                            HQ 733753

                           June 6, 1991

MAR-2-05 CO:R:C:V 733753 RSD

CATEGORY: Marking

Mr. Larry Martens

Jano Metal Products, Inc.

24 ST. Remy Drive

Nepean, Ontario K2J 1A3

RE:  Country of origin marking of imported water meter

accessories;  municipality, ultimate purchaser, cartons,  19 CFR

134.1(d), 19 CFR 134.32(d), 19 CFR 134.34

Dear Mr. Martens:

     This is in response to your letter of August 29, 1990,

regarding water meter accessories.  In a subsequent telephone

conversation with a member of my staff on November 27, 1990, you

stated that would like a binding ruling on the country of origin

marking requirements for the water meter accessories that you

intend to import into the U.S.

FACTS:

     Jano Metal Products, Inc. (Jano) is considering importing

into the U.S. a line of water meter accessories.  You indicated

in the November 27, 1990, telephone conversation that the

products are made in Taiwan and will be shipped to Canada before

being imported into the U.S.  However, in the next few months

Jano intends to import into the U.S. directly from Taiwan.  The

products that will be imported in the U.S. include the following:

- brass couplings for residential water meters

- non-malleable cast iron flange couplings for larger water  

meters

- rubber gaskets to fit various sizes of meter couplings

- water meter cable which connects water meters with external  

registers

These imported products will be sold by your company only in

carton quantities to municipalities which install water meters. 

Your company will deal directly with the municipalities, with no

distributors or agents.  You indicate that the cartons containing

the water meter accessories will be properly marked with the

country of origin of the accessories, Taiwan.  Although the water

meter accessories are installed with a water meter, in a

customer's home or business, you indicate that even after

installation, the water meters and accompanying accessories

remain the property of the municipality.    ISSUE:

     Whether water meter accessories sold to municipalities are

required be individually marked with country of origin?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a 

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. 27 C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).

     Articles for which the marking of the containers will

reasonably indicate the origin of the article are excepted from

marking under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D).  For an exception to be

granted under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D), the article must be

imported in the container and that container must reach the

ultimate purchaser unopened.  See also 19 CFR 134.32(d).

     In order to determine whether this exception applies it is

necessary to determine who is the ultimate purchaser of the water

meter accessories.  Part 134 Customs Regulations (19 CFR Part

134), implements the country of origin marking regulations and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(d), Customs

Regulations, (19 CFR 134.(d)) defines ultimate purchaser as

generally the last person in the U.S. who will receive the

article in the form in which it is imported.  In this case, if

the ultimate purchaser is the municipality, the above exception

may apply.  However, if the municipality's customer is the

ultimate purchaser the exception would not apply.  In HQ 731937,

February 27, 1990, Customs ruled that imported sewer caps and

gate valves, if purchased by and for the use of a municipality or

other local government agency, such municipality or agency would

be the last person in the U.S. to receive them in the form in

which they were imported and the ultimate purchaser of these

items for the purposes of 19 U.S.C. 1304.  We noted that although

citizens of the municipality pay taxes which ultimately are used

to pay for all municipal purchases, citizens are not involved in

the purchasing decision.  In C.S.D. 88-26, HQ 730945, August 11,

1988, Customs determined that a hospital rather than the patient

was the ultimate purchaser of imported patient identification

bracelets because the bracelets are really given to patients for

the hospital's use.  Similarly, in this case we find that the

municipalities are the ultimate purchasers of the water meter

accessories because these products are installed in a customer's

home or business, for a municipality's use to determine the

proper billing of its customers.  Moreover, the municipalities

actually do the purchasing of the water meters and the

accompanying accessories by deciding which products to buy.  Most

significantly, the water meter and the accessories remain the

property of the municipality; ownership or title does not change,

even after installation in a customer's home or business. 

Therefore, the municipality is the last person to receive the

water meter accessories in the form in which they are imported,

and would be the ultimate purchaser of the water meter

accessories.

     For this ruling, we are assuming that none of the water

meter accessories are pipes or pipe fittings of iron or steel. 

We were not presented with any samples and are not able to make a

determination if the any of these articles should considered pipe

or pipe fittings.  However, if after the articles are classified,

it is determined that some of the water meter accessories are

pipes or pipe fittings of iron or steel, they would have to be

marked with the country of origin in accordance the requirements

of 19 U.S.C. 1304(c).  This provision requires that imported pipe

and pipe fittings of iron or steel must be marked with the

English name of country of origin by means of die stamping, cast-

in-mold lettering, etching or engraving.  Because 19 U.S.C. 1304

also does not permit exceptions to marking based on any of the

exceptions listed in 19 U.S.C. 1304(c), if any articles are

considered pipe or pipe fittings, they cannot be excepted from

marking based on 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR 134.32(d).

HOLDING:

     The municipalities who buy the water meter accessories

directly from the importer are the ultimate purchasers of these

products.  Assuming the water meter accessories are imported in

cartons which are marked to indicate the country of origin and

the district director at the port of entry is satisfied that

these cartons will reach the municipalities unopened, the

individual water meter accessories are excepted from country of

origin marking under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and 19 CFR

134.32(d).  If the merchandise is going to be repacked in the

U.S., the exception from marking the articles under 19 CFR  134.32(d) will be permitted only if the district director is

satisfied that importer will follow the procedures outlined 19

CFR 134.34.  This ruling is not applicable if any of the water

meter accessories are determined to be pipe or pipe fittings of

iron or steel.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division 




