                            HQ 222948

                         April 10, 1991
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CATEGORY:  Entry

Mr. Billy J. Gwin

Geo. S. Bush & Co., Inc.

1400 Exchange Building

821 Second Avenue

Seattle, WA  98104

RE:  Request for binding ruling concerning a TIB entry of raw

     hops

Dear Mr. Gwin:

     This is in reply to your letter of January 4, 1991, wherein

you requested a binding ruling on a prospective shipment of raw

hops which are to be made into hop pellets or hop extract.

     According to your letter, the raw hops are made into pellets

or extract and there is a four percent waste with the processing

of hop pellets.  Two percent is a weight loss from the packaging

material and the other two percent is part evaporation of water

and product loss through dust and impurities which is in the hops

as stones, metal parts, and strings.  The importer proposes to

enter the merchandise under a temporary importation bond (TIB)

entry under subheadings 9813.00.0520 and 1210.10.0000, Harmonized

Tariff Schedule of the United States (HTSUSA).

     You have posed the following questions in your letter and we

will address them in that order:

     1)  How will the Customs Service treat the loss during

     manufacture?

     2)  Will the importer have to pay double duty on the waste

     since duty is based on weight?

     3)  Will Customs accept the importer's weight loss of four

     percent?

     4)  If the loss has no value and is not recoverable does the

     importer have to pay the penalty of double duty?
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     First of all, we must advise you that you did not provide

sufficient information to enable us to issue a binding ruling.

However, we can provide you with general information.  The

importer must meet all of the accountability requirements under

subchapter XIII, chapter 98, U.S. note 2(b), HTSUSA, which

provides that if any processing of merchandise entered under a

TIB results in an article (other than an article described in (a)

of this note) manufactured or produced in the United States: (i)

a complete accounting will be made to the Customs Service for all

articles, wastes and irrecoverable losses resulting from such

processing; and (ii) all articles and valuable wastes resulting

from such processing will be exported or destroyed under Customs

supervision within the bonded period; except that in lieu of the

exportation or destruction of valuable wastes at rates of duties

in effect for such wastes at the time of importation.

     In order to issue a binding ruling, we would need to look at

certain factors to determine if the spent hops are a waste.

For example, how does the importer record the evaporation of

water, an explanation on how the loss due to the packaging

material and how the stones, metal and string are recorded and

treated by the company.  In CSD 81-224, Customs found that the

intent of Congress was to allow tender of duty and retention in

the U.S. of valuable waste where exportation or destruction is

uneconomic.  Any evidence, satisfactory to the district director,

that is sufficient to identify the valuable waste and show its

description and quantity is adequate.  Such evidence might be a

statement of the importer, or other person having knowledge of

the facts, setting forth the circumstances of the production of

the valuable waste.

     However, if the Customs Service determines that the spent

hops are a by-product of the imported hops, tender of duty is not

allowed.  By-products which result from the manufacture of

articles entered under a TIB must be exported or destroyed.  In

general, Customs considers a number of elements in determining

the distinction between a waste and by-product.  In C.S.D. 82-109

a number of significant elements were listed.  The Customs

Service will look at the following:

     1.  The nature of the material of which the residue is

     composed.

     2.  The value of the residue as compared to the value of the

     principal product and the raw material.

     3.  The use to which the residue is put.
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     4.  Its status under the tariff laws, if imported.

     5.  Whether it is a commodity recognized in commerce.

     6.  Whether it must be subjected to some process to make it

     saleable.

     In light of the above, the answer to your first question is

that it depends on how the manufacturer treats the loss.  The

Customs Service would require that the importer submit evidence

to that effect.  Second, if the "waste" is valuable, the statute

requires a tender of duty only.  Third, Customs acceptance of the

four percent loss depends on the specific records presented by

the manufacturer to the district director.  The district director

must be satisfied that the claims of no value or irrecoverability

are valid.  And fourth, to the extent that the district director

is satisfied that the "waste" is not an article and has no value

or is not recoverable, the statute does not require the "waste"

to be either exported or destroyed.  Only valuable waste and

articles must be exported, destroyed, or duty paid.

     For your information, enclosed is a copy of HQ 223042

recently issued by the Customs Service regarding the treatment of

spent hops.

     Please be aware that this is an "information letter", as

defined in section 177.1(d)(2), Customs Regulations (19 CFR

177.1(d)(2)), and not a "ruling" (see 19 CFR 177.1(d)(1)).  The

procedures and requirements for obtaining a binding ruling are

set forth in Part 177 of the Customs Regulations (19 CFR Part

177).

                                   Sincerely,

                                   William G. Rosoff

                                   Chief, Entry Rulings Branch

Enclosure

