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CATEGORY: Marking

Midas Optical Co. LT.

632-1 Deung Chon-Dong

Gang Seo-Gu

Seoul, Korea

Att: Mr. Young Il KIM

RE: Country of origin marking of imported eyeglass frames;

substantial transformation; 19 CFR 134.32(m); 19 CFR 10.22;

subheading 9802.00.80 HTSUS

Dear Mr. Young:

     This is in response to the letter of October 11, 1990,

submitted by the Customs Attache in Korea on your behalf

requesting a country of origin ruling regarding imported

eyeglasses.  Samples of the unfinished and finished eyeglass

frames were submitted for examination.

FACTS:

     Your company proposes to make eyeglass frames.  In the U.S.,

the front is cast in a mold with parts of the hinge imbedded and

the temples are injection molded without a hinge.  The fronts

and temples are shipped to Indonesia where they are assembled

into eyeglass frames, deburred, colored with dies, coated with

lacquer, inspected and packaged.  You ask whether it is

acceptable to stamp "Made in U.S.A." on the finished frames.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for the

imported eyeglass frames?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR

134.1(b)), defines the country of origin of an article as the

country of manufacture, production, or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.  Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the country

of origin for country of origin marking purposes.  However, there

is a different definition of the country of origin for American

goods assembled abroad eligible for the partial duty exemption

set forth at subheading 9802.00.80 of the Harmonized Tariff

Schedule of the United States ("HTSUS").

I.  Subheading 9802.00.80, HTSUS eligibility of these eyeglasses

     Section 10.22, Customs Regulations (19 CFR 10.22), provides

that assembled articles entitled to the partial duty exemption

set forth at subheading 9802.00.80 of the HTSUS are considered

products of the country of assembly for the purposes of country

of origin marking.  Because there is a different definition of

country of origin for goods assembled abroad with U.S. components

which are eligible for the partial duty exemption set forth at

subheading 9802.00.80 of the HTSUS, the threshold question

presented here is whether these eyeglasses meet these eligibility

requirements.

     HTSUS subheading 9802.00.80 provides a partial duty

exemption for:

     [a]rticles assembled abroad in whole or in part of

     fabricated components, the product of the United

     States, which (a) were exported in condition ready for

     assembly without further fabrication, (b) have not lost

     their physical identity in such articles by change in

     form, shape or otherwise, and (c) have not been

     advanced in value or improved in condition abroad

     except by being assembled and except by operations

     incidental to the assembly process such as cleaning,

     lubrication, and painting.

     All three requirements of HTSUS subheading 9802.00.80 must

be satisfied before a component may receive a duty allowance.  An

article entered under this tariff provision is subject to duty

upon the full value of the imported assembled article, less the

cost or value of such U.S. components, upon compliance with the

documentary requirements of section 10.24, Customs Regulations

(19 CFR 10.24).

     Section 10.16(c), Customs Regulations (19 CFR 10.16(c)),

which lists examples of operations not considered incidental to

the assembly process, includes painting primarily intended to

enhance the appearance of an article or to impart distinctive

features or characteristics, and dying.  In this case, both the

fronts and temples are dyed abroad.  Since this operation is not

considered to be incidental to the assembly process, the fronts

and temples would not be entitled to the partial duty exemption

set forth at subheading 9802.00.80 HTSUS and 19 CFR 10.22 would

not apply.

II.  Substantial transformation analysis

     Since it has been determined that the eyeglasses are not

eligible for the partial duty exemption under subheading

9802.00.80, HTSUS, the standard set forth at 19 CFR 134.1(b)

applies.  For articles not wholly manufactured, produced or grown

in a single foreign country, this standard turns on the question

of substantial transformation.  A substantial transformation

occurs when articles lose their identity and become new articles

having a new name, character or use.  United States v. Gibson-

Thomsen Co., 27 C.C.P.A. 267 at 270 (1940), National Juice

Products Association v. United States, 10 CIT 48, 628 F.Supp. 978

(CIT 1986), Koru North America v. United States, 12 CIT ___, 701

F.Supp. 229 (CIT 1988).

       In this case, the manufacturer states that 90% of the

value of the frames is attributable to the processing and parts

made in the U.S.  The temples and fronts made in the U.S. are

unfinished eyeglass pieces which determine the basic shape and

character of the finished eyeglass frames.

     Customs ruled in HQ 709266 (July 11, 1978), that the

assembly of eyeglass frames does not constitute a substantial

transformation.  With regard to the coloring and lacquering of

the frames, Customs ruled in HQ 733693 (October 17, 1990), that

applying epoxy and paint to sunglasses frames did not constitute

a substantial transformation.  That ruling was in accordance with

C.S.D. 88-23 (August 12, 1988), in which Customs ruled that U.S.-

made earrings painted a solid color in Canada are not

substantially transformed.   Painting the earrings was

characterized as a "minor finishing operation which leaves the

fundamental identity of the earrings intact" rather than the

creation of a highly decorative article with artistic qualities.

In this case no new article of commerce is created in Indonesia

and there is no change in name, character or use as a result of

the coloring, lacquering and assembly of the frame in Indonesia.

Therefore, no substantial transformation occurs in Indonesia.

     Section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)),

excepts from country of origin marking products of the U.S.

exported and returned.  In applying this section, Customs has

ruled that products of the U.S. which are exported and returned

are generally not subject to country of origin marking unless

they are substantially transformed in a foreign country.  See HQ

729519 (May 18, 1988).  Since these fronts and temples are not

substantially transformed in Indonesia, they would be excepted

from marking in accordance with 19 CFR 134.32(m).

     The Federal Trade Commission has jurisdiction over whether

or not goods can be marked "Made in the U.S.A." and should be

contacted in regard to that question.

HOLDING:

     The eyeglass fronts and temples are not entitled to the

partial duty exemption set forth at subheading 9802.00.80 HTSUS

and therefore, the country of origin rule set forth at 19 CFR

10.22 is not applicable.

     The fronts and temples are not substantially transformed in

Indonesia and therefore, are considered to be products of the

U.S. exported and returned pursuant to 19 CFR 134.32(m).

Therefore, the frames would not be required to be marked for the

purposes of 19 U.S.C. 1304.

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director,

                                   Commercial Rulings Division

cc: Customs Attache

    Seoul, Korea

