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William N. Myhre, Esq.

Preston Gates Ellis & Rouvelas Meeds

1735 New York Avenue, N.W.

Washington, D.C. 20006-4759

RE:  Coastwise Trade; Fisheries; Net Servicing Platform; 46

     U.S.C. App. 289, 883; 46 U.S.C. 12101, 12108

Dear Mr. Myhre:

     This is in response to your letter dated April 5, 1991,

requesting a ruling on behalf of Connors Aquaculture, Inc. the

owners of a floating Canadian-built net servicing platform. Our

ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     Connors Aquaculture, Inc. ("Connors") is the owner of a

Canadian-built non-self-propelled platform made of steel and

measuring 24' by 50' by 30" deep.  An all-wood service building

measuring 24' by 30' is affixed to the platform.  The platform is

also equipped with one "Netmaster" heavy duty net washer.  The

builder's estimate of the gross tonnage of the platform, under

Canadian measurement, is approximately 12.5 gross tons.  The Net

Servicing Platform is presently undocumented.

     Connors intends to tow the platform to Eastport, Maine where

it will be moored in a stationary position to augment the

company's aquaculture operations at that location by providing

space to service nets.  Specifically, a coastwise-qualified

vessel will pick up empty nets at various cage sites in the area

and bring them to the Net Servicing Platform where the nets will

be washed and cleaned.  The nets will also be inspected for any

damage or wear and tear and will be repaired as necessary.  The

nets will then be picked up by a coastwise-qualified vessel for

re-delivery back to the appropriate cage site.  There will be no

other equipment on the Net Servicing Platform other than the net

washing machine, and ancillary net repair equipment and

materials.
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     The washing and repair will be undertaken by two or three

employees of Connors who generally will work a normal work day,

five days a week.  There are no overnight accommodations on the

platform.  The operations conducted on the platform are identical

to those presently conducted on land, but because of competing

demands for the limited land available, the net cleaning function

is being transferred to the floating platform.  The Net Servicing

Platform will be used only for the net cleaning and repair

described above and will not operate to process, store,

transport, plant, cultivate, catch, take or harvest fish or other

marine life.

     Once the platform is initially stationed, the normal

operations of the aquaculture facility do not require movement of

the platform nor does Connors plan to relocate the platform.  To

the extent it is ever moved, however, such movement will be

undertaken without any individuals or merchandise on board.

     In addition to the aforementioned Net Servicing Platform,

Connors attempted to bring into the United States through the

Port of Calais, Maine the FREDA C, an 18' by 40' powered-steel

barge, also built in Canada.  It is anticipated that the FREDA C

will measure less than 5 net tons and hence will be excluded from

U.S. documentation.  Customs officials in Calais advised Connors

that the vessel could engage in the fisheries provided it

measured less than 5 net tons.  Because the U.S. Coast Guard had

not completed measurement of the vessel at the time of its

attempted entry, Customs officials prohibited the importation and

required the barge to be exported immediately from the United

States.

     The Net Servicing Platform was also prohibited from

importation.  The application was reviewed by Customs officials

in Portland, Maine who concluded that to the extent the platform

measured more than 5 net tons, and was foreign-built, it could

not be imported into the United States pursuant to C.D. 971.

ISSUES:

     1.  Whether a foreign-built, stationary, floating platform

operating exclusively as a net cleaning and repair facility in

connection with a fisheries operation in U.S. waters is engaged

in the fisheries as defined in 46 U.S.C. 12101(a) and is

therefore in violation of 46 U.S.C. 12108.

     2.  Whether a foreign-built, stationary, floating platform

operating exclusively as a net cleaning and repair facility in

connection with a fisheries operation in U.S. waters is engaging

in the coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App. 883.
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     3.  Whether a foreign-built barge of less than 5 net tons

operating in connection with a fisheries operation in U.S. waters

is engaged in the fisheries as defined in 46 U.S.C. 12101(a) and

is therefore in violation of 46 U.S.C. 12108.

     4.  Whether a foreign-built barge of less than 5 net tons

operating in connection with a fisheries operation in U.S. waters

is engaged in the coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App.

883.

LAW AND ANALYSIS:

     The Commercial Fishing Industry Vessel Anti-Reflagging Act

of 1987 (the "Act", Pub. L. 100-239; 101 Stat. 1778) amended 46

U.S.C. 12101(6) by changing the definition of "fisheries" set

forth therein to include the "processing, storing, and

transporting (except in foreign commerce)" of fish and related

fishery resources in United States navigable waters and the

Exclusive Economic Zone (EEZ), as well as the catching-related 

activities provided for in the former definition.  Accordingly,

the new definition of fisheries, now set forth in 46 U.S.C.

12101(a)(1) reads as follows:

          "fisheries" includes processing, storing,

          transporting (except in foreign commerce),

          planting, cultivating, catching, taking, or

          harvesting fish, shellfish, marine animals,

          pearls, shells, or marine vegetation in the

          navigable waters of the United States or in

          the exclusive economic zone.

     The EEZ is defined in Presidential Proclamation 5030 of

March 10, 1983 (48 FR 10605), as extending outward for 200

nautical miles from the baseline from which the territorial sea

is measured.

     The above definition of fisheries supersedes the definition

of "fishing" found in section 4.96(a)(5), Customs Regulations (19

CFR 4.96(a)(5) which included the transportation of marine

products by a vessel other than the taking vessel under the

complete control and management of a common owner or bareboat

charterer.  It should be noted that this superseded definition

was applicable only to the transportation of marine products

taken and transferred on the high seas and did not provide any

exception to the coastwise laws.

     Title 46, United States Code, section 12108(b) limits the

employment in the fisheries to a vessel issued a certificate of

documentation with a fishery endorsement, "subject to the laws of

the United States regulating the fisheries" (see e.g., 16 U.S.C.

1801, et seq., under which a foreign vessel may obtain a permit

from the National Marine Fisheries Service to engage in fishing- 4 -

in the EEZ).  Pursuant to 19 U.S.C. 1401(a), the word "vessel"

includes every description of water craft or other contrivance

used, or capable of being used, as a means of transportation in

water, but does not include aircraft.  Under 46 U.S.C. 12108(a),

only a vessel eligible for documentation (i.e., over 5 net tons

and owned by a U.S. citizen) which was built in the United States

may be endorsed for the fisheries.  Pursuant to 46 U.S.C.

12108(b), subject to the laws of the United States regulating the

fisheries, only a vessel so endorsed may engage in the fisheries. 

With regard to vessels of less than 5 net tons, Customs has long

held that such vessels, if owned by United States citizens or by

resident aliens, may engage in the fisheries even if foreign-

built (see e.g., Treasury Decision (T.D.) 56382(6)).  Legislative

support for this provision may be found in 16 U.S.C. 1802(31)(B).

     Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

U.S.C. App. 883), the coastwise merchandise statute often called

the "Jones Act", provides, in part, that no merchandise shall be

transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in and documented under the laws of the United States and

owned by persons who are citizens of the United States (i.e., a

coastwise-qualified vessel).  This statute has been found to

apply even to the transportation of merchandise from point to

point within a harbor.  Pursuant to 19 U.S.C. 1401(c), the word

"merchandise" means goods, wares and chattels of every

description and includes merchandise the importation of which is

prohibited.  Furthermore, Public Law 100-329 (102 Stat. 588)

amended section 883 to apply to the transportation of "valueless

material..."

     Title 46, United States Code Appendix, section 289 (46

U.S.C. App. 289, the passenger coastwise law) as interpreted by

the Customs Service, prohibits the transportation of passengers

between points in the United States embraced within the coastwise

laws, either directly or by way of a foreign port, in a non-

coastwise-qualified vessel (see above).  For purposes of section

289, "passenger" is defined as "...any person carried on a vessel

who is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business." (19 CFR 4.50(b))

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.

     In regard to the Net Servicing Platform under consideration,

it is apparent that its exclusive use in cleaning and repairing

nets does not fall within the definition of "fisheries" as set 
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forth in 46 U.S.C. 12101(a).  Accordingly, the proposed use of

this stationary foreign-built platform in connection with a

fisheries operation would not violate 46 U.S.C. 12108.

     Furthermore, Customs has long-held that the use of a non-

coastwise-qualified vessel as a moored facility does not violate

the coastwise laws, or any other law administered by Customs

provided that the vessel remains stationary.  Accordingly, the

proposed use of this foreign-built platform in connection with a

fisheries operation would not violate 46 U.S.C. 289 or 883.

     In regard to the FREDA C we note that its proposed use in

this fishing operation is unclear.  If the vessel is to be used

the same way as the Net Servicing Platform discussed above (i.e.,

moored in a stationary position for the purpose of cleaning and

repairing nets) it also would not be considered engaged in the

fisheries as defined in 46 U.S.C. 12101(a), nor would it

constitute coastwise trade within the meaning of 46 U.S.C. App.

289 and 883.  

     If the FREDA C is used for the transportation of merchandise

and/or passengers between coastwise points (e.g., from a point

within U.S. waters to a point on shore) it is engaged in the

coastwise trade.  Pursuant to section 4.80(a)(2), Customs

Regulations (19 CFR 4.80(a)(2)), no foreign-built vessel,

regardless of its tonnage, may engage in the coastwise trade. 

Accordingly, such use would be a violation of 46 U.S.C. App. 289

and/or 883.  The use discussed immediately below would not be a

use in the coastwise trade under those statutes.

     In the event the FREDA C is engaged in the fisheries as

defined in 46 U.S.C. 12101(a), since it is foreign-built,

regardless of its tonnage it is not eligible for documentation

for the fisheries under 46 U.S.C. 12108.  We note, however, that

if it is less than 5 net tons, equipped with propulsion equipment

of any kind, and numbered pursuant to 46 U.S.C. 12301 et seq. it

is considered a vessel of the United States pursuant to 16 U.S.C.

1802(31)(B) and may engage in the fisheries provided it is owned

by United States citizens or resident aliens.  

     It should be noted that C.D. 971, while determinative as to

what constitutes a "vessel" for purposes of assessing duty under

the appropriate tariff provision, is irrelevant regarding issues

pertaining to the use of vessels in the fisheries and coastwise

trade.

HOLDINGS:

     1.  A foreign-built, stationary, floating platform operating

exclusively as a net cleaning and repair facility in connection

with a fisheries operation in U.S. waters is not engaged in the - 6 -

 fisheries as defined in 46 U.S.C. 12101(a) and therefore is not

in violation of 46 U.S.C. 12108.

     2.  A foreign-built, stationary, floating platform operating

exclusively as a net cleaning and repair facility in connection

with a fisheries operation in U.S. waters is not engaged in the

coastwise trade and therefore is not in violation of 46 U.S.C.

App. 289 and 883.

     3.  A foreign-built barge of less than 5 net tons operating

in connection with a fisheries operation in U.S. waters is not

engaged in the fisheries as defined in 46 U.S.C. 12101(a) if it

is operating exclusively as a net cleaning and repair facility

and therefore is not in violation of 46 U.S.C. 12108.  

     If its activities in this fishing operation go beyond a net

cleaning and repair facility to include those activities listed

in 46 U.S.C. 12101(a), it is engaged in the fisheries and,

regardless of its tonnage, since it is foreign-built it is not

eligible for documentation for the fisheries under 46 U.S.C.

12108(a).  If, however, it is numbered pursuant to 46 U.S.C.

12301 et seq. it is considered a vessel of the United States

pursuant to 16 U.S.C. 1802(31)(B) and may engage in the fisheries

provided it is owned by United States citizens or by resident

aliens.

     4.  A foreign-built barge of less than 5 net tons operating

in connection with a fisheries operation in U.S. waters is not

engaged in the coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App. 289

and 883 provided it remains moored in a stationary position.  If

it is used for the transportation of passengers and/or

merchandise between coastwise points it is engaged in the

coastwise trade which, notwithstanding its tonnage, constitutes a

violation of the coastwise laws pursuant to section 4.80(a)(2),

Customs Regulations.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




