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CATEGORY:  Classification

Allan H. Kamnitz, Esq.

Sharretts Paley Carter & Blauvelt, P.C.

Sixty-seven Broad Street

New York, N.Y.  10004

RE:  Eligibility of toy farm sets from Mexico for GSP treatment;

     sets; T.D. 91-7; 544195; 055744

Dear Mr. Kamnitz:

     This is in response to your letter dated April 12, 1991, on

behalf of The Ertl Company concerning the eligibility of toy

farm sets for duty-free treatment under the Generalized System of

Preferences (GSP) (19 U.S.C. 2461-2466).  Two samples of the toy

farm sets were submitted for examination along with your request.

We had an opportunity to meet with you on July 25, 1991 to

discuss this issue in more detail.  Additional information was

submitted by letter of August 1, 1991.

FACTS:

     The sample merchandise consists of two toy farm sets

designated as the "Farm Country Deluxe Farm Set" (your item

number 4243) and the "Farm Country Barn and Silo Set" (your item

number 4242).  The "Farm Country Barn and Silo Set" consists of

117 snap-together plastic farm building parts and accessories

which, among other things, include a barn with hayloft, A.O.

Smith Harvestore silo, picket fence sections, gates and miniature

animals, vehicles and farm equipment.  You state that the "Farm

Country Barn and Silo Set" will contain American and Mexican

packing materials and components.  The Mexican components

consist of the 29 plastic pieces which are needed to construct

the farm buildings (e.g., barn and silo), and 50 farm accessories

(e.g., fences, gates, hay bales, landscape, feed stacks, saw

horses, wheelbarrow, feed and water troughs, animal feeders,

chute, stanchions, buckets and tanks).  A Mexican die cast

tractor and farm implement are also included.  Lastly, a bag

containing small plastic farm animals (e.g., cows, chickens,

pigs, dog, ducks, horses and a farmer), which are products of

China, is packaged with the set.  The importer estimates that the

total cost of producing the "Barn and Silo Set" will be $13.69

which includes $1.76 for the Chinese plastic farm animals, and

$1.33 for the American packing and materials.

     The "Farm Country Deluxe Farm Set" consists of 229 snap-

together plastic farm building parts and accessories which, among

other things, include a barn with hayloft, machine shed with

front and rear sliding doors, garage with working overhead door,

A.O. Smith Harvestore silo and miniature animals and vehicles.

This set contains more components for the buildings, more farm

accessories and more plastic Chinese farm animals than the "Barn

and Silo Set."  This set also contains a Mexican die-cast

tractor, pickup truck and farm implement.  The importer estimates

that the "Deluxe Farm Set" will cost approximately $16.63 to

produce which includes approximately $2.95 for the Chinese

plastic farm animals, and $1.11 for the American packing and

materials.  For both sets, the importer estimates that the

balance of the costs is attributed to the Mexican operations

which includes the material, labor, overhead, and Mexican packing

materials.

ISSUE:

     Whether toy farm sets from Mexico containing components

produced in Mexico and materials originating from a non-

beneficiary developing country, are eligible for duty-free

treatment under the GSP.

LAW AND ANALYSIS:

     Under the GSP, eligible articles the growth, product or

manufacture of a designated developing beneficiary country (BDC)

which are imported directly into the customs territory of the

U.S. from the BDC may receive duty-free treatment if the sum of

(1) the cost or value of materials produced in the BDC, plus

(2) the direct costs of the processing operation in the BDC, is

equivalent to at least 35% of the appraised value of the article

at the time of entry.  See 19 U.S.C. 2463(b).

     If an article is produced or assembled from materials which

are imported into the BDC, the cost or value of those materials

may be counted toward the 35% value-content minimum only if they

undergo a double substantial transformation in the BDC.  See

section 10.177, Customs Regulations (19 CFR 10.177), and Azteca

Milling Co. v. United States, 703 F. Supp. 949 (CIT 1988), aff'd,

890 F.2d1150 (Fed.Cir. 1989).

     A substantial transformation occurs "when an article emerges

from a manufacturing process with a name, character, or use which

differs from those of the original material subjected to the

process."  See The Torrington Co., v. United States, 596 F. Supp.

1083 (CIT 1984), aff'd, 764 F.2d 1563, (Fed. Cir. 1985), citing

Texas Instruments Incorp. v. United States, 520 F. Supp. 1216

(CIT 1981), rev'd, 681 F.2d 778 (CCPA 1982).

     As stated in General Note 3(c)(ii)(A), Harmonized Tariff

Schedule of the United States Annotated (HTSUSA), Mexico is a

designated BDC.  Articles provided for in a provision in the

HTSUSA for which a rate of duty of "Free" appears in the

"Special" subcolumn followed by the symbols "A" or "A*" in

parentheses are those designated by the President to be eligible

articles for purposes of the GSP.  See General Note 3(c)(ii)(C)

HTSUSA.

     The General Rules of Interpretation (GRI's) set forth the

manner in which merchandise is to be classified under the

HTSUSA.  GRI 1 requires that classification be determined first

according to the terms of the headings of the tariff and any

relative section or chapter notes and, unless otherwise required,

according to the remaining GRI's, taken in order.  The

Explanatory Notes, although not legally binding, represent the

official interpretation of the tariff at the international level.

The Explanatory Notes offer guidance in understanding the scope

of the provisions within each chapter of the schedule.  The

Explanatory Notes to Heading 9503, HTSUSA, provide that this

heading covers "dolls' tea and coffee sets; toy shops and the

like, farmyard sets, etc." (Emphasis added)

     Based on the above Explanatory Note and your description of

the sample merchandise, it is our position that the toy farm sets

are properly classified under subheading 9503.70.80, HTSUSA,

which provides for "Other toys, put up in sets or outfits, and

parts and accessories thereof: Other: Other."  This subheading is

a GSP eligible provision, and, therefore, the toy farm sets will

be entitled to duty-free treatment if the entire set is

considered to be a "product of" Mexico and the 35% value-content

requirement is met.

     One of the requirements for duty-free treatment under the

GSP program is that the eligible article must satisfy the 35%

value-content requirement.  That is, the sum of the cost or value

of the materials produced in the beneficiary country, plus the

direct costs of processing operations performed in the

beneficiary country, must equal or exceed 35% of the appraised

value of the imported article.  In determining whether this

requirement has been satisfied with respect to sets which are

classifiable under one subheading pursuant to the GRI's, the

includable material and direct costs must be compared to the

appraised value of the entire collection of materials or

components (e.g., the entire set).

     Prior to August 20, 1990, the GSP program differed from the

Caribbean Basin Economic Recovery Act (CBI) and U.S.-Israeli FTA

programs in that the latter programs included a "product of"

requirement, while the GSP did not.  This requirement means that

to receive duty-free treatment, an article either must be made

entirely of materials originating in the beneficiary country or,

if made of materials from a non-beneficiary country, those

materials must be substantially transformed in the beneficiary

country into a new or different article of commerce.  In Madison

Galleries, Ltd. v. United States, 688 F. Supp. 1544 (CIT 1988),

aff'd 870 F.2d 627 (Fed. Cir. 1989), the court concluded that,

under the GSP statute, it is unnecessary for an article to be a

"product of" a GSP country to be eligible for duty-free treatment

under that program.  However, section 226 of the recently enacted

Customs and Trade Act of 1990 (Public Law 101-382) includes an

amendment to the GSP statute requiring an article to be a

"product of" a GSP country for it to receive duty-free treatment.

This amendment was effective for articles entered, or withdrawn

from warehouse for consumption, on or after August 20, 1990.  See

T.D. 91-7 dated January 16, 1991 (25 Cust. Bull. 6).

     You state that Customs has previously held that a component

from a developed country which is merged with components

manufactured in an undeveloped country to create an article which

is a "product of" that country is eligible for GSP treatment.

See Headquarters Ruling Letter (HRL) 055744 dated February 13,

1981.  In HRL 055744, Customs held that unassembled swimming

pools consisting of Japanese steel walls which were shipped to

Taiwan where they were combined with cartons containing Taiwanese

vinyl liners and metal frames to constitute the necessary

components for complete swimming pools were "products of" Taiwan

for purposes of the GSP.  Upon review of this ruling, we believe

that it was intended to be limited to the specific factual

situation found therein.  Moreover, this case was decided before

the GSP statute required an article to be a "product of" a GSP

country to be eligible for duty-free treatment.  Therefore, we do

not recognize HRL 055744 as precedent for this case.

     In T.D. 91-7, Customs held that as a general rule, a

collection classifiable in one subheading pursuant to the GRI's

will receive CBI treatment only if all of the items or components

in the collection are considered "products of" the beneficiary

country.  To illustrate the application of the "product of"

requirement to sets under the CBI, we used the example of a

hairdressing set consisting of a comb, brush, and scissors

manufactured in Jamaica from materials originating in Jamaica, as

well as an electric hair clipper manufactured in Taiwan (a non-BC

country) and imported into Jamaica for packaging with the other

items of the set.  We also stated that in cases where the entire

imported set is not the "product of" a BDC, as required by the

CBI statute, neither the set nor any part thereof would be

entitled to duty-free treatment under this program.  The above

requirements also exist under the GSP statute with respect to

articles entered on or after August 20, 1990.

     In the instant case, since the merchandise will be entered,

or withdrawn from warehouse for consumption after August 20,

1990, the merchandise must be a "product of" a GSP country in

order for it to receive duty-free treatment.  Because the

merchandise includes component parts which are not the product of

Mexico, it is clear that these parts are not wholly the growth,

product, or manufacture of that beneficiary country.  The mere

packaging of the Chinese-origin farm animals with the other items

in the set will clearly not substantially transform the farm

animals into a "product of" Mexico.  See 19 U.S.C. 2463(b)(2) (no

article of a BDC shall be eligible for GSP treatment by virtue of

having merely undergone simple combining or packaging

operations).  The farm animals are more than a de minimis

component, but rather constitute an integral part of the entire

set.

     You state that because the "Barn and Silo Set" and "Deluxe

Farm Set" are classifiable under GRI 1 as toys put up in sets

under subheading 9503.70.80, HTSUSA, GRI 3 is not applicable, and

the article is entitled to duty-free treatment regardless of the

addition of the non-BDC component parts.  However, it is our

opinion that although the toy farm set is properly classifiable

under GRI 1, the merchandise will still not be entitled to GSP

treatment since the "product of" requirement has not been

satisfied.  Therefore, because the entire imported entity (the

set) is not the "product of" Mexico, as required by the GSP

statute, neither the set nor any part thereof is entitled to

duty-free treatment under this program.  We see no justification,

from either a legal or policy standpoint, for treating sets

classifiable under GRI 1 any differently than sets classifiable

under GRI 3(b) in determining their eligibility for GSP

treatment.  Moreover, it is our opinion that construing the GSP

"product of" requirement as applying only to those sets

classified pursuant to GRI 3, would lead to inconsistent results.

     You also argue that the value of the animals when compared

to the cost of the production of the entire set, less the

American packaging and materials is relatively insignificant.

In your submission, you state that the value of the farm animals

represents approximately 10.76 percent for the "Barn and Silo

Set" and represents 14.78 percent for the "Deluxe Farm Set."

We have held that de minimis amounts of non-BC material included

in products may not preclude their duty-free treatment under the

CBERA.  See HRL 544195 dated February 26, 1990 (holding that

although the addition of non-BC gelling agent to ethanol

produced in St. Kitts may not constitute a substantial

transformation, the ethanol, which constituted over 95% of the

content of the products and the largest percentage of its value

is the result of a substantial manufacturing operation in St.

Kitts from cane grown in St. Kitts).  However, in this case, we

believe that the cost of the farm animals in relation to the

entire set does not represent a negligible or insignificant

amount.

HOLDING:

     Because the entire imported toy farm set is not a

"product of" Mexico, as required under the GSP statute, neither

the set nor any of the components in the set is entitled to duty-

free treatment under this program.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

