                            HQ 734190

                        November 18, 1991

MAR-2-05 CO:R:C:V 734190 GRV

CATEGORY: MARKING

District Director of Customs

U.S. Customshouse

1 East Bay Street

Savannah, GA  31401

     RE:  Internal Advice relative to country of origin marking

          of reusable (piped edged and zippered) vinyl bags

          imported to be filled with durable good (blankets and

          pillow) merchandise. 19 CFR 134.22(b); 19 CFR

          134.23(a); C.S.D. 87-1; 731661; 733675; 732823; 19 CFR

          134.24; 730530; 729476; C.S.D. 88-28; 733716; 19 CFR

          134.24(c); disposable packaging

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum of May 23, 1991,

requesting internal advice relative to the country of origin

marking requirements applicable to certain vinyl bags imported

empty to be filled with blankets and pillow merchandise.  A

sample vinyl bag was submitted for examination.

FACTS:

     Clear vinyl bags, designed to completely enclose the mer-

chandise contained therein, are imported empty by the Vinyl Bag

Company to be sold to the Piedmont Paper Company, which fills the

bags with pillows and blankets for retail sale.  The vinyl bags

are imported in cartons containing 144 bags each.  The cartons

are marked with the country of origin of the vinyl bags, but the

individual bags are not marked.  The bags are box-like when

filled, measuring approximately 18" in length, 15" in width, and

5" in depth.  The edges of the bag are piped with a white vinyl

strip that is sewn on.  A zipper is attached at one end of the

bag; opening only three sides of one bag end, to allow access to

the contents.

     Internal advice is requested because the importer claims

that he has been subjected to inconsistent treatment at various

ports regarding whether the bags have to be marked with thier

country of origin marking or not.  The importer contends that the

bags are disposable--not capable of reuse--and, therefore, are

exempt from marking requirements under the provisions of 19 CFR

134.24(c).  Your office contends that the vinyl bags are reusable

--not disposable--and, therefore, should be marked in accordance

with 19 CFR 134.23(a).  Your position is based on the sturdy

construction and durability of the bag, as well as the zipper

feature.  Further, you state that because the bag is not dedi-

cated to a specific shape it can store various articles, attest-

ing to its reusable character.

     Two other issues raised by the circumstances of this case

are (1) the identity of the ultimate purchaser, and (2) whether

the imported bags could not be marked prior to their shipment to

the U.S. except at an expense economically prohibitive of their

importation--a condition which excepts the imported articles

from the marking requirements.  Regarding the identity of the

ultimate purchaser, the importer contends that Piedmont Paper

Co., is fully aware that these bags are made in China, and that

the retail consumer is buying the article in the bag, not the bag

itself, whereas, your office contends that since the bag is not

substantially transformed by Piedmont Paper--only filled--they

are not the ultimate purchasers.  Regarding the economically

prohibitive marking expense issue, although the importer claims

that it is a very expensive procedure that exceeds the cost of

the item itself, your office dismisses this argument because no

documentary evidence was submitted in support of this claim.

Further, it was not clear whether the importer was claiming that

domestic marking operations were expensive or that foreign

marking operations were expensive.

     Your office also requests that if Headquarters agrees with

your assessment in this matter to provide an acceptable manner of

marking the bag.

ISSUE:

     Whether the vinyl bags (piped and zippered) imported empty

to be filled with blanket and pillow merchandise constitute

reusable or disposable packaging for purposes of the country of

origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part

134, Subpart C.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, 304 of the Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit in such a manner as to indicate to the ultimate pur-

chaser the English name of the country of origin of the article.

Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the

country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.

      The purpose of this provision is to permit the "ultimate

purchaser" in the U.S. to choose between domestic and foreign-

made products, or between the products of different foreign

countries.  See, United States v. Friedlaender & Co., C.A.D. 104,

27 CCPA (1940); National Juice Products Association v. United

States, 10 CIT 48, 628 F.Supp. 978 (1986).  The "ultimate

purchaser" is defined generally as the last person in the U.S.

who will receive the article in the form in which it was

imported.  19 CFR 134.1(d).

     In C.S.D. 87-1 (dated October 10, 1986) we considered

whether imported plastic shopping bags, given by retail stores to

their customers with the purchase of items, were subject to the

country of origin marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  In

that case we found that the "ultimate purchaser" of the plastic

shopping bags was not the retail store, but its customer who was

the user of the bags and the last to receive them in the form in

which they were imported.  Similarly here, the ultimate purchaser

of the imported vinyl bags is the customer and not Piedmont

Paper, as the customer is the last person in the U.S. to receive

the item in the form in which it is imported.

     Where the articles imported constitute containers, 19 CFR

Subpart C is applicable, and section 134.22(b) of this subpart

provides generally that containers for imported merchandise which

are subject to treatment as imported articles under the

Harmonized Tariff Schedule of the United States (19 U.S.C. 1202),

shall be marked to indicate clearly the country of their own

origin in addition to any marking which may be required to show

the country of origin of their contents.  However, the country of

origin marking requirements applicable to containers imported

empty depend, in part, on whether the containers are reusable or

disposable in nature.  Specifically, 134.22(d)(3) and 134.24(c)

provide that disposable containers imported by persons or firms

who fill them with various products which they sell may be

excepted from individual marking pursuant to 19 U.S.C. 1304(a)

(3)(D).  However, this exception is not applicable if the

imported containers are reusable.  Thus, the vinyl bags may be

excepted from individual marking only if they are disposable

containers, as provided at 134.24.  Section 134.24(a) provides

that disposable containers subject to the provisions of this

section are the usual ordinary types of containers or holders,

including cans, bottles, paper or polyethylene bags, paperboard

boxes, and similar containers or holders which are ordinarily

discarded after the contents have been consumed.

     In contrast, under 134.23, containers are considered

reusable if they are either designed for or capable of reuse

after the contents have been consumed, or impart the essential

character to the whole importation.  Such containers, whether

imported full or empty, must be individually marked to indicate

the country of their own origin with a marking such as,

"Container Made in (name of country)."  Illustrative examples of

the containers contemplated by this section include heavy duty

steel drums, tanks, and other similar shipping, storage,

transportation containers capable of reuse.

     In determining whether particular containers are reusable or

disposable, Customs has considered both the construction of the

container and its function.  For example, in Headquarters Ruling

Letter (HRL) 732823 dated January 19, 1990, we considered whether

imported cardboard shoe boxes used to package U.S.-origin shoes

were disposable and, therefore, exempt from individual country of

origin marking or reusable and, therefore, required to be indi-

vidually marked with their country of origin.  Finding that card-

board shoe boxes constituted the primary, i.e., usual and ordi-

nary, types of containers for shoes and that, being made of non-

corrugated cardboard, they were ordinarily discarded after their

contents had been consumed, we concluded that they fell squarely

within the category of disposable containers and, thus, were

exempt from individual marking.

     However, in C.S.D. 87-1 we distinguished between plastic

bags that were flimsy, of the "throw-away" variety, and those

that were durable, with a separate identity and use apart from

the products which may be carried in them, and concluded that

these latter bags, which were durable enough to be used again,

must be individually marked with their country of origin.  This

decision was affirmed on reconsideration (HRL 730530 dated July

9, 1987).  See also 729476 dated October 10, 1986 (plastic

shopping bag was durable and capable of reuse).  Cf., C.S.D. 88-

28 and HRLs 733716 dated June 6, 1991, 733675 dated May 16, 1991,

and 731661 dated December 16, 1988 (finding that the subject

containers were disposable).

     Applying these considerations to the vinyl bags at issue,

and after examining the sample submitted, we believe they do not

constitute the usual ordinary types of containers ordinarily

discarded after the contents have been consumed.  Rather, they

constitute the type of durable plastic bags "clearly suitable for

repetitive use;" distinguishable from simple, "flimsy" bags

ordinarily discarded after the contents are consumed.  Therefore,

the bags are not excepted from individual marking under 134.24

and 19 U.S.C. 1304(a)(3)(D) and must be conspicuously marked to

indicate their own country of origin.  This determination is

based on the following factors:  (1) the sturdy construction of

the bag; the edges are reinforced with piping to encourage, if

not ensure, continued reuse; (2) the zipper feature at one end of

the bag allows repetitive access to the bag; (3) the plastic

employed to make these bags is of a durable, i.e., thick, nature,

in contrast to the "flimsy," i.e., thin, "throw-away" variety,

considered in C.S.D. 87-1; and, (4) a consideration of the

nature of the merchandise packaged in the vinyl bags:  pillows

and blankets are durable goods that can be seasonally used and

put away.  Accordingly, the marking provisions of 134.23(a) are

applicable and the vinyl bags must be individually marked.

     An appropriate marking for the bags would be "Bag made in

_____."

     Regarding the issue of whether the individual bags could not

have been marked prior to shipment to the U.S. except at an

expense economically prohibitive of the articles importation--a

condition which excepts the articles from marking requirements

under 19 U.S.C. 1304(a)(3)(C) and 19 CFR 134.32(c), no documen-

tary evidence has been submitted to support this claim.  Accord-

ingly, we cannot determine whether this exception is applicable.

However, it should be noted that consideration of this marking

exception requires a factually-intense review of all relevant

cost data associated with the articles' costs prior to

importation.

HOLDING:

     The reinforced, zippered vinyl bags imported empty to be

filled with durable (blankets and pillow) merchandise constitute

reusable packaging for purposes of the country of origin marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134, Subpart C.

Accordingly, the bags must be individually and conspicuously

marked "Bag made in      " (or other similar marking), so that

the ultimate purchaser--the customer, not the manufacturer of the

merchandise to be packaged--in the U.S. can find the country of

origin marking easily and read it without strain.

     As no documentary evidence was submitted to support the

claim that the individual bags could not be marked prior to

shipment to the U.S. except at an expense economically prohibi-

tive of their importation, we cannot determine whether this

marking exception under 19 U.S.C. 1304(a)(3)C) and 19 CFR

134.32(c) is warranted.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

