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CATEGORY:  Entry/Liquidation

W.J. Boyd

Operations Manager

F.W. MYERS & CO., INC.

6645 N.E. 78th Court, Suite C-6

Portland, Oregon  97218

RE:  Nylon lumber slings; instruments of international traffic;

19 USC 1322(a); 19 CFR 10.41a; T.D. 80-145; 19 USC 1313 drawback

not applicable; subheading 9813.00.45, HTSUSA, not applicable;

subheading 9801.00.10, HTSUSA; V.S.I.E. 

Dear Mr. Boyd:

     This responds to your letter of April 13, 1989, concerning

duty-free entry for lumber slings used to load and unload lumber

onto and from your client's vessels.  You requested that we

consider the feasibility of duty-free entry for the slings under

the Customs laws and regulations, making several suggestions in

that regard.  We apologize for the delay in responding.

     Briefly, we understand the facts as follows: The slings are

circular bands of nylon webbing.  Units of lumber are placed

within the webbing to permit loading of the lumber onto the

vessel.  Once aboard, the slings remain on the lumber to permit

unloading at the port of destination.  The slings are later

returned to the United States and used again in the same manner.

     You suggested several possibilities for obtaining duty-free

entry for the slings.  Your first suggestion, a refund of duty

under the drawback law, 19 U.S.C. 1313, cannot be sustained.  The

slings, after entry and payment of duty upon return to the United

States, are not used in the manufacture or production of other

articles as required under manufacturing drawback, nor are they

entitled to same condition drawback because they are used in the

United States.  Duty-free entry under subheading 9813.00.45 of

the Harmonized Tariff Schedule (HTSUS), your second suggestion,

is not likely on the facts you submitted because the subheading

applies, in pertinent part, to "containers or other articles in

use for covering or holding merchandise . . . during

transportation and suitable for reuse for that purpose."

(Emphasis added.)  Because the slings are not in use upon their

return to the United States, they do not qualify under the

subheading.

     Your third suggestion is subheading 9801.00.10, HTSUS,

pertaining to products of the United States exported from the

United States and returned after temporary use abroad, without

having been advanced in value or improved in condition.  If the

slings are products of the United States, they may qualify for

duty-free entry under this provision.  They are exported from the

United States for only temporary use abroad.  They are then

returned after such use without having been advanced or improved. 

If all regulatory requirements are met, duty-free entry should

apply upon importation.  (See part 10 of the Customs

Regulations.) 

     Finally, you suggest resort to a V.S.I.E. (vessel supplies

for immediate export) for duty-free treatment of the slings.  A

V.S.I.E. is a kind of bond movement used primarily upon the

withdrawal of vessel supplies from a bonded warehouse for

immediate transportation to the departing vessel or aircraft upon

which the supplies will be exported.  This too is inapplicable to

your situation.

     It is noted for your information that Treasury Decision 80-

145 held that similar slings could qualify as instruments of

international traffic (IIT's) under 19 U.S.C. 1322(a) and 19 CFR

10.41a.  That ruling applied to slings that met the following

criteria: They are (1) substantial, (2) suitable for and capable

of repeated use, (3) used in significant numbers in international

traffic, (4) used to hold merchandise from the time of

manufacture until it reaches its destination or is unladen upon

importation, and (5) identifiable and distinguishable from other

similar slings by permanent markings.  From the facts submitted,

it appears that the slings in question would not meet the fourth

criterion above.

     If you have any further questions regarding this letter,

please contact our office (202/566-5856).  If you have any

further questions about the subject of IIT's, please contact the

Carrier Rulings Branch (566-5706).  Any procedural/operational

questions should be directed to the district office where you

intend to conduct your transaction.

                               Sincerely,

                               John Durant, Director

                               Commercial Rulings Division




