                            HQ 950403

                        December 17, 1991

CLA-2  CO:R:C:M 950403 DFC

CATEGORY:  Classification

TARIFF No.: 6404.19.15

Robert D. Stang, Esq.

Grunfeld, Desiderio, Lebowitz & Silverman

Counselors at Law

12 East 49th Street

New York, NY 10017

RE:  Boot, hiking;  Footwear, protective;  Laces, shoe;

     Accessories or Reinforcements; 087430

Dear Mr. Stang:

     In a letter dated August 27, 1991, on behalf of L.A. Gear,

Inc., you inquired as to the tariff classification under the

Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated

(HTSUSA) of a hiking boot which will be manufactured in a number

of countries including China. A sample was submitted for

examination.

FACTS:

     The sample men's footwear, style no. 4464, has a leather and

denim textile upper designed to cover the ankle and a rubber and

plastic outersole.  A black rubber foxing  strip that does not

overlap the outersole encircles the bottom of the upper.  You

state that the leather in the upper accounts for well over 50

percent of the external surface area of the upper.

     You state that this footwear will be imported and sold with

two sets of color coordinated shoe laces threaded through the

upper and designed to be worn simultaneously.  Thus, the shoe

and shoelaces are mutually complementary components that form a

whole which would not be offered for sale in separate parts.

     You claim that leather constitutes the constituent material

having the greatest external surface of the uppers involved

which requires that the hiking boot be classifiable under

subheading 6403.91.60, HTSUSA, as footwear with outer soles of

rubber, plastics, leather or composition leather and uppers of

leather, other footwear, covering the ankle, other, for men,

youths and boys.  The applicable rate of duty for this provision

is 8.5 percent ad valorem.
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     In the alternative, you suggest classification under

subheading 6404.19.15, HTSUSA, as footwear with outer soles of

rubber, plastics, leather or composition leather and uppers of

textile materials, other, footwear having uppers of which over 50

percent of the external surface area (including any leather

accessories or reinforcements such as those mentioned in note

4(a) to this chapter) is leather.  The applicable rate of duty

for this provision is 10.5 percent ad valorem.

ISSUE:

     1.   What is the constituent material of the upper of style

no. 4464 and under what subheading is it classified?

     2.   Are the shoe laces composite goods classifiable with

the boot?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of goods under the HTSUSA is governed by the

General Rules of Interpretation (GRI's).  GRI 1 provides that

"classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes, and, provided

such headings or notes do not otherwise require, according to

"[the remaining GRI's taken in order]."  In other words

classification is governed first by the terms of the headings of

the tariff and any relative section or chapter notes.

     Note 4(a) to Chapter 64, HTSUSA, reads as follows:

     4.   Subject to note 3 to this chapter:

          (a)  The material of the upper shall be taken to be the

               constituent material having the greatest external

               surface area, no account being taken of

               accessories or reinforcements such as ankle

               patches, edging, ornamentation, buckles, tabs,

               eyelet stays or similar attachments.

     You maintain that leather is the constituent material of the

upper having the greatest external surface area for the following

reasons.

          1.   The leather portion of the upper is more than an

               "accessory" or "reinforcement" because the leather

               portion of the upper is not similar to any of the

               exemplars in Note 4(a).  Specifically, items such

               as ankle patches, edging, buckles or tabs cover

               only a minor portion of the upper, as opposed to

               the leather component of the footwear, which
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               account for the vast majority of that footwear's

               upper.

          2.   Leather imparts the essential character of the

               footwear.  It is believed that at the point of

               sale a consumer would identify this style as a

               shoe with a leather upper with additional textile

               features.

           3.  In of itself the leather component is readily

               identifiable as a footwear upper.  This is in

               distinction to the exemplars in Note 4(a), which

               in and of themselves cannot be identified as a

               footwear upper.

           4.  The leather does not merely reinforce or decorate

               the textile underlay.  Rather, the textile

               underlay and the leather overlay are integral

               components of the upper, both of which are

               required to complete the upper.

           5.  In HRL 087430 dated October 22, 1990, Customs

               ruled that a shoe with a leather toe cap, a

               leather vamp, leather quarters and heel counter, a

               padded vinyl collar, a vinyl  underlay and a

               fabric lining with foam rubber padding was

               classified as leather footwear in  subheading

               6403.91.60, HTSUSA.  The footwear in issue

               appears to be nearly identical to the footwear

               involved in HRL 087430 except that the leather

               upper of style no. 4464 exposes a narrow fabric

               "U" strip around the vamp.  Thus HRL 087430

               supports classification of the instant footwear as

               leather footwear.

     It is our position that the term "accessories and

reinforcements", although not fully defined, includes any

additional material added to an otherwise completed upper as long

as the underlying material is a plausible upper material, even

if not the best material.  We note that denim textile which is

clearly a plausible upper material covers the whole foot and a

substantial portion of it is exposed on the finished boot.

Consequently, when the leather "accessories" or "reinforcements"

are removed the boot has an upper of textile which requires its

classification under Heading 6404, HTSUS.
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     Style no.4464 is not nearly identical to the basketball shoe

ruled on in HRL 087430.  In that case the plausible upper

material, which was vinyl, was completely covered by leather.

This is not the case here.  It should also be noted that the

vinyl collar was a separate piece rather than a continuation of

the vinyl underlay which constituted the plausible upper

material.

     We agree that, within Heading 6404, HTSUSA, subheading

6404.19, HTSUSA, is applicable.  We agree that this footwear is

not "Sports footwear" provided for in subheading 6404.11.20,

HTSUSA, because it has "studs" on the outer sole, not "cleats."

Further, as a "heeled" hiking boot, albeit a relatively

lightweight one, it is not "like" a tennis, basketball, gym or

training shoe.

     We also agree classification under subheading 6404.19.15,

HTSUSA, is appropriate.  An examination of the boot leads us to

the conclusion that it is not protective footwear (footwear

designed to be worn over, or in lieu of other footwear as a

protection against water, oil, grease or chemicals or cold or

inclement weather) in subheading 6404.19.20, HTSUSA.  Although

there is some foam padding (especially in the rear of the upper)

which would provide some protection against cold weather and the

rubber foxing would provide some protection against wet

conditions, the protection provided is minimal.

     With respect to the shoe laces, they are obviously

classified together with the boots.  You assert that as

composite goods the second pair of shoe laces does not require a

separate visa.  In HRL 086029 dated February 15, 1990, Customs

ruled that where multiple pairs of laces are imported with one

pair of athletic-type shoes which can accommodate, through

styling and use of eyelets, all of the pairs of laces

simultaneously, and those pairs of laces are of differing colors

and/or designs, absent evidence that the laces are intended to

be used separately, a presumption is raised that the multiple

pairs of laces are intended to be worn simultaneously.  The one

pair of shoes plus all pairs of laces is therefore considered a

single article, or where these laces are not laced into the

eyelets, a single article presented unassembled under GRI 2(a).

     In this instance the two sets of laces are color coordinated

and it is plausible that a wearer would use both laces with the

boot at one time.  Consequently, based on the result reached in

HRL 086029 the laces are considered composite goods with the

hiking boot and are not subject to visa requirements.
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HOLDING:

     The hiking boot is dutiable at the rate of 10.5 percent ad

valorem under subheading 6404.19.15,HTSUSA.

     Both shoe laces, whether or not laced into the boot, are

considered composite goods with the boots and, therefore are not

subject to visa requirements.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division
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