS, which are the predecessors of HTSUSA 8903.91.00

and 8903.92.00) (see Treasury Decision 54680(14)).

     Further in regard to a yacht owned and brought into the

United States by a resident thereof, the Customs Court, in the

case of Estate of Lev H. Prichard v. United States, 43 CCPA 85,

C.A.D. 612 (1956), held that such a yacht, in the absence of

clear evidence to the contrary, would be presumed to be brought

into the United States for use here "permanently" so that it

would be properly classifiable as imported merchandise and thus

subject to the appropriate Customs duty.
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     It should be noted that the above presumption can be

rebutted by satisfactory evidence that the yacht owner did not

intend to bring the yacht into the United States permanently.  In

Astral Corp. v. United States, 72 Cust. Ct. 245, C.D. 4546

(1974), the court held that a yacht which came to the United

States during the course of a shakedown cruise and received

repairs while in the United States was not imported, within the

meaning of General Headnote 1, TSUS (predecessor to General Note

1, HTSUSA) because it was not brought "permanently" into the

United States.  (see also T.D. 75-134)

     The evidence which the court in the Astral case discussed

concerning the issue of whether or not the yacht was brought

"permanently" into the United States consisted, in part, of the

following:

     (1)  Testimony that the yacht was on a shakedown cruise and

          the owner never intended that it brought into the

          United States permanently;

     (2)  Evidence of the repairs completed on the yacht while it

          was in the United States and testimony that those

          repairs could only have been completed in the United

          States;

     (3)  Testimony by the owner that he planned to move his

          interests to Europe and was buying a home there;

     (4)  Evidence of features in the yacht's design which were

          incorporated for use in the Mediterranean; and

     (5)  The fact that the yacht's shakedown cruise did

          terminate in the Mediterranean where, at the time the

          case was tried, the yacht was being readied for

          chartering.

     In regard to the facts under consideration, the MI GAEA is

owned by a foreign corporation whose stockholders are

predominantly, though not entirely, United States residents. As

such, the vessel is not considered to be "owned by a resident of

the United States" pursuant to T.D. 54680(14), for purposes of

the HTSUSA.  Accordingly, since under the proposal the subject

vessel would be considered to be brought into the Customs

territory of the United States by nonresidents for their own

pleasure cruising and temporary repairs, it would not be

considered an importation and therefore could be admitted without

filing a formal consumption entry and payment of duty.

     Assuming, arguendo, the corporate stock in question was

wholly owned by one or more United States residents, it appears

that despite this United States resident ownership and the
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consequent presumption of permanent use in the United States as

established in Estate of Lev H. Prichard v. United States,

supra., the circumstances of this proposal appear sufficient to

rebut this presumption as discussed in Astral, supra.

Specifically, the subject yacht is to be on a shakedown cruise

originating from its home berth at Port Vauban, Antibes, France,

and it is the expressed intent of the owners that it return to,

and be permanently based at, said berth.  Furthermore, it is

stated that the yacht was designed for European service and that

its U.S.-built Caterpillar engines could be easily serviced at a

shipyard in South Florida.  In addition, the vessel builder's

representative located in Florida could address any problems that

may have arisen during the shakedown cruise.  Consequently, the

subject vessel would not be considered to be brought

"permanently" into the United States.

     In addition to the above, we reiterate that section 4.94,

Customs Regulations (19 CFR 4.94) concerns the issuance of

cruising licenses which exempt foreign yachts from formal entry

and clearance procedures (e.g., filing manifests, obtaining

permits to proceed and exemptions from the payment of tonnage tax

and entry and clearance fees) at United States ports.  The

determining factor as to whether a vessel is eligible for a

cruising license is the documentation of the vessel, not the

residency of its owner.  Section 4.94 was promulgated pursuant to

title 46, United States Code Appendix, section 104 (46 U.S.C.

App. 104) which authorizes the issuance of cruising licenses to

pleasure vessels of countries which extend reciprocal privileges

to United States vessels.  Great Britain is on the list of

countries appearing in section 4.94(b) whose yachts may be issued

cruising licenses.  The length of the cruising license is usually

dependent upon the description of the vessel's cruise within

United States waters; however, pursuant to section 4.94(c) in the

discretion of the customs district director it may remain in

force for a period of up to one year from the date of its

issuance.

HOLDING:

     A foreign-flag yacht owned by a foreign corporation the

majority of the stockholders of which are United States

residents, may, while on a shakedown cruise beginning and ending

in France, temporarily enter the United States for a period of

three or four months for the purpose of obtaining repairs and

pleasure cruising without being considered an importation which
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would result in the assessment of duty under the Harmonized

Tariff Schedule of the United States Annotated.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

