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MAR 2-05 CO:R:C:V 734152  RSD

CATEGORY: Marking

Mr. Francis K. Fredette, Office Manager

F.H. Fenderson Inc.

P.O. Box 8

Champlain, New York 12919

RE: Country of origin marking requirements for balloons made in

the U.S. and exported to Canada for printing, substantial

transformation; 19 CFR 134.35, 19 CFR 134.32(m), NYRL 846647

revoked

Dear Mr. Fredette:

     This is in response to your letter dated April 23, 1991, on

behalf of your client, Ballons Granger Ballons Inc., (Granger)

concerning the country of origin marking requirements for

balloons.  We have also we received your additional submission

dated May 6, 1991.  Granger had previously received a ruling from

the Area Director, New York Seaport on the country of origin

marking requirements for U.S. made balloons printed in Canada.

FACTS:

     Ballons Granger Ballons Inc., (Granger) is a Canadian

company which imports children's ballons through the port of

Champlain, New York.  Some of the balloons are produced in Canada

and are printed with a design and/or letters in Canada.  Some of

the balloons are produced in the U.S. and are shipped to Canada

for the printing.  The balloons are shipped to the U.S. in large

bulk cartons.  They are either sold in the large cartons or

repacked and sold in large plastic bags with hundred of balloons

in them.

     The Area Director, New York Seaport issued a ruling, New

York Ruling Letter 846647, November 3, 1989, to Granger which

required that the U.S. made balloons printed in Canada should be

marked to indicate that the printing was done in Canada (i.e.

"Printed in Canada").

ISSUE:

     Do ballons made in the U.S. with printing done in Canada

have to be marked to indicate that the balloons were printed in

Canada? LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a 

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. 27 C.C.P.A. 297 at 302; C.A.D. 104 (1940).

     By definition, only merchandise which is "of foreign

origin," i.e., of a country of origin other than that of the

U.S., is subject to the requirements of 19 U.S.C. 1304.  Stated

differently, products of the U.S. are not subject to these

requirements.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134),

implements the country of origin marking requirements and the

exceptions of 19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.1(b)), defines "country of origin" as the

country of manufacture, production or growth of any article of

foreign origin entering the U.S.  Further work or material added

to an article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27

C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides that an article used in

manufacture which results in an article having a name, character

or use differing from that of the constituent article will be

considered substantially transformed.

     U.S. products exported and returned are specifically

excepted from country of origin marking requirements under

section 134.32(m), Customs Regulations (19 CFR 134.32(m)).  With

certain exceptions not applicable here, Customs has ruled that

products of the U.S. which are exported for further processing

and subsequently returned, are not subject to country of origin

marking upon importation to the U.S. unless the further

processing in the foreign country constituted a substantial

transformation of the product.  See HQ 732480, (July 31, 1989).

     It is therefore necessary to determine whether the U.S.

balloons are substantially transformed when they are printed in

Canada.  In HQ 731779, December 9, 1988, Customs ruled that the

printing of advertising information on wooden pens shaped like

baseball bats, does not constitute a substantial transformation. 

We noted in that ruling, that the printing does not materially

alter the name, character, or use of the imported articles.  We

conclude in this case, for the reasons presented in HQ 731779,

that the printing of balloons is not a substantial

transformation.  After printing, they remain articles properly

referred to as balloons.  The fact that the balloons may also be

used for advertising purposes does not in our opinion change the

underlying character or use of the articles.  It is also unlikely

that the printing substantially increases the value of the

product.  Therefore, we find that printing is merely a minor

manufacturing process which leaves the identity of the U.S.

articles intact.  Consequently, the balloons are not

substantially transformed by the printing done in Canada and

therefore, they remain products of the U.S. 

     Because the ballons are not substantially transformed in

Canada, they are products of the U.S. which are exported and

returned.  Under 19 CFR 134.32(m), the balloons are excepted from

the country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  We 

know of no requirement either in 19 U.S.C. 1304 or elsewhere that

mandates that articles be marked to indicate the countries where

minor manufacturing operations take place.  Because the printing

of the balloons represents a minor manufacturing process, it is

not necessary that they be marked to indicate that they were

printed in Canada.  Accordingly, the New York ruling NY 846647

November 3, 1989, is revoked and does not have to be followed.

You should be aware, however, for those balloons that are made in

Canada, either the balloons themselves or their containers which

reach the ultimate purchasers must be marked to indicate that

they are made in Canada. 

HOLDING:

     The printing of U.S. made balloons in Canada is not a

substantial transformation.  Because the balloons remain articles

of the U.S., under 19 CFR 134.32(m) they are excepted from the

country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  The

balloons do not have to be marked to indicate that they were

printed in Canada.  NYRL 846647 is revoked.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




