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CATEGORY: MARKING

Mr. R. Scott Tucker

Vice President

Faro International Inc.

22935 Savi Ranch Pkwy

Yorba Linda, CA  92687

     RE:  Country of origin marking of plastic pen parts imported

          to be assembled with U.S. component pen parts into

          completed ballpoint pens. Ultimate purchaser; 19 CFR

          134.1; assembly; Belcrest Linens; C.S.D. 85-25; C.S.D.

          90-51; C.S.D. 80-111; 732238; 733825; T.D. 70-214(3)

Dear Mr. Tucker:

     This is in response to your letters of February 15 and May

21, 1991, requesting a ruling regarding the country of origin

marking requirements applicable to plastic pen parts imported

from Japan to be assembled with U.S. component pen parts into

completed ballpoint pens.  Samples of the plastic pen parts

imported were submitted for examination.

FACTS:

     Your company imports four plastic pen parts from Japan and

sells them exclusively to the Kansas City Association for the

Blind (KCAB).  The four plastic parts imported comprise the

(1) barrel, (2) plug, (3) cap, and (4) conical tip of the pen;

all exterior portions of the completed pens.  KCAB in turn

assembles these imported pen components with completed ink tubes

of U.S. origin to make completed pens.  The assembly operation

entails inserting an ink tube into a pen barrel, screwing a plug

and conical tip onto the respective ends of the pen barrel, and

placing a cap over the pen tip.  These assembled pens are then

sold in special markets.

     It is your contention that because approximately 55% of the

total cost of the completed pens is U.S.-value-added, the

imported plastic pen parts should not have to be marked to

indicate that they are from Japan.

     Regarding the sample components submitted for examination,

no component part is marked to indicate its country of origin.

ISSUE:

     Whether the imported plastic pen parts must be marked to

indicate their country of origin, as required by 19 U.S.C. 1304.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, 304 of the Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit in such a manner as to indicate to the ultimate

purchaser the English name of the country of origin of the

article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and

exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     The primary purpose of the country of origin marking statute

is to "mark the goods so that at the time of purchase the ulti-

mate purchaser may, by knowing where the goods were produced, be

able to buy or refuse to buy them, if such marking should influ-

ence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27 CCPA

297, 302, C.A.D. 104 (1940).

     The "ultimate purchaser" is defined generally as the last

person in the U.S. who will receive the article in the form in

which it was imported.  19 CFR 134.1(d).  If an article is to be

sold at retail in its imported form, the purchaser at retail is

the "ultimate purchaser."  19 CFR 134.1(3).  However, if an

imported article will be used in manufacture, the manufacturer

may be the "ultimate purchaser" if [s]he subjects the imported

article to a process which results in a substantial transforma-

tion of the article, even though the process may not result in a

new or different article.  But, if the manufacturing process is a

minor one which leaves the identity of the imported article

intact, the consumer or user of the article, who obtains the

article after the processing, will be regarded as the "ultimate

purchaser."  19 CFR 134.1(d)(1) and (2).

     A substantial transformation occurs when an imported article

is used in the U.S. in manufacture, which results in an article

having a name, character, or use differing from that of the

imported article.  Under this principle, the manufacturer or

processor in the U.S. who converts or combines the imported

article into the different article will be considered the

"ultimate purchaser" of the imported article, and the article

shall be excepted from marking.  However, the outermost contain-

ers of the imported articles must be marked.  19 CFR 134.35.

As the issue of whether a substantial transformation occurs is

for marking purposes a question of fact, it is determined on a

case-by-case basis.

     In determining whether the combining of parts or materials

constitutes a substantial transformation, the issue is the extent

of operations performed and whether the parts lose their identity

and become an integral part of the new article.  Belcrest Linens

v. United States, 6 CIT 204, 573 F.Supp. 1149 (1983), aff'd, 2

Fed.Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984).  Assembly operations which

are minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation.  See,

C.S.D.s 80-111, 85-25, 89-110, 89-118, 89-129 and 90-97.

     In C.S.D. 90-51, 24 Cust.Bull. ___ (1990), we considered

whether certain valve components, imported to be assembled with

numerous U.S. components to make certain valves, were substan-

tially transformed so as to make the importer/manufacturer the

ultimate purchaser for purposes of country of origin marking.

Finding that the imported components lost their separate

identities in the finished valve products, we held that the

imported components were substantially transformed by the

assembly operation, and excepted the imported components from

individual country of origin marking.  However, the outermost

container of the imported components was required to be marked to

indicate the country of origin of the components.  Cf., C.S.D.

80-111 (foreign fan components not substantially transformed by

domestic, 20-step, assembly-line operations, as the identity of

the foreign components was not lost or physically altered, no

skilled labor or specialized equipment was required, and the

assembly costs were relatively low).

     Regarding the assembly of pen components, in Headquarters

Ruling Letter (HRL) 732238 dated May 9, 1989, pen components (cap

and barrel) from Taiwan were imported to be assembled with

domestic components (cartridge, spring and cap) into completed

cartridge pens.  Concluding that the assembled pens had to be

individually marked, we further stated that a marking such as

"Barrel and Cap Made in Taiwan" would satisfy the requirements of

19 CFR 134.14(a) (relating to articles usually combined after

importation).  In a letter dated January 2, 1991 (733825),

Headquarters further clarified the country of origin marking

requirements applicable to imported pens ("highlighting markers")

assembled in one country with component parts made in another

country.  We concluded that if the assembly of the pens was a

mere combining of parts in a simple operation, the assembly of

the pen parts would not constitute a substantial transformation.

     In this case, we do not find that the assembly operation

performed in the U.S. constitutes a substantial processing of the

imported components.  It is a simple combining operation entail-

ing only the insertion of an ink tube into a pen barrel, the

screwing together of a plug and conical tip onto the respective

ends of the pen barrel, and the placement of a cap over the pen

tip.  In addition, the only domestic component that is added is

the ink tube.  As the extent of operations performed is minimal

and, after viewing the samples submitted, the component parts do

not appear to lose their identity and become an integral part of

the new article, we find that the assembly operation constitutes

a minor processing of the imported components, which leaves the

identity of the imported components intact.  Accordingly, the

imported pens must be legibly and conspicuously marked to

indicate their country of origin:  "Japan."  In this regard, we

have held that marking on the end surface of the barrel or cap of

imported pens is unacceptable, as failing to be legible and

conspicuous.  The country of origin marking preferably should

appear in contrasting color to the surface of the barrel to which

applied in a letter size sufficiently large to be readily

observed from a casual examination.  T.D. 70-214(3), 4 Cust.Bull.

700 (1970).

HOLDING:

     Based on the information and samples submitted, the imported

plastic pens must be marked to indicate their country of origin,

as required by 19 U.S.C. 1304, as the domestic assembly operation

is a minor operation which does not substantially transform the

component parts imported.  Accordingly, you are advised to check

with the Customs officials at the port you intend to import these

pen components through to ensure that the country of origin

marking method you employ meets the marking requirements of 19

U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

