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CATEGORY:  Carriers

Michelle A. Warner

New England Marine Documentation Service

1070 Marina Village Parkway

Suite 204

Alameda, CA  94501

RE:  Applicability of the coastwise laws to the use of a

     ferryboat as a moored floating restaurant; SAN DIEGO 231278.

Dear Ms. Warner:

     Reference is made to your letter of December 4, 1991, in

which you seek advice as to the proposed operation of a

restaurant on a moored ferryboat.

FACTS:

     It is anticipated that you will operate a floating

restaurant aboard a 190 foot ferryboat, built in 1931.  The

vessel will be moored to pilings in the Sacramento, California,

area.  The vessel does not have any power, but possibly will at a

later date.  The vessel will not carry passengers for hire, nor

will it be moved except for maintenance.  The New England Marine

Documentation Service is seeking the  redocumentation of the

vessel by the U.S. Coast Guard at the port of San Francisco,

California, and the endorsement of the U.S. Customs Service.

ISSUE:

     Are there any restrictions imposed by the U.S. Customs laws

on the use of a ferryboat as a permanently moored restaurant in

the territorial waters of the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the laws referred to as the coastwise laws (e.g.,

46 U.S.C. App. 289 and 883, and 46 U.S.C. 12106, and 12110)

prohibit the transportation of merchandise or passengers between

points in the United States embraced within the coastwise laws by

any vessel other than a vessel built in, properly documented

under the laws of, and owned by citizens of the United States

(i.e., a coastwise-qualified vessel).  The passenger coastwise

law, 46 U.S.C. App. 289, provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (19 CFR 4.50(b)).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws.  The transportation of passengers to the high

seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

often called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise

trade, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another coastwise point.

     Points in the United States embraced within the coastwise

laws include points in the territorial waters of the United

States (defined as the belt, three nautical miles wide, adjacent

to the coast of the United States and seaward of the territorial

sea baseline) and points located in internal waters (those waters

landward of the territorial sea baseline, in cases where the

baseline and the coastline differ).

     The key, of course, is the provision of transportation

between coastwise points.  No law or regulation administered by

the United States Customs Service would preclude the use of the

subject vessel as a permanently moored restaurant, so long as the

vessel remains in a stationary position.

     It is not stated whether the ferryboat is to be moored

dockside, or out in a harbor, or otherwise.  Please be advised

that although the ferryboat will not be in use in the coastwise

trade, if it is necessary to transport persons or merchandise to

the restaurant via boat from a coastwise point, the transporting

vessel must be coastwise-qualified.  This is because the

restaurant itself would be considered a coastwise point by virtue

of its location within territorial waters.

HOLDING:

     The use of a ferryboat to house a permanently moored

restaurant facility within the U.S. territorial waters is not

prohibited under the coastwise laws administered by the U.S.

Customs Service.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

