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CATEGORY:  Carriers

Mr. Ron Dettlaff

12952 Candela Place

San Diego, CA  92130

RE:  Use of a foreign-built vessel measuring less than 5 net tons

     to carry offshore fishing parties for hire

Dear Mr. Dettlaff:

     This is in response to your letter dated April 21, 1991,

which requests a ruling regarding the use of a foreign-built

vessel measuring less than 5 net tons for charter fishing

operations.  Our findings are set forth below.

FACTS:

     Your letter states that the RELENTLESS, is a Pacific

Bluefin, model 35, which was built in Honduras in 1978.  Recent

admeasurement services completed by the American Bureau of

Shipping indicate that the vessel measures less than five net

tons.  Your proposed usage of the RELENTLESS would entail

offering the vessel for hire to carry 4-6 people for sport

fishing.

ISSUE:

     Whether a foreign-built vessel measuring less than 5 net

tons may be used to carry offshore fishing parties.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     Under the provisions of 46 U.S.C. App. 289, no foreign

vessel shall transport passengers between ports or places in the
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United States, either directly or by way of a foreign port.  The

penalty for violating this section of the law is $200 for each

passenger so transported and landed.

     In interpreting section 289, we have ruled that the carriage

of passengers entirely within territorial waters, even though the

passengers disembark at their point of embarkation and the vessel

touches no other point, is considered coastwise trade subject to

the coastwise laws.  The transportation of passengers to the high

seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

often called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise

trade, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another coastwise point.  We have ruled, however,

that the carriage of fishing parties for hire, even if the vessel

proceeds beyond territorial waters and returns to the point of

the passengers' original embarkation, is considered coastwise

trade subject to the coastwise laws (see T.D. 55193(2)).

     As you may be aware, pursuant to 67.11-1, Coast Guard

Regulations (46 CFR 67.11-1) vessels which are of less than 5 net

tons cannot be documented under the United States flag by the

Coast Guard.  However, qualified vessels of less than 5 net tons

are not precluded from engaging in the coastwise trade simply

because they cannot be documented under the laws of the United

States.  Section 4.80(a), Customs Regulations (19 CFR 4.80(a)),

enumerates the vessels which are qualified to engage in the

coastwise trade.  Subparagraph (2) of this section (19 CFR

4.80(a)(2)) provides that no vessel exempt from documentation

(e.g., of less than 5 net tons) shall transport any passengers or

merchandise between United States coastwise points unless the

vessel is owned by a citizen of the United States and is entitled

to or, except for its tonnage, would be entitled to be documented

with a coastwise license.  As stated above, to be entitled to be

documented with a coastwise license a vessel must, among other

things, be built in the United States (46 U.S.C. 12106(a)(2)),

with an exception inapplicable in this case.

     Therefore, although the RELENTLESS is exempt from

documentation by reason of its size, it would not otherwise be

coastwise qualified since the vessel was built in Honduras.

Therefore, it may not engage in coastwise trade, i.e., carry

fishing parties for hire.

     However, the Customs Service has ruled that a vessel

measuring less than 5 net tons which undergoes substantial

rebuilding or modification, although originally built abroad, may

be considered built in the United States for purposes of the

coastwise laws.  Therefore, if the RELENTLESS undergoes such

substantial rebuilding in the United States so that Customs

considers it to have been built in the United States, and if the

vessel meets the other applicable criteria (i.e. is owned by a
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citizen of the United States), the vessel would, but for its

tonnage, be a coastwise-qualified vessel, and would be permitted

to engage in the coastwise trade, i.e. carry fishing parties for

hire.

     In making a determination as to whether a vessel may be

considered built in the United States for purposes of the

coastwise laws, and therefore, be used in coastwise trade (i.e.

to carry fishing parties for hire), the Customs Service has

adopted the provisions in section 67.09-3 of the Coast Guard

Regulations (46 CFR 67.09.3), as a guideline.  Section 67.09.3

states:

          A vessel is considered built in the United

          States if:

          (a)  All major components of its hull and

          superstructure are fabricated in the United

          States; and

          (b)  The vessel is assembled entirely in the

          United States.

     We stress, however, that such determinations are made on a

case-by-case basis.  The Customs Service considers the

alterations and modifications done to the hull, fittings and

superstructure of the vessel the crucial factor in making its

determination as to whether an imported vessel was rebuilt in the

United States.  Customs also takes into account the value added

to the vessel in the United States.  Any ruling request which

requests that we make such a determination, therefore, must

necessarily contain a detailed account of all work performed,

itemized invoices indicating the cost of such work, and evidence

of the value of the vessel upon its previous importation into the

United States.

HOLDING:

     In the absence of a determination that the vessel has been

"substantially rebuilt" in the United States, a foreign-built

vessel measuring less than 5 net tons may not be used to carry

offshore fishing parties for hire.

                                Sincerely,

                                B. James Fritz

                                Chief

                                Carrier Rulings Branch

