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CATEGORY: Marking

Mr. Ken W. Read

Baxter Healthcare Corporation

One Butterfield Trail

El Paso, Texas 79906

RE: Country of origin marking of imported back table cover; 19

CFR 12.130; substantial transformation

Dear Mr. Read:

     This is in response to your letter of January 22, 1991,

requesting a country of origin ruling regarding imported back

table covers.

FACTS:     

     A sample table cover was submitted for examination.  Your

company purchases large rolls of non-woven fabric which are made

in England for processing in the U.S.  In the U.S., the non woven

fabric is laminated by a lamination machine which takes about two

seconds per piece.  The laminated material is then rerolled onto

a core and moved to the sheeter machine.  The sheeter machine

cuts the fabric to length; this process takes about 17 seconds

per piece.  After cutting, the covers are bulk packed and shipped

either to a plant in the U.S. or to a plant in Mexico.  The cost

of the fabric is about 50% of the cost of the final product while

the film makes up the other 50%.  Some of the covers are folded

and packaged into surgical kits within the U.S. while others are

folded and packaged into surgical kits in Mexico and then

imported back into the U.S.

     The kits include everything that an operating nurse needs to

set up an operating room for a particular operation.  For

instance, a kit might include such items as gowns, grays that go

over the patient, mayo stand covers, sponges, surgical blades,

surgical towels and syringes.  Each kit, which includes a cover

and other items, is packaged into a heat sealed poly bag.  Two to

ten kits are packaged together in a shipping carton.  Each carton

is marked to indicate the country of origin of each foreign item

that is included in the kit.  The cartons are imported into the

U.S., sterilized and sold to hospitals and surgical clinics by

the carton.    

ISSUES:    

     What is the country of origin of the back table covers?

     What is the proper country of origin marking of the cartons?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  The Court of

International Trade stated in Koru North America v. United

States, 701 F.Supp. 229, 12 CIT     (CIT 1988), that: "In

ascertaining what constitutes the country of origin under the

marking statute, a court must look at the sense in which the term

is used in the statute, giving reference to the purpose of the

particular legislation involved.  The purpose of the marking

statute is outlined in United States v. Friedlaender & Co., 27

CCPA 297 at 302, C.A.D. 104 (1940), where the court stated that:

"Congress intended that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will."

     Section 12.130, Customs Regulations (19 CFR 12.130), sets

forth the principles for making country of origin determinations

for textile and textile products subject to section 204 of the

Agricultural Act of 1956, as amended (7 U.S.C. 1854)"("section

204").

     Pursuant to 19 CFR 12.130, the standard of substantial

transformation governs the determination of the country of origin

where textiles and textile products are processed in more than

one country.  The country of origin of textile products is deemed

to be that foreign territory, country, or insular possession

where the article last underwent a substantial transformation. 

Substantial transformation is said to occur when the article has

been transformed into a new and different article of commerce by

means of substantial manufacturing or processing operations.

     In T.D. 85-38 there is a discussion of how the examples and

the factors enumerated in the regulation are intended to operate. 

"Examples set forth in 19 CFR 12.130(e) are intended to give

guidance to Customs officers and other interested parties. 

Obviously, the examples represent clear factual situations where

the country of origin of the imported merchandise is easily

ascertainable.  The examples are illustrative of how Customs,

given a factual situation which fall within those examples, would

rule after applying the criteria listed in 12.130(d).  Any

factual situation not squarely within those examples will be

decided by Customs in accordance with the provisions of 12.130(b)

and (d)."  The factors to be applied in determining whether or

not a manufacturing operation is substantial are set forth in 19

CFR 12.130(d).

     The first prong of the substantial transformation standard

set forth in 19 CFR 12.130 requires that a new and different

article of commerce result from the manufacturing or processing

operation.  Section 19 CFR 12.130(d)(1) provides that a new and

different article of commerce will usually result from a

manufacturing or processing operation if there is a change in

commercial designation or identity; fundamental character or

commercial use.  In this instance, the fabric which is made into

a laminated back table cover in the U.S., does undergo a change

in commercial identity, fundamental character and commercial use. 

Therefore, the first prong of this standard is satisfied in this

case. 

     The second prong of the substantial transformation standard

set forth in 19 CFR 12.130 requires that the merchandise has been

subjected to substantial manufacturing or processing operations. 

This case is not squarely within the example set forth in 19 CFR

12.130(e)(1)(iv).  Therefore, the factors set forth at  19 CFR

12.130(d)(2) will be considered to determine if the operations

performed in the U.S. would be considered to be a substantial

manufacturing or processing operation or not.  The factors set

forth at 19 CFR 12.130(d)(2) are: (1) the physical change in the

material or article as a result of the manufacturing or

processing operations in each foreign country; (2) the time

involved in the manufacturing or processing operations in each

foreign country; (3) the complexity of the manufacturing or

processing operations in each foreign country; (4) the level or

degree of skill and/ or technology required in the manufacturing

or processing operations in each foreign country; and (5) the

value added to the article or material in each foreign country

compared to its value when imported into the U.S.

     The physical change in the fabric involved here is not that

significant; the fabric is merely cut to length and processed in

a machine in an operation that takes less than one minute.  The

time involved in the processing is de minimis.  It does not

appear that this processing is complex and no human skill appears

to be involved in this processing.    Based on the information

submitted, the processing in the U.S. does not appear to be a

substantial manufacturing or processing operation.  Folding and

packaging, which is sometimes done in Mexico, would not

constitute a substantial transformation.  Therefore, the country

of origin of the imported back table covers remains England.    

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Customs ruled in T.D. 91-7 (January 16, 1991) and

HQ 732498 (October 3, 1989), that for sets, mixtures and

composite goods, the country of origin for each foreign article

imported into the U.S. must be marked to indicate their own

country of origin.  Where the marking of the container will

reasonably indicate the country of origin to the ultimate

purchaser, the container may be marked instead of the individual

articles.  (See 19 CFR 134.32(d)).  In this case, marking the

cartons with the country of origin of each foreign component in

the kit will reasonably indicate the country of origin of the

foreign components as long as the kits are imported in those

marked cartons and sold only in this manner to the hospitals and

clinics that will use them.  For the back table covers, marking

the carton with a phrase such as "Back table cover made in

England" will satisfy the requirements of section 304 of the

Tariff Act of 1930, as amended and 19 CFR Part 134.          

     Those table covers which will be packaged (or repacked) in

the U.S. into marked cartons after release from Customs custody

must be individually marked unless excepted from marking by the

district director under the procedures set forth in 19 CFR

134.34.  Under this provision, an exception under 19 CFR

134.32(d) may be authorized in the discretion of the district

director if the containers in which the articles are repacked

will indicate the origin of the articles to an ultimate purchaser

in the U.S. and the importer arranges for supervision of the

marking of the containers by Customs officers at the importer's

expense or secures such verification, as may be necessary, by

certification and the submission of a sample or otherwise, of the

marking prior to the liquidation of the entry.  

     Also, note that if a U.S. address appears on the individual

surgical kit containers, the provisions of 19 CFR 134.46 would

require that the country of origin of all imported articles also

appear on the individual surgical kit containers.

 HOLDING: 

     The country of origin of the back table covers is England. 

Marking the country of origin on the cartons in which the covers

are imported instead of the covers themselves is acceptable

provided the district director is satisfied that they will be

sold only in this manner to the hospitals and clinics that will

use them.  If individual kits are sometimes removed from the

carton prior to sale to the hospital or if the kit includes a

U.S. address or some other place reference (other than England),

the marking of the kit container would be required.  A phrase

such as "back table covers made in England," should be used.

     With respect to those covers which will be packaged in the

U.S., the covers must be individually marked unless the district

director authorizes the marking of the cartons under 19 CFR

134.34.

                                   Sincerely,

                                   John Durant

                                   Director,




