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CATEGORY:  Marking

Mr. Hank Dorrity, Managing Director

Asean Pacific Packers Pte. Ltd.

Tanglin P.O. Box 12

Singapore 9124

RE:  Country of Origin Marking for Flavored Teas; Clearly

     Indicate Country of Origin; "Grown In"; Words of Similar

     Meaning to "Product Of"; 19 CFR 134.46

Dear Mr. Dorrity:

     This is in response to your letter of August 15, 1990,

requesting a ruling concerning the country of origin marking for

a gift package of tea grown and flavored in Sri Lanka but

packaged in Singapore.

FACTS:

     The article in question is a gift package consisting of five

0.88 ounce tins of flavored tea.  Each tin is labeled with its

flavor (mango, guava, banana, passion fruit, or pineapple), and

on the back bears the legend "Specially Packed by Asean Pacific

Packers in Singapore from teas grown and flavoured in Sri Lanka."

We take this statement to represent the facts concerning the

origin of the tinned teas.  The package for the five tins bears

the legend "Specially packed by Asean Pacific Packers...in

Singapore...from teas grown in Sri Lanka/ Product of Singapore"

Your letter indicates that all the packaging materials (tins,

window boxes, and corrugated trays) are made in Singapore.

     Approval is sought for the markings of country of origin on

the tins and gift package.

ISSUE:

     What is the required country of origin marking for the

packaged flavored teas?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous
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place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Part 134, Customs

Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     As defined in 19 CFR 134.1(b), an imported article's country

of origin for purposes of 19 U.S.C. 1304 is the country of

manufacture, production, or growth.  Further work or material

added to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the country

of origin.  id.  A substantial transformation is said to have

occurred when, as a result of processing, an article emerges

having a different name, character, or use.

     In this case, Sri Lanka, where the teas were grown and

processed by the addition of flavorings, is the country of

origin. The packaging in Singapore is not deemed to be a

substantial transformation, as it results in no change in the

name, character, or use of the imported teas.

     Consequently, the indication on each individual tin that the

teas are "packed in Singapore...from teas grown and flavoured in

Sri Lanka"  is an acceptable marking of origin.  However, the

marking on the gift package, "From teas grown in Sri

Lanka/Product of Singapore" does not comply with the country of

origin marking requirements.  Even though "grown in" is an

acceptable indication of origin (referring to Sri Lanka), the

term "product of" (referring to packing in Singapore) is reserved

under 19 CFR Part 134 for designations of origin, and as stated

above, the country of origin of the teas is Sri Lanka.  Thus,

this marking fails to clearly indicate the tea's country of

origin to the ultimate purchaser in the U.S. as required under

19 U.S.C. 1304.  To comply with the marking requirements the word

"product of" must be removed in reference to Singapore.

Moreover, if the name "Singapore" remains on the article, the

words "Made in" or "Product of" or words of similar meaning must

appear in reference to the name Sri Lanka to clearly indicate the

country of origin of the teas.  See 19 CFR 134.46.  Here, it is

our opinion that the words "grown in" constitute words of similar

meaning.

     In the alternative, if the importer wishes to indicate that

the tins and gift packaging (but not the teas) are products of

Singapore, it would be acceptable to state, "packaging product of

Singapore", or words to similar effect.  It is noted, however,

that the tins and packaging materials, unlike the tea, is not

required to be marked, as it is disposable packaging within the

meaning of 19 CFR Part 134.
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HOLDING:

     The country of origin of the teas is Sri Lanka, and the

packaging must so indicate.  The designation "Product of

Singapore" is unacceptable, in that it designates inaccurately

the country of origin of the teas.  It would be acceptable to

identify the tins and packaging as products of Singapore,

provided such designation is clearly separate from the indication

that the teas originate in Sri Lanka.

                              Sincerely,

                              Marvin M. Amernick, Chief

                              Value, Special Programs

                              and Admissiblility Branch

