                            HQ 734271

                        December 24, 1991

MAR-2-05 CO:R:C:V 734271 GRV

CATEGORY:  MARKING

Peter A. Martin, Esq.

Barnes, Richardson & Colburn

1819 H Street, N.W.

Washington, D.C.  20006

RE:  Method of denoting country of origin marking on machine

     tools. Degree of permanence; 134.41(a) and (b); C.S.D. 87-9;

     733880; 730808; C.S.D. 79-474

Dear Mr. Martin:

     This is in response to your letters of July 18 and September

9, 1991, on behalf of Mitsui & Co. (U.S.A.), Inc., requesting a

ruling concerning the country of origin marking of certain

machine tools from Japan.  A sample of a metal plate denoting the

present marking scheme for this merchandise was submitted for

examination.

FACTS:

     Large machine tools, i.e., milling lathes, are imported from

Japan.  The country of origin is denoted on a metal plate,

measuring approximately 3 3/4" in height by 4 1/8" in length,

which is attached with screws to the machine in a conspicuous

location.  The country of origin on the sample plate submitted is

located at the bottom center of the bordered plate and is printed

in capital letters in black ink in approximately 5-point type

(>1/16" letters).  The plate contains boxes to designate certain

varible information, e.g., serial no. and rated capacity, which

is stamped on the plate.

ISSUE:

     Is the present method of marking the machine tools--by

screwing a metal plate onto the machine--a sufficiently permanent

means of marking the imported articles to meet the marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.41(b).

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, 304 of the Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly

and permanently as the nature of the article (or its container)

will permit in such a manner as to indicate to the ultimate pur-

chaser the English name of the country of origin of the article.

Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the

country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.

     Country of origin marking is considered conspicuous if the

ultimate purchaser in the U.S. is able to find the marking easily

and read it without strain.  19 CFR 134. 41(b).  This section

also provides that the degree of permanence should be at least

sufficient to insure that in any reasonably foreseeable

circumstance, the marking shall remain on the article (or its

container) until it reaches the ultimate purchaser unless it is

deliberately removed.  While as a general rule, marking

requirements are best met by marking worked into the article at

the time of manufacture, 19 CFR 134.41(a), 134.44(a) provides

that except for articles classifiable under an item specified in

134.43 of this part or the subject of a ruling by the

Commissioner of Customs, any method of marking at any location

insuring that country of origin will conspicuously appear on the

article shall be acceptable.  Further, regarding this permanency

requirement, we have stated that the marking must be able to

survive normal distribution and store handling.  C.S.D. 87-9.

     The primary purpose of the country of origin marking statute

is to "mark the goods so that at the time of purchase the ulti-

mate purchaser may, by knowing where the goods were produced, be

able to buy or refuse to buy them, if such marking should influ-

ence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27 CCPA

297, 302, C.A.D. 104 (1940).  The "ultimate purchaser" is defined

generally as the last person in the U.S. who will receive the

article in the form in which it was imported.  19 CFR 134.1(d).

Example (3) of this section provides that if an article is to be

sold at retail in its imported form, the purchaser at retail is

the "ultimate purchaser."

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 733880 dated February 8,

1991, we considered whether undercarriage replacement parts,

marked by means of "anti-sabotage" paper adhesive stickers, where

sufficiently permanent to satisfy the requirements of 19 U.S.C.

1304 and 19 CFR 134.41, and held that this type sticker was

sufficiently permanent, as they would remain on the merchandise

until it reached the ultimate purchaser.  Accord, HRL 730808

dated August 16, 1988 (excercise bicycles marked be means of

adhesive labels or plastic labels did not meet the requirements

that the marking be as permanent as the nature of the article

will permit, however, use of a highly adhesive metal film label

was found to offer a more permanent method of marking); cf.,

C.S.D. 79-474.

     Applying these considerations to the machine tools here, and

based on an examination of the sample submitted, we find that the

present method of marking the merchandise offers a sufficiently

permanent means of marking the merchandise.  See also, 19 CFR

134.43, which specifically calls for this method of marking

certain articles of metal.

HOLDING:

     The present marking scheme--attaching metal plates to the

machine tools with screws--is a sufficiently permanent means of

marking the imported articles to meet the requirements of 19

U.S.C. 1304 and 19 CFR 134.41(b).

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

