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CATEGORY:  Carriers

Mr. C. Lance Ericson

19345 US 19th North #402

Clearwater, Florida 34624

RE:  Coastwise trade; Passengers; Voyage to nowhere; Use of Yacht

     foreign territorial waters; 46 U.S.C. App. 289

Dear Mr. Ericson:

     Reference is made to your letter of April 2, 1991, in which

you request that we answer several questions that you pose

regarding the proposed use of your American-flag pleasure vessel.

FACTS:

     The vessel in question is documented for pleasure under the

laws of the United States.  Although built in this country, the

vessel was for a period of time under foreign ownership, thus

imposing a lifetime restriction on the qualification of the

vessel to be documented for the coastwise trade.

     Three potential itineraries are posed, and we are asked to

rule upon their legality under United States law.  The proposed

uses are as follows:

1.  The vessel would operate for hire between foreign ports only.

No United States points would be involved.

2.  The vessel would operate for hire entirely within the

territorial waters of a foreign nation.  No United States points

would be involved.

3.  The vessel would operate for hire on cruises leaving a dock

in the harbor of San Juan, Puerto Rico, sailing "around the bay",

and returning to the same dock to discharge the passengers.

In all cases you ask whether the captain needs a United States

license, and whether the vessel will be operating in violation of

any United States laws.

ISSUE:

     Whether a documented pleasure vessel may operate for hire in

foreign territorial or international waters, and in operations

out of and back into a single coastwise point.

LAW AND ANALYSIS:

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46

U.S.C. App.  289, sometimes called the coastwise passenger

law), provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For your general information, we have consistently

interpreted this prohibition to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C.  12106, 12110, 46 U.S.C. App.  883, and 19 C.F.R.

4.80).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled

that the carriage of passengers entirely within territorial

waters, even though the passengers disembark at their point

of embarkation and the vessel touches no other point, is

considered coastwise trade subject to the coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

or foreign waters and back to the point of embarkation,

assuming the passengers do not go ashore, even temporarily,

at another United States point, often called a "voyage to

nowhere," is not considered coastwise trade.  The territorial

waters of the United States consist of the territorial sea,

defined as the belt, three nautical miles wide, adjacent to

the coast of the United States and seaward of the territorial

sea baseline.

     The first of these positions, regarding transportation

of passengers entirely within territorial waters on a voyage

in which they embark and disembark at the same coastwise point

is based on a 1900 decision (Treasury Decision 22275).  Our

rulings have consistently followed this position.

     The second of these positions, regarding transportation

of passengers from a point in the United States to the high

seas or foreign waters and back to the same point, is based

on a 1912 opinion of the Attorney General of the United States

(29 Opinions of the Attorney General 318).  We have consistently

followed this position as well.

     On the basis of the foregoing interpretations by the

Customs Service, vessels not qualified to engage in the

coastwise trade may be operated on voyages to nowhere in which

passengers transported from a point in the United States to a

point outside United States territorial waters and back to the

point of the passengers' embarkation, assuming the vessel does

not touch any other coastwise point.  As stated above, this

Customs interpretation is of long-standing duration and is based

on an Opinion of the Attorney General of the United States.  We

are aware of no action by the Congress of the United States

in all of the time this interpretation has existed indicating

that our interpretation is contrary to the intent of the

Congress in enacting the coastwise laws, although Congress has

on various occasions since their enactment heard testimony on

their application.

     You should be aware, however, that voyages of vessels

carrying offshore fishing parties for hire, regardless of

whether trips extend beyond the three mile limit of the

territorial waters, are considered to be predominantly coastwise

in their nature and object.  As such, non-coastwise-qualified

vessels may not legally engage in such voyages. (Treasury

Decision 55193(2)).

     In the context of the current matter, the vessel in question

may operate outside the United States, as proposed, (either

between foreign ports or within the territorial waters of a

foreign nation) without violating the coastwise passenger

transportation statute.

     In regard to the proposal to use the vessel in Puerto Rico,

the legality of that proposed use under section 289 would depend

upon whether passengers are transported from a coastwise point,

are taken outside the territorial waters (to the high seas), and

are returned to the same point from which they departed in order

to be disembarked.  It is not clear from the facts as presented

whether sailing "around the bay" includes proceeding into

international waters.

     This ruling only concerns the legality of the operation of

the vessel in question under 46 U.S.C. App. 289.  The issues

raised concerning citizenship requirements and commercial use of

a documented pleasure vessel are within the purview of the U.S.

Coast Guard.  We cannot presume to rule upon matters within the

jurisdiction of that agency, but our informal opinion is that

section 8103(a) of title 46, United States Code would require

that the master of the vessel be a citizen of the United States.

Further, commercial use of a documented pleasure vessel would

appear to be in violation of section 12110(c) of title 46, United

States Code.  We strongly urge that the U.S. Coast Guard be

consulted on these matters prior to engagement of the vessel in

the proposed itineraries.  Information on these points may best

be obtained by contacting:

                    Chief, Vessel Documentation Branch

                    U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

                    2100 Second Street, S.W. (Rm. 1312)

                    Washington, D.C. 20593-0001

                    (Phone (202) 267-1492)

HOLDING:

     The holding in this ruling addresses only the legality of

the proposed use of a U.S.-documented pleasure vessel under 46

U.S.C. App. 289.  Section 289 will not be violated under the

proposed uses set forth in this ruling, so long as the vessel

proceeds into international waters on trips from and returning to

the same coastwise point when operating out of Puerto Rico or any

other coastwise location.

                                Sincerely,

                                B. James Fritz

                                Chief

                                Carrier Rulings Branch

