                            HQ 733566

                            July 1, 1991

MAR-2-05 CO:R:C:V 733566 RSD

CATEGORY: Marking

Steven W. Baker, Esquire

100 California Street, Suite 670

San Francisco, California 94111

Re:  Country of origin marking of imported bulk sanitary paper

     products and liquid hand cleaner. Ultimate purchaser; 19

     U.S.C. 1304(a)(3)(D); 19 CFR 134.32(d); 19 CFR 134.1(d);

     Friedlaender & Co.; Koru North America; 79-0382; 733678

Dear Mr. Baker:

     This is in reply to your letter dated May 31, 1990, on

behalf of your client, Molnlycke, Inc., in which you request a

ruling on the proper country of origin marking of paper hand

towels, toilet paper, tissues and similar products classified in

heading 4818 of the Harmonized Tariff Schedule of the United

States (HTSUS), and liquid hand cleaner classified under heading

3402, HTSUS.

FACTS:

     Your client imports unmarked paper hand towels, toilet

paper, tissues and similar products, and liquid hand cleaner.

The products are imported in master cartons or plastic

packaging, all of which are marked with the country of origin of

the contents.  The products are for use in the industrial market,

and are sold by your client to wholesale suppliers who sell them

to institutions, factories and similar bulk end users.  Your

client sells the products to its distributing customers always

and only in the original unopened and properly marked containers

in which they are imported.  In turn, you advise us that the

wholesale distributors "almost exclusively" sell the products in

their imported condition, i.e., in the original unopened and

properly marked containers in which they are imported.  Your

client wishes to file with each entry a certification indicating

that the goods will be sold to end users only in the bulk, marked

containers.  It wishes further to advise its customers that

resales by them must similarly be in the marked containers, or,

in the rare instances where a distributor is required to break

open the bulk containers, that the individual rolls or packages

will be properly marked with the country of origin of the

product.  You have submitted exemplars of the statements that

your client wishes to use, and request a ruling on such a

procedure.

     In an additional submission, dated April 23, 1991,

Molnlycke states that the cartons are the smallest shipping units

used by the importer and that the individual rolls of towels or

tissues contained inside these cartons are not individually

wrapped.  Molnlycke also states that the rolls are designed to be

used with a proprietary dispenser which it sells to their

customers.  The paper products must be used with this dispenser

specifically designed for them and would have no use without the

dispenser.  Because its products could not be used without the

proprietary dispensers, Molnlycke contends that in the rare

instances when a distributor or customer needs less than carton

size quantities of a product, these sales would only be to those

customers who had previously purchased the product.  Since these

customers had previously received the product in cartons marked

to indicate the country of origin of its contents, they would

know the country of origin of the product from seeing the

marking on the cartons of their previous purchases.  It is

further claimed that since the ultimate customer always unpacks

the cartons and installs the rolls in the dispenser, he is

necessarily aware of the country of origin from the carton

packing.  Molnlycke indicates that the country of origin of its

products do not change in that the same products always come from

the same country and do not vary from shipment to shipment.

ISSUE:

     Can the country of origin marking requirements be satisfied

by marking the master cartons with the country of origin of their

contents rather than marking the articles?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT _____ (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(d), Customs Regulations (19 CFR

134.1(d)), defines the ultimate purchaser as generally the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  If an imported article is to be sold at

retail in its imported form, the purchaser at retail is the

ultimate purchaser.

     In this case, the distributors purchase unmarked paper hand

towels, toilet paper, tissues and similar products, and liquid

hand cleaner from you in their imported form for resale.  We

find, therefore, that the distributors are not the ultimate

purchasers of the imported articles.  cf HQ 733678 (August 30,

1990), hospitals and hospital supply distributors were the

ultimate purchasers of imported surgical towels purchased by them

for their own use.  The ultimate purchasers are those companies

that purchase the product for their own use.

     Pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d),

imported articles are excepted from individual marking

requirements if the marking of the containers will reasonably

indicate the origin of the articles.  This exception applies in

cases where the article is imported in a properly marked

container and Customs officials at the port of entry are

satisfied that in all foreseeable circumstances the ultimate

purchaser will receive the article in its original, unopened and

properly marked container. Accord, Legal Determination 79-0382

(July 17, 1979) and HQ 733678, supra.  In this case, you state

that the unmarked paper hand towels, toilet paper, tissues and

similar products, and liquid hand cleaner are sold to the

distributors in their original, unopened and properly marked

containers.  Because the distributors are not the ultimate

purchasers, the question remains whether the product will remain

in the master carton until they are received by the ultimate

purchaser.

     In HQ 733016, January 11, 1990, affirmed in HQ 733109,

February 26, 1990, Customs determined that in the case of

imported shrimp sold through distributors to restaurants, the

individual packages of shrimp had to be marked unless the

distributors would furnish a statement that it is their usual

practice to sell their product to restaurants in the master

cartons, and that in the event it is not distributed in this

manner, the package in which it is sold will be marked with the

country of origin.  In that case, because Customs had no control

over the distributors inside the U.S., and because the unmarked

packages of shrimp could easily be removed from the master

cartons and sold directly to restaurants, it was concluded that

this step was necessary to ensure that the shrimp would always

reach the ultimate purchaser in the marked master cartons.

However, unlike the shrimp which was imported in individual

packages in a master carton, the individual rolls of paper inside

the master cartons are unwrapped.  This indicates that the

products are intended to be sold in the master cartons and they

will reach the ultimate purchasers in this manner.

     We also note that because the paper products are not

individually wrapped, requiring each roll to be marked would

cause a great deal of difficulty.  In the rare instances when an

ultimate purchaser needs less than a carton size quantity of the

product, the importer has indicated that the ultimate purchasers

of the products would have previously have had to receive the

product in a properly marked container because only their

products are designed to fit the special proprietary dispensers.

Therefore, the ultimate purchaser would have had to purchase the

product previously and would have seen the properly marked carton

and would know the country of origin of the product.  The

importer has also indicated that the country of origin of each

product does not change, and that the same product always comes

from the same country.  Based on the above considerations, we

find that the marking of the master cartons or plastic packaging

will reasonably indicate the country of origin.  As long as the

proposed certification and notice procedures are followed, the

paper articles may be excepted from individual country of origin

marking under 19 CFR 134.32(d).

     However, with respect to the liquid hand cleaner, you have

not provided us with enough information on how it is sold for us

to determine if would be also excepted from country of origin

marking based 19 CFR 134.32(d).  If it can be established to the

satisfaction of Customs officials at the port of entry that the

liquid hand cleaner will reach the ultimate purchasers in

properly marked unopened cartons then the 19 CFR 134.32 (d)

exception would apply.

HOLDING:

     Unmarked paper hand towels, toilet paper, tissues and

similar products, imported in master cartons or plastic packaging

may be excepted from individual country of origin marking

pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d),

provided that they are imported in a properly marked container

and they will be used and sold only in the manner described

above.  To cover those few instances in which imported paper

products will be removed from the marked containers in which they

are imported, the certification and notice procedure you have

proposed must be utilized.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division

