                            HQ 555763

                          March 8, 1991

CLA-2 CO:R:C:S  555763 KCC

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  9802.00.80

Mr. Alex Romero, Jr.

A. F. Romero & Co., Inc.

477 Railroad Blvd.

P.O. Box 989

Calexico, California  92231-0989

RE:  Tariff treatment and country of origin marking requirements

     applicable to double walled pipe sections created by

     pressing, forming and welding in Mexico.Further fabrication;

     assembly; substantial transformation; 555532; 055684 ; T.D.

     86-15; 087434 modified

Dear Mr. Romero:

     This is in response to your letters dated June 19, and

October 29, 1990, on behalf of American Metal Products,

requesting a ruling concerning the applicability of subheading

9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), and the country of origin marking requirements for

double walled pipe sections.  Your request for the tariff

classification of this merchandise was answered in Headquarters

Ruling Letter (HRL) 087434 dated October 18, 1990.

FACTS:

     American Metal will manufacture double walled pipe sections

in Mexico from U.S.-cut galvanized steel and aluminum sheet

blanks.  The double walled pipe sections will be 3 to 6 inches in

diameter and will have various lengths of 6, 12, or 24 inches and

3, 4, or 5 feet.  The inner pipe is made of aluminum and the

outer pipe is made from galvanized steel.  Each section of pipe

has snap-lock coupling ends.

     In Mexico, the U.S.-cut steel and aluminum sheet is rolled

into the form of pipe; the rolled pipe length edges are seamed

together on a horn press; a male and a female end are formed by a

jig onto opposing ends of the pipe; the inner pipe is placed

inside the outer pipe; and the two pipes are welded together in

six spots on the outer male end.

     After inspection and packaging, the double walled pipe

sections are shipped to the U.S.

     In HRL 087434, we stated that for purposes of the U.S.-

Mexico steel arrangement, the double walled pipes will not be

considered products of Mexico upon their return to the U.S.

This conclusion was predicated on the assumption that the double

walled pipes are merely assembled in Mexico from pipe sections

of U.S. origin.  However, the additional information provided in

your October 29, 1990, letter indicates that the assembly

operations are performed only after aluminum and galvanized steel

sheets of U.S. origin are processed in Mexico, as described

above, into inner and outer pipe sections.  Therefore, as the

facts provided in your October 29, 1990, letter are materially

different from those upon which HRL 087434 was based, the

statement in HRL 087434 concerning the country of origin of the

double walled pipes is modified to conform with the country of

origin determination set forth below. See section 177.9(d),

Customs Regulations (19 CFR 177.9(d)).

     The U.S. Department of Commerce is responsible for the

administration of steel voluntary restraint agreements (VRAs),

including the U.S.-Mexico steel VRA.  Therefore, to determine the

applicability of VRA certification requirements to the double

walled pipe sections to be imported from Mexico, we recommend

that you contact the Office of Agreements Compliance,

International Trade Administration, Department of Commerce,

Washington, D.C. 20230.

ISSUE:

I.   Whether the pipe sections will be eligible for the partial

duty exemption available under subheading 9802.00.80, HTSUS, when

imported into the U.S.

II.  Whether country of origin marking requirements are

applicable to the imported pipe sections.

LAW AND ANALYSIS:

I.   Applicability of subheading 9802.00.80, HTSUS

     HTSUS subheading 9802.00.80 provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United States,

     which (a) were exported in condition ready for assembly

     without further fabrication, (b) have not lost their

     physical identity in such articles by change in form, shape,

     or otherwise, and (c) have not been advanced in value or

     improved in condition abroad except by being assembled and

     except by operations incidental to the assembly process,

     such as cleaning, lubrication, and painting.

All three requirements of subheading 9802.00.80, HTSUS, must be

satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full cost or value of the imported assembled article,

less the cost or value of the U.S. components assembled therein,

upon compliance with the documentary requirements of section

10.24, Customs Regulations (19 CFR 10.24).

     Section 10.14(a), Customs Regulations (19 CFR 10.14(a)),

states in part that:

     [t]he components must be in condition ready for assembly

     without further fabrication at the time of their exportation

     from the United States to qualify for the exemption.

     Components will not loose their entitlement to the exemption

     by being subjected to operations incidental to the assembly

     either before, during, or after their assembly with other

     components.

     Operations incidental to the assembly process are not

considered further fabrication operations, as they are of a minor

nature and cannot always be provided for in advance of the

assembly operations.  However, any significant process, operation

or treatment whose primary purpose is the fabrication,

completion, physical or chemical improvement of a component

precludes the application of the exemption under subheading

9802.00.80, HTSUS, to that component.  See, 19 CFR 10.16(c).

     We are of the opinion that the pipes are not ready to enter

into the assembly process without further fabrication.  The pipes

which will be welded together do not exist until they are first

manufactured in Mexico.  The U.S.-cut steel and aluminum blanks

are rolled into pipe shapes and then seamed to manufacture the

pipe sections.  Thereafter, the male and female ends of the pipe

are formed with a jig.  Only after these manufacturing operations

are performed will the assembly operation (welding) be performed.

The U.S.-cut blanks are further fabricated in the manufacturing

process to create the pipes that will be subjected to the

assembly operation.  Thus, the complete change in shape of the

U.S.-cut blanks into pipe is a significant process and cannot be

considered an operation incidental to the assembly.  As the U.S.-

cut blanks do not meet the requirement of clause (a) of

subheading 9802.00.80, HTSUS, no allowance in duty can be made

for the cost or value of the U.S.-cut steel and aluminum blanks.

II.  Applicability of country of origin marking requirements

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), provides that "country of origin" means the country of

manufacture, production, or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin."  The term "foreign origin" is defined in section

134.1(c), Customs Regulations (19 CFR 134.1(c)), as a country of

origin other than the U.S., as defined in 19 CFR 134.1(e), or its

possessions and territories.

     As provided in section 134.32(m), Customs Regulations (19

CFR 134.32(m)), products of the U.S. exported and returned are

specifically excepted from country of origin marking

requirements.  If a U.S. product is sent abroad for processing,

the article remains a product of the U.S. excepted from the

country of origin marking requirements unless, prior to its

return, it is substantially transformed into an article of

foreign origin.  This exception from country of origin marking

does not apply to articles assembled abroad in whole or in part

from U.S.-made components and eligible for entry under subheading

9802.00.80, HTSUS.  See, section 10.22, Customs Regulations (19

CFR 10.22).  Such assembled articles are considered products of

the country of assembly for purposes of 19 U.S.C. 1304, whether

or not the assembly constitutes a substantial transformation.

     If the U.S. product is substantially transformed abroad, it

becomes an article of foreign origin and must be marked with its

country of origin.  In order for a substantial transformation to

be found, a new and different article having a distinctive name,

character, or use must emerge from the processing.  See,

Anheuser-Bush Brewing Ass'n v, United States, 207 U.S. 556, 28

S.Ct. 204 (1908).

     In general, cutting or bending materials to defined shapes

or patterns suitable for use in making finished articles, as

opposed to mere cutting to length or width which does not render

the article suitable for a particular use, constitutes a

substantial transformation.  See, HRL 055684 dated August 14,

1979, (components of a water cooler gas absorption refrigeration

unit which were formed by cutting to length, cleaning, and

bending imported steel tubes into the components' shapes and

configurations, or cutting to length, flattening, and drilling

holes into imported tubing, were substantially transformed into

constituent materials for GSP purposes), and HRL 555532 dated

September 18, 1990, (straightening, shearing to a rectangular

shape, blanking, grit blasting, rolling to form in a tubular

shape and seam welding to form a tube constitutes a substantial

transformation).

     We are of the opinion that the operations performed in

Mexico result in a substantial transformation.  The steel and

aluminum sheet will undergo rolling, seaming, welding and forming

operations that create a double walled pipe.  The result of the

processing in Mexico is to create a new and different article, a

double walled pipe section, with a distinct character and use

that is not inherent in the sheet imported into Mexico.

Accordingly, the country of origin of the imported pipe is

Mexico.

     Specified methods for marking steel pipe are set forth in 19

U.S.C. 1304(c).  Specifically, 19 U.S.C. 1304(c)(1) provides that

"except as provided in paragraph (2), . . . (Such articles) shall

be marked with the English name of the country of origin by means

of die stamping, cast-in-mold lettering, etching, or engraving."

If, because of the nature of the article, it is technically or

commercially infeasible to mark by these methods, an equally

permanent method, such as paint stencilling is permitted. See, 19

U.S.C. 1304(c)(2).

     According to T.D. 86-15, 20 Cust.Bull. 29 (1986), certain

categories of articles cannot be marked with the country of

origin by any of the methods prescribed in 19 U.S.C. 1304(c)(1),

without rendering such articles unfit for the purpose for which

they are intended or violating industry standards.  One of the

categories specified is coated pipe, which includes galvanized

pipe.  Although T.D. 86-15 states that such category of pipe

should be marked with an alternative marking method of either

paint stencilling, or tagging of bundles or containers, the

latter method is not an equally permanent method of marking the

pipe within the meaning of 19 U.S.C. 1304(c)(2).  Thus, in order

to comply with the requirements of 19 U.S.C. 1304(c)(2), the

imported pipe should be marked with the country of origin by

means of paint stencilling, or another equally permanent method.

We intend to recommend that T.D. 86-15 be modified to conform to

the requirements of 19 U.S.C. 1304(c)(2).

     Therefore, as the U.S.-cut steel is substantially

transformed into double walled pipe sections, it is considered a

product of Mexico, and, therefore, must be marked "Made in

Mexico".  The pipe section must be marked by means of paint

stencilling or an equally permanent method.

HOLDING:

     On the basis of the information submitted, we conclude that

the formation of the U.S.-cut steel and aluminum blanks into pipe

sections is not an acceptable assembly operation or operation

incidental to the assembly process, but rather is further

fabrication of the exported blanks.  Therefore, the pipe

sections will not qualify for the partial duty exemption

available under subheading 9802.00.80, HTSUS.

     The processing of the U.S.-cut steel and aluminum blanks as

described above into double walled steel pipe sections in Mexico

is considered a substantial transformation.  Therefore, upon

importation, the double walled pipe sections are considered a

product of Mexico and should be marked accordingly.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

cc:  Ass't Area Dir, NIS

     087434

