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CATEGORY:   Carriers

Mr. Jorge Bermdez-Torregrosa

Cuevas, Kuinlam & Bermdez

Banco de Ponce Building, Suite 903

268 Muoz Rivera Avenue

Hato Rey, Puerto Rico 00918-2592

RE:  Coastwise; Fishing Party; Pleasure Vessel; Voyage to

     Nowhere; Bareboat; Puerto Rico; 46 U.S.C. App. 289; 46

     U.S.C. App. 289c.

Dear Mr. Bermdez:

     This letter is in response to your letter of April 17, 1991,

in which you request a ruling on the carriage of fishing parties

in a boat operating with a recreational endorsement in the

territorial waters of Puerto Rico.

FACTS:

     It is proposed that a vessel, operating with a recreational

endorsement from the United States Coast Guard, carry passengers

in the territorial waters of Puerto Rico for the purpose of sport

fishing.

ISSUE:

     Whether the carriage of passengers for sport fishing within

the territorial waters of Puerto Rico constitutes an engagement

in the coastwise trade.

LAW AND ANALYSIS:

     The coastwise passenger law provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported.

46 U.S.C. App. 289.  The Customs Service has consistently

interpreted this proscription to apply to any vessel except a

United States built, owned, and properly documented vessel. See

46 U.S.C.A. 12106 & 12110 (West Supp. 1990), 46 U.S.C. App.

289, and 19 C.F.R. 4.80(a) (1991).  The territorial waters of

the United States are defined to include the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline, in cases where the baseline and the coastline

differ.  Headquarters Ruling Letter 111275, dated November 13,

1990.

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled that

the carriage of passengers entirely within territorial waters,

even though the passengers disembark at their point of

embarkation and the vessel touches no other point, is considered

coastwise trade subject to the coastwise laws.  E.g.,

Headquarters Ruling Letter 110990, dated May 21, 1990.  However,

the transportation of passengers to the high seas or foreign

waters and back to the precise point of embarkation, often called

a "voyage to nowhere," is not considered coastwise trade.  Id.

An important corollary to this rule is that a "voyage to nowhere"

assumes the passengers do not leave the vessel, even temporarily,

at another United States point.  Id.  Furthermore, the carriage

of fishing parties for hire, even if the vessel proceeds beyond

territorial waters and returns to the point of the passengers'

embarkation, is considered coastwise trade.  Headquarters Ruling

Letter 111051, dated August 16, 1990.

     Based on the foregoing provisions and interpretations, the

use of the vessel in question to transport passengers for sport

fishing would constitute an engagement in the coastwise trade.

This conclusion applies regardless of whether the vessel stays

within or goes beyond the territorial waters of Puerto Rico.  A

vessel engaged in such activity would be required to have a

coastwise endorsement.  Notwithstanding these restrictions,

United States law provides that passengers may be transported

between ports in Puerto Rico and other ports in the United States

on passenger vessels not qualified to engage in the coastwise

trade, subject to the condition that no qualified United States

passenger vessels are available for such service, as determined

by the Secretary of Transportation.  46 U.S.C. App. 289c.

     We note for your information that a vessel with a

recreational endorsement may be chartered in a manner that is

consistent with the coastwise laws.  The Customs Service has held

that when a vessel is chartered under a bona fide bareboat

charter, the bareboat charterer is treated as the owner of the

vessel for the period of the charter, and, because the owners are

not considered "passengers" for purposes of the coastwise laws,

19 C.F.R. 4.50(b) (1991), the charterer is not proscribed by the

coastwise laws from using the vessel during the charter for

pleasure purposes only.  Headquarters Ruling Letter 109638, dated

July 22, 1988.  A vessel chartered under a charter arrangement

other than a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter)

and used in coastwise transportation would be subject to

penalties under the coastwise laws.  Id.  A vessel chartered

under a bareboat charter would also be subject to penalties if

the bareboat charterer used it in the coastwise trade (e.g., to

transport passengers other than bona fide guests between

coastwise points or entirely within territorial waters).  Id.

     The United States Supreme Court stated:

          To create a demise [or bareboat charter] the

          owner of the vessel must completely and

          exclusively relinquish "possession, command,

          and navigation" thereof to the demisee.... It

          is therefore tantamount to, though just

          short of, an outright transfer of ownership.

          However, anything short of such a transfer is

          a time or voyage charter party or not a

          charter party at all.

Guzman v. Pichirilo, 369 U.S. 698, 699-670 (1962); see also,

Leary v. United States, 81 U.S. 607, 611 (1871), 2B Benedict on

Admiralty 52 (6th ed. 1990).

     In our review of charter arrangements to determine whether

they are bareboat charters for Customs purposes, we have held, in

addition to the above-described principles, that:

          The nature of a particular charter

          arrangement is a question of fact to be

          determined from the circumstances of each

          case.  Under a bareboat charter or demise

          charter the owner relinquishes complete

          management and control of the vessel to the

          charterer.  On the other hand, if the owner

          retains a degree of management and control,

          however slight, the charter is a time or

          voyage charter, and the vessel is deemed to

          be engaged in trade.  The crux of the matter

          is whether the complete management and

          control have been wholly surrendered by the

          owner to the charterer so that for the period

          of the charter the charterer is in effect the

          owner.  Although a charter agreement on its

          face may appear to be a bareboat or demise

          charter, the manner in which its covenants

          are carried out and the intention of the

          respective parties to relinquish or to assume

          complete management and control are also

          factors to be considered.

Headquarters Ruling Letter 109638 (emphasis added).  In that

regard, it is well established that a vessel may be demised

complete with captain if he is subjected to the orders of the

demisee during the period of the demise.  Guzman, 369 U.S. at

701.  Furthermore, the Customs Service has held that the mere

fact that the crew is furnished to the charterer would not render

the agreement a time charter provided the charterer had full

authority to hire, discharge, or replace the crew.  See

Headquarters Ruling Letter 108278, dated April 2, 1988.

     A bareboat charter agreement conforming to these guidelines

will permit a vessel with recreational endorsement to be

chartered for pleasure purposes.  We note, however, that this

ruling is advisory and suggest that your client submit a copy of

the bareboat charter agreement if this option is exercised.

HOLDING:

     The use of a vessel to transport passengers for sport

fishing in the territorial waters of Puerto Rico constitutes an

engagement in the coastwise trade.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

