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VES-3-02-CO:R:IT:C  111828 LLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. William Giles

Executive Vice President

Mergo Submarines (USA)

426 West Broadway

New York, New York 10012

RE:  46 U.S.C. App.  289; Coastwise Trade; Passenger;

     Territorial Waters; Submarine

Dear Mr. Giles:

     This is in response to your letter of July 30, 1991,

requesting a ruling on the applicability of the coastwise laws

to a submarine tour service to be operated off the coast of

Florida.

FACTS:

     The operation you propose will involve a shuttle craft and

tender craft which are U.S.-built and certified, as well as a

foreign-built submersible.  The shuttle craft will transport

passengers from a docking facility located just off of Highway

U.S. 1 in Key Largo, Florida.  The shuttle craft will shuttle

passengers from the docking facility to the submersible located

in the area of Molasses Reef, approximately 6.2 nautical miles

offshore from Key Largo.  The passengers will be disembarked from

the shuttle craft onto the submersible on the leeward side of

Molasses Reef.  The submersible will then proceed southeast and

descend in order to view the Florida reefs.  The submarine will

not be operated with passengers closer than 6.2 nautical miles

from the Florida coast.

     It is stated that the proposed operation is identical to one

already considered and ruled upon by Customs in a ruling letter

of November 19, 1990 (Case Number 111288).  In fact, the party to

whom that ruling was issued has contracted to lease and operate a

submersible built by your company.  During the 10-month period of

time anticipated for the construction of that vessel, your

company proposes to contract for the operation of an identical

vessel in the location specified.  The operating site will be

turned over to the recipient of our previous ruling when that

party is prepared to begin operations.  Actual operation of the

submersible vessel during the initial 10-month start-up period

will be undertaken by an operating company which may have less

than 75 percent United States ownership.

ISSUES:

(1)  Whether the transportation of passengers in a U.S.-built and

certified vessel to a point 6.2 miles off the coast of Florida

and back constitutes coastwise trade.

(2)  Whether the transportation of passengers in a foreign-built

submersible beginning and ending 6.2 miles off the coast of

Florida constitutes coastwise trade.

(3)  Whether a foreign-owned operating company may undertake to

transport passengers between points located outside of the

territorial waters of the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  The passenger coastwise law, 46

U.S.C. App. 289, provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States,

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, the Customs Service has ruled that

the carriage of passengers entirely within territorial waters,

even though the passengers disembark at their point of

embarkation and the vessel touches no other point, is considered

coastwise trade subject to the coastwise laws.  However, the

transportation of passengers to the high seas or foreign waters

and back to the point of embarkation, assuming the passengers do

not go ashore, even temporarily, at another United States point,

often called a "voyage to nowhere, is not considered coastwise

trade.  See, 108228 PH (4-18-86).  The territorial waters of the

United States consist of the territorial sea, defined as the

belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the United

States and seaward of the territorial sea baseline.

     The first of these positions, regarding transportation of

passengers entirely within territorial waters on a voyage in

which they embark and disembark at the same coastwise point is

based on a 1900 decision (see Treasury Decision 22275).  Our

rulings have consistently followed this position.

     The second of these positions, regarding transportation of

passengers from a point in the United States to the high seas or

foreign waters and back to the same point, is based on a 1912

opinion of the Attorney General of the United States (29

Opinions of the Attorney General 318).  We have consistently

followed this position.

     Although you state that both the shuttle and tender vessels

are U.S.-built and certified, there is insufficient information

to determine whether such vessels are coastwise qualified.

Nevertheless, under the facts you propose it is not necessary for

the vessels to be so qualified.  The passengers would be

transported to a point 6.2 miles off the Florida coast, which is

outside the territorial waters of the United States.  The

transportation would thus constitute a "voyage to nowhere", and

accordingly would not violate the coastwise laws.  Furthermore,

the transportation of passengers in the submersible will be

outside the territorial waters of the United States and will not

violate the coastwise laws.  The ownership of such vessels

operating outside of the territorial waters is not a matter of

concern under the coastwise laws.

HOLDINGS:

(1)  The transportation of passengers in a U.S.-built and

certified vessel to a point 6.2 miles off the coast of Florida

and back does not constitute coastwise trade.

(2)  The transportation of passengers in a foreign-built

submersible to and from points located 6.2 miles off the coast of

Florida does not constitute coastwise trade.

(3)  The ownership of a submersible operating in passenger trade

outside the territorial waters of the United States is not a

matter of concern under the coastwise laws.  This letter

addresses only those federal requirements that are administered

by the U.S. Customs service.

                              Sincerely,

                              B. James Fritz

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

