                            HQ 223016

                          June 27, 1991

ENT-1-01-CO:R:C:E 223016 CB

CATEGORY:  Entry

S. Richard Shostak, Esq.

Stein Shostak Shostak & O'Hara

Suite 1240

3580 Wilshire Boulevard

Los Angeles, CA  90010-2597

RE:  Qualification of Contract Assemblers to Make Entry and

     Interpretation of T.D. 90-42

Dear Mr. Shostak:

     This letter is in response to your letter of September 6,

1990, wherein you presented two representative contractor fact

situations with respect to the scope of financial interest under

Customs Directive 3530-02 and T.D. 90-42.  You have requested

that Headquarters issue a binding ruling regarding the

sufficiency of the "financial interest" to enable contract

assemblers to make Customs entries.

FACTS:

     In your letter you set forth two representative fact

situations reflecting the diverse financial investments of the

various contract assemblers along the Mexican Border.

     Both Assemblers #1 and #2 perform similar or identical

services, including, but not limited to, arranging for

transportation and insurance of prefabricated components from the

United States to an assembly plant in Mexico and clearance

through both U.S. and Mexican Customs at the time the components

are exported to Mexico.  You state that, at a minimum, both

assemblers also arrange for and/or perform or supervise the

assembly of the components into finished merchandise in Mexico at

either a related or unrelated assembly plant, and perform

inspection of the assembled merchandise to insure that it meets

with their ultimate U.S. customers' specifications and

requirements.

     Additionally, the assemblers arrange for the transportation

of the finished product to their U.S. customers' facilities, as

well as for Mexican and U.S. Customs clearance of the merchandise

when imported into the United States.  The assemblers also

arrange for insurance on the consigned property during its

exportation from the U.S., its time outside the U.S. and during

its reimportation into this country.
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     You state that Assembler #1 may, at the option of its U.S.

customers, perform additional services, including, but not

limited to, designing the system for the assembly of the

merchandise in Mexico, procuring assembly equipment, furnishing

technical expertise for assembling the merchandise, and providing

a communications system between the Mexican assembly facility and

the U.S. customers to help insure quality control and the

delivery of components to Mexico and assembled products to the

United States.  We assume that the sample contract included in

your submission applies to Assembler #1.

     The contract assemblers in your fact situations have the

following investments and involvements:

                         Assembler #1     Assembler #2

Investment in Mexico     $5,000,000       $      0

Investment in U.S.          500,000         40,000

Number of U.S. Employees        100              3

Number of Mexican Employees     250              0

ISSUE:

     Whether U.S. shelter operations have a sufficient financial

interest in assembly operations to enable them to make a Customs

entry under 19 U.S.C. 1484?

LAW AND ANALYSIS:

     Under 19 U.S.C. 1484 only an "importer of record" has the

right to make entry.  "Importer of record" is defined as the

owner or purchaser of the goods, or when designated by the owner,

purchaser, or consignee, a licensed customhouse broker.  A

nominal consignee may designate a customhouse broker to make

entry on his behalf but may not make entry on his own behalf.  If

a customhouse broker makes entry for a nominal consignee, the

broker must appear as importer of record.  The Act of January 12,

1983 (Pub. L. No. 97-446, 96 Stat. 2349) which repealed former

section 483 of the Tariff Act of 1930, as amended, and required

entries to be made by the owner, purchaser or a duly appointed

customhouse broker is an example of a constriction of the right

to make entry.  It would be contrary to that congressional

purpose to interpret the term beyond the express language in 19

U.S.C. 1484 or Customs Directive 3530-02 of November 6, 1984.
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     Customs Directive No. 3530-02, entitled "Right to Make

Entry" provides, in part:

     An "owner" or "purchaser" is defined as any party with a

     financial interest in a transaction including, but not

     limited to, the actual owner of the goods, the actual

     purchaser of the goods, a buying or selling agent ...."

     Subsequently, entry issues relating to 807/9802 "shelter"

operations were specifically the subject of T.D. 90-42, which

held in part:

     "U.S. shelter corporations have the right to make entry if

     they are the owner or purchaser of the finished articles, or

     if they are a licensed customhouse broker duly appointed by

     the owner, purchaser, or consignee of the merchandise.  A

     shelter corporation not licensed as a customhouse broker

     would be precluded from acting as importer of record, where

     it was engaged by the third-party U.S. client for the

     purpose of arranging the transportation and assembly of the

     articles in Mexico, and where it had no ownership interest

     in the finished goods."

     It is your position that contract assemblers have as much

financial interest in the goods which they seek to enter as many

of the parties listed in the Directive, e.g. a buying or selling

agent.  Your argument is valid with respect to Assembler #1.

However, it is inappropriate to make such a comparison with

respect to Assembler #2.  As stated by the Court of

International Trade in Rosenthal-Netter, Inc. v. United States,

12 CIT 77, 79, 679 F. Supp. 21, 23 (1988), aff'd, No. 88-1294

(Fed. Cir. Nov. 10, 1988), the primary consideration in

determining an agency relationship is the "right of the principal

to control the agent's conduct with respect to the matters

entrusted to him."  In establishing a buying agency the courts

have looked at such factors as who controls the purchasing

process, the manner of payment, who controls shipping and

handling of merchandise, whether the principal has an opportunity

to negotiate without the assistance of the agent, and whether the

agent acts primarily for the benefit of the other and not for

himself.  In order to establish a selling agency the courts look

at similar factors but from a selling point of view.  See Dorf

International, Inc. v. United States, 61 Cust. Ct. 604, A.R.D.

245, 291 F. Supp. 690 (1968).  In both instances, special

emphasis is placed on control.

     The fact situation you presented, with respect to Assembler

#2 does not conform to any of the factors enumerated by the

courts.  Assembler #2 acts primarily for its own benefit,

controls the shipping and handling of the merchandise, the U.S.
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customers may choose to negotiate directly with the foreign

companies, and the U.S. customers excercise little, if any,

control over the contract assembler.  However, we do believe

that Assembler #1 falls within the scope of a buying agent.

Under the contract you submitted, the U.S. customer has control

over the screening and selection of employees, the establishment

of manpower requirements, and bears any severance costs incurred.

The foreign assembly plant is leased for the benefit and use of

the U.S. customer.  The U.S. customer has to specifically

authorize in advance the purchase of any equipment other than

what is already provided by the customer.  The customer is

responsible for labor costs and provides "on-site" personnel.

Further, the customer reimburses the assembler for all shipping

costs.  Additionally, the customer is unable to negotiate with

the foreign assemblers directly.  Although Assembler #1 does not

fall squarely within the agency criteria, there are sufficient

factors present to fall within the general scope of a buying

agency.  Moreover, the financial investment is such that

Assembler #1 clearly satisfies the financial interest

requirements of T.D. 90-42.

     It is our opinion, with respect to Assembler #2, that we

lack sufficient information to issue a ruling.  However, if the

information provided is the only available information, then it

is our position that contract Assembler #2 is an independent

contractor.  An independent contractor is one who, while

"exercising independent employment, contracts to do a piece of

work according to his own methods and without being subject to

the control of the employer except as to the result of the work."

See Donroy, Ltd. v. United States, 301 F.2d 200, 206 (9th Cir.

1962); S. Williston, A Treatise on the Law of Contracts 22-23

(1967).  Certainly, with respect to Assembler #2, there is no

question that the U.S. customers have control only over the

result of the work.  An independent contractor is not listed as

one of the parties which has a right to make entry under the

definition of "owner" or "purchaser" set forth in Customs

Directive 3530-02.  We see no need or requirement to expand such

a definition at this time.

     Additionally, Customs Directive 3530-02 provides that the

terms "owner" and "purchaser" include a person who imports

merchandise for the purpose of further fabrication or alteration.

Two law firms who claim to represent shelter operations assert

that the provision should be interpreted to include foreign

entities who receive imports from the United States which they

further fabricate or assemble and then export back to the United

States.  The subsequent return to the United States is the key

importation.  If the Directive was intended to extend the right

to make entry to a person who received merchandise that was

exported from the United States for the purpose of further

fabrication or assembly, it would not have used the words "a
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person who imports goods for repair or alteration or

fabrication."  At the time of importation the goods involved in

the described shelter operations in issue are not being imported

for repair, alteration or further fabrication.

     You point out that Customs permits licensed Customs brokers,

with no financial interest in the goods, to make entries in their

own name and on their own bonds.  However, we must point out that

customhouse brokers are statutorily authorized to make entry.  As

stated in 19 U.S.C. 1484(a)(1)(C), "[w]hen an entry of

merchandise is made under this section, the required

documentation shall be filed either by..., a person holding a

valid license under section 1641 of this title."  A customhouse

broker is such a person under 19 U.S.C. 1641.  It is the statute

and not the Customs Service which "permits" customhouse brokers

to make entry.  Merely having some kind of a "financial interest"

is not sufficient to fall within the definition of "owner" or

"purchaser" for entry purposes.  For example, a carrier has a

financial interest in the cargo, and a lien that would be

enforced by Customs under 19 U.S.C. 1565.  However, it is not an

"owner" for the purpose of making entry under 19 U.S.C. 1484.

     Unless a party claiming the right to make entry as an owner

or purchaser can show legal or equitable title to the imported

goods, or can show that it comes within the plain language

defining these terms in Customs Directive 3530-02 of November 6,

1984, entry should be denied.  19 CFR 142.3(a)(2)  The importer

of record must satisfactorily prove its financial interest with

the proper documentation, e.g. lease agreements, contracts

between assembler and customer, purchase orders, etc.  The

District Director will be required to make a determination

regarding the sufficiency of the evidence presented.

     Regarding the two fact situations you presented, where the

"importer of record" owns the assemblies overseas, it is the

owner of the goods for the purpose of making entry both under

T.D. 90-42 and Customs Directive 3530-02.  The financial interest

is such that the assembler would maintain substantial records

and, therefore, provide a proper audit trail for Customs

purposes.  The recordkeeping requirements are set forth in 19

U.S.C. 1508.  The statute requires that records shall be made,

kept and rendered for examination and inspection for a period of

time not to exceed 5 years from the date of entry.

Additionally, 19 U.S.C. 1509 provides that records and other

documents may be examined in order to ascertain, among other

things, the correctness of any entry and determining liability

for duties.  See also 19 CFR Part 162.  The sample contract you

submitted specifically provides that the assembler will maintain

complete, accurate and timely records for inspection and audit

purposes.
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HOLDING:

     A buying agency relationship exists where a contract

assembler has a related foreign assembly plant; therefore, it

falls within the definition of "owner" or "purchaser" published

in Customs Directive 3530-02 and the financial interest

requirement set forth in T.D. 90-42.  However, said principal-

agent relationship must be satisfactorily proven with the proper

documentation, e.g. lease agreements, contracts between assembler

and customer, employment contracts, purchase orders.  A contract

assembler that is merely an independent contractor does not fall

within the definition of "owner" or "purchaser" set forth in

Customs Directive 3530-02 nor does it meet the financial

interest requirement set forth in T.D. 90-42.  Therefore, a

contract assembler that is an independent contractor cannot make

entry on behalf of the true owner or purchaser of the

merchandise.  In this instance, based on the limited evidence

provided by way of contracts, we hold that Assembler #1 for which

evidence of the buying agency relationship has been provided is

entitled to make entry.

     Regarding Assembler #2, we decline to issue a ruling because

of the insufficiency of the information provided.  We will rule

on any detailed legal analysis and supporting evidence provided

by interested parties.  19 CFR 177.2(b).  As stated by the Court

of International Trade in Bar Bea Truck Leasing Co., Inc., v.

United States, 5 CIT 124, 126 (1983), assertions of counsel are

not evidence.  Any additional ruling requests by interested

parties should be submitted to Headquarters for consideration

within ninety (90) days from the date of this ruling.

     As general guidance, a party claiming a financial interest

in goods so as to have the right to enter those goods as an owner

or purchaser must show the extent and terms of that financial

interest by sufficient evidence.  In order for the Customs

Service to rule, the relationship among the parties to each other

must be shown:  the traditional legal owner of the goods, the

shelter company, and, if other than the shelter company, the

actual processor of the goods.  Contractual relationships that

show which party is responsible for the loss of the goods, which

party is responsible for quality defects in the processing, the

terms of payment and which party has assumed the responsibility

for recordkeeping under 19 U.S.C. 1508 and what provisions it has

made to comply with 19 U.S.C. 1509 must also be shown.
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     This ruling is limited to the fact situations presented.

                                   Sincerely,

                                   Samuel H. Banks

                                   Assistant Commissioner

                                   Commercial Operations

cc:  Ronald W. Gerdes, Esq.

      Sandler, Travis & Rosenberg, P.A.

     Richard A. Jacobson, Esq.

      Trenam, Simmons, Kemker, Scharf, Barkin, Frye & O'Neill

     District Director, Nogales, AZ

     District Director, El Paso, TX

     Regional Commissioners of Customs

      Pacific Region

      Southwest Region

      South Central Region

      Southeast Region

