                            HQ 733981

                           June 3, 1991 

MAR 2-05 CO:R:C:V  733981 LR

CATEGORY:  Marking

District Director of Customs

El Paso, Texas

RE:  Internal Advice 69/90; Country of origin marking of

subassemblies imported from Mexico; Made in U.S.A. marking; 19 CFR

134.36(b)

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum dated October 23, 1990,

forwarding a request for internal advice (I/A 69/90) submitted by

R. Miles and Sons, Inc., Customshouse Brokers, on behalf of General

Electric Company-Appliance Division (GE) concerning the country of

origin marking requirements of imported subassemblies which contain

a switch bearing a "Made in USA" marking.    

FACTS:

     GE purchases various components (switches, relays, varistors,

electrical conductors, and plugs) which they consign to their

wholly owned subsidiary in Mexico, Electrocomponentes de Mexico,

who assembles these components into subassemblies for electric

ranges and dishwashers.  (We assume that the subassemblies are

eligible for importation under subheading 9802.00.80, Harmonized

Tariff Schedule of the United States).  Subsequent to importation,

most of the subassemblies will be incorporated by GE or GE's

subsidiary into electric ranges and dishwashers.  A small number

will be distributed as replacement parts.  

     In the past, your office has excepted from marking those

subassemblies which will be incorporated by GE into appliances

under the provisions of section 134.35, Customs Regulations (19

CFR 134.35).  No country of origin marking was indicated on any of

the subassembly components.  However, one of the components in the

subassembly, a switch, is now marked "Made in USA."  Your position

is that because of the "Made in USA" marking, no exception from

marking is applicable.  You cite 19 CFR 134.36(b), and 19 CFR

134.46 in support of your position.  GE contends that the

subassemblies are excepted from marking under the provisions of

section 134.32(h), Customs Regulations, which excepts articles for

which the ultimate purchaser must necessarily know the country of

origin by reason of the circumstances of their importation or by

reason of the character of the articles even though they are not

marking to indicate their origin.  GE states that neither 19 CFR

134.36(b) nor 134.46 applies in the circumstances of this case.  

ISSUE:

     Whether 19 CFR 134.36(b) precludes the granting of an

exception from marking to a subassembly which is a product of

Mexico, but is marked "Made in USA" on one of its components.  

LAW AND ANALYSIS: 

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended ( 19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to indicate

to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the

country of origin of the article (emphasis added).  Part 134,

Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of

origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304. 

     For purposes of 19 U.S.C. 1304, assembled articles entitled

to an exemption from duty under subheading 9802.00.80, HTSUS, are

considered products of the country of assembly.  19 CFR 10.22. 

Accordingly, in this case, the country of origin of the imported

sub-assemblies is Mexico.

     However, imported articles which are to be used in manufacture

which results in an article having a name, character or use

different from that of the imported article are excepted from

individual marking under 19 CFR 134.35.  In addition, articles for

which the ultimate purchaser must necessarily know the country of

origin by reason of the circumstances of their importation are

excepted from marking.  19 CFR 134.32(h).  Previously, your office

has excepted the imported subassemblies which were to be used in

the manufacture of kitchen appliances 19 CFR 134.35.  (For purposes

of this case it is not necessary to determine whether the sub-

assemblies may also be excepted under 19 CFR 134.32(h)).  

     The issue in this case is whether either or these exceptions

applies if one of the components comprising the subassembly bear

the marking "Made in USA".  For the reasons indicated below, we

conclude that they do not apply.  

     19 CFR 134.46 sets forth special country of origin marking

requirements that apply when reference is made to a place name

other than the country of origin.  In such case, the country of

origin preceded by the words such as "Made in" must appear in

comparable size letters and in close proximity to the place name. 

19 CFR 134.36(b), states that an exception from marking shall not

apply to any article bearing any words described in section 134.46

or 134.47 which imply that an article was made or produced in a

country other than the actual country of origin (emphasis added). 

     Customs has determined that 19 CFR 134.36(b) is to be strictly

construed.  Thus, in C.S.D. 79-412 dated May 18, 1979, Customs held

that valve bodies which were made in Canada and marked "Cleveland,

Ohio, U.S.A." could not be excepted from marking requirements even

though the importer/ultimate purchaser knew the true origin. 

Customs found that the final consumer of the automatic pressure

relief valve, of which the value body is a component, might

incorrectly conclude by seeing the valve body marked "Cleveland"

that the automatic pressure relief valve was made entirely in the

U.S.  See also HRL 730069 (December 23, 1986 imported jacks

components with U.S. address not excepted from marking even though

the ultimate purchaser knows the country of origin).  

     In the cases cited above the imported article contained only

a reference to a place name other than the country of origin (e.g.,

Cleveland, Ohio, U.S.A.).  In this case, not only does a place name

other than the country of origin of the subassembly appear thereon

(USA), it is preceded by the words "Made in".  The "Made in USA"

marking is the only marking that appears anywhere on the

subassembly.  Clearly, this marking erroneously implies that the

entire subassembly was made or produced in a country other than the

actual country of origin, which in this case is Mexico.  We cannot

permit the subassembly to enter the commerce marked in this manner. 

     GE states that such marking is permissible because it is the

ultimate purchaser and it knows that the subassemblies are products

of Mexico.  GE further states that the marking is permissible

because the final consumer (the purchaser of the GE appliance) will

not be misled by such marking because the switch on which the

marking appears was in fact made in the U.S. and the entire

appliance is a product of the U.S.  

     We are not persuaded.  First, whether or not anyone is

actually misled by the "Made in USA" marking is not determinative. 

19 CFR 134.36(b) applies whenever an articles bears a marking which

implies that it was made in a country other than the actual country

of origin.  We are of the opinion that the potential for confusion

is great when an article of Mexican origin is imported into the

U.S. bearing only a "Made in USA" marking.  Second, we note that

a small percentage of the imported subassemblies are not used by

GE in the manufacture of appliances but are sold as replacement

parts.  Although ordinarily this fact will not disqualify those

subassemblies which are used in the manufacture of original

equipment from a marking exception (assuming that they can be

adequately segregated from those to be used as replacement parts),

when the imported subassemblies are affirmatively marked "Made in

USA", a denial of the exception for all imported subassemblies with

this marking is justified.  The possibility exists that some of the

subassemblies that are originally planned for use by GE will be

sold as replacement parts with the "Made in USA" marking.  

     Finally, even if this possibility is eliminated, we believe

that the "final consumer" could be misled by the "Made in USA"

marking on the switch.  It is impossible to determine what the

final consumer would conclude from seeing a "Made in USA" marking

on the Mexican subassembly.  One conclusion would be that the

subassembly was made in the U.S.  Another is that the finished

appliance was made in the U.S.  Whether or not the finished

appliance could be marked "Made in USA" is beyond the scope of this

ruling; this is a determination for the Federal Trade Commission. 

However, it is our understanding that this marking is permitted

only when the article is made entirely of U.S. components, which

is not the case here.  

     We conclude that under the provisions of 19 CFR 134.36(b),

the imported subassemblies bearing a "Made in USA" marking may not

be excepted from marking under 19 CFR 134.35 or 19 CFR 134.32(h). 

In addition, in order to comply with the requirements of 19 U.S.C.

1304, the switches must be marked in a manner which clearly

indicates that the country of origin is Mexico and that only the

switch is of U.S. origin (e.g. "Assembled In Mexico"; "Switch Made

in USA").  Because of the USA reference on the subassemblies, the

close proximity and comparable size requirements of 19 CFR 134.46

also apply.  

HOLDING:

     Assuming you are satisfied that the imported subassemblies

will be used by OEM's in the manufacture of dishwashers and

electric ranges, they may be excepted from individual marking under

19 CFR 134.35 provided the "Made in USA" marking is removed. 

Alternatively, the switches may be marked in a manner which clearly

indicates that only the switches are of U.S. origin (e.g. "Switch

Made in U.S.") so long as the subassembly is also marked to

indicate its country of origin in accordance with the requirements

of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.46.  

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director




