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CATEGORY: Carriers

Mr. Alan Lawrence

Marina Sailing 

600 East Bay Avenue

Newport Beach, California 92661

RE:  Use of a Canadian-registered pleasure boat owned jointly by

     a Canadian and U.S. citizen for bareboat charters in the

     waters of the United States 

Dear Mr. Lawrence:

     This is in reference to your letter of May 30, 1991, in

which you request a ruling on whether using a Canadian registered

pleasure boat for bareboat chartering in the United States will

require changes in the boat's registration.

FACTS:

     You state that the boat is a 35 foot sailboat built and

registered in Ontario, Canada.  You state that the boat is

jointly owned by a Canadian and a US citizen, and that it is

located in the waters in California indefinitely.  You also state

that the vessel is over 5 net tons.  You state that the vessel is

registered as a pleasure craft in Canada.  You state that you

would like to bareboat charter the boat to members of the sailing

club or to non-members qualified to operate the boat.  You state

that none of the employees, owners, or representatives of Marine

Sailing will be on board the boat during the charter, and that no

paid skipper or deckhand will be used at any time during the

charter.

ISSUE:

     When a foreign-flag vessel is chartered to a U.S. resident

in the United States, is it subject to duty under the provisions

of the Harmonized Tariff Schedules.

     May a foreign-flag yacht or pleasure vessel be bareboat

chartered to U.S. residents without violating the coastwise

statutes.

 LAW AND ANALYSIS:

     Under the Harmonized Tariff Schedules of the United States

(HTSUS), Heading 8903.00.00, Yachts and other vessels for

pleasure or sport, rowboats and canoes, Subheading 8903.91.00,

Sailboats with or without auxiliary motor are dutiable at the

rate of 1.5 percent ad valorem.  A sailboat owned by a resident

of the United States or brought into the United States for sale

or charter to a resident thereof, would be subject to this duty

provision of the HTSUS.

     Duty on the vessel is collectable when it is first imported. 

The determination of whether or not a yacht is dutiable when it

has previously been subject to Customs entry and payment of duty

is dependent on whether it has been exported from the United

States after its first importation.  If it has been exported, it

is again dutiable as an importation under items 8903.91.00 or

8903.92.00, HTSUS.  Exportation, in this context, is defined as

occurring when the yacht is severed from the mass of things

belonging to this country with the intention of being united with

the mass of things belonging to some foreign country (see section

101.1(k), Customs Regulations (19 CFR 101.1(k)).  Merely removing

a yacht from U.S. territorial waters on a temporary foreign

pleasure cruise with the intent to return it to the United States

thereafter would not constitute an exportation.  In addition, it

should be noted that any past or future transfers of ownership of

a vessel that take place while it remains within the United

States do not affect its duty-paid status provided the

circumstances surrounding the transfers of ownership do not

indicate that an exportation has occurred within the meaning of

section 101.1(k).                    

     Since your vessel has already entered the United States and

is currently docked in the waters of California, chartering the

vessel to a U.S. resident would subject the vessel to Customs

consumption entry procedures and the duty provisions of

subheading 8903.91.00 of the HTSUS. 

     You should be aware that foreign-flag or foreign-built

vessels are prohibited from engaging in the coastwise trade. 

Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and 883,

46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation of

merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States and owned by persons who are citizens of the United

States.   The penalty for violating this section of the law is

$200 for each passenger so transported and landed.  

     A "passenger" is defined in section 4.50(b) of the Customs

Regulations (19 CFR 4.50(b)), as "any person carried on a vessel

who is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business".  The family and legitimate

guests of the owner or bareboat charterer of a vessel used for

pleasure purposes are not considered passengers.

     Customs has consistently ruled that a yacht chartered under

a bona fide bareboat charter and used only for pleasure purposes

is not considered to be used in the coastwise trade.  However, a

yacht chartered under a charter agreement other than a bareboat

charter (e.g., a time or voyage charter) and used in the U.S.

waters is considered to be used in trade.

     In review of charter arrangements to determine whether or

not they are bareboat charters, we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the

          circumstances of each case.  Under a bareboat charter

          or a demise charter the owner relinquishes complete

          management and control of the vessel to the charterer. 

          On the other hand, if the owner retains a degree of

          management and control, however slight, the charter is

          a time or voyage charter and the vessel is deemed to be

          engaged in trade.  The crux of the matter is whether

          complete management and control have been wholly

          surrendered by the owner to the charterer so that for

          the period of time of the charter the charterer is in

          effect the owner. Although a charter agreement on its

          face may appear to be a bareboat or demise charter, the

          manner in which its covenants are carried out and the

          intention of the respective parties to relinquish or to

          assume complete management and control are also factors

          to be considered.

     The Customs Service has also ruled, for purposes of the

coastwise law, that a charter agreement which permits the owner

to act as master or as a member of the crew, or which permits the

owner to accompany the vessel during its charter period, would

not be considered a bona fide bareboat charter.

     When a vessel is chartered under a charter arrangement other

than a bareboat charter (e.g., a time or voyage charter) and is

used in coastwise transportation, the owner of the vessel is

subject to penalties under the coastwise laws.  The charterer of

a vessel chartered under a bareboat charter would also be subject

to penalties if the vessel is used for other than pleasure  purposes or if the actions of the parties negated the terms of

the bareboat charter agreement (e.g. if his "guests" paid for or

contributed to the expenses of the trip).

     The Customs Service has consistently held that when a vessel

is chartered under a bona fide bareboat charter, the charterer is

treated as the owner of the vessel for the period of the charter

and, because owners are not considered "passengers," for purposes

of the coastwise laws, the charterer is not prohibited by the

coastwise laws from using the vessel during the charter for

pleasure purposes only, including the transportation of family

and guests.  A bareboat charterer may transport family and guests

from one port in the United States to a another port without

violating the coastwise laws. 

     Title 19, United States Code, section 1433, provides that

immediately upon the arrival at any port or place in the United

States or Virgin Islands of: (1) any vessel from a foreign port

or place; (2) any foreign vessel from a domestic port; or (3) any

vessel of the United States carrying bonded merchandise, or

foreign merchandise for which entry has not been made, the master

of the vessel shall report the arrival at the nearest Customs

facility.  The report of arrival shall be in accordance with the

procedures in section 4.2, Customs Regulations, as amended by

T.D.87-150.

     The master of any foreign vessel arriving in a United States

port, whether from a foreign port or another United States port,

is required to make vessel entry under title 19, United States

Code, section 1435 (19 U.S.C. 1453), and section 4.3 of the

Customs Regulations (19 CFR 4.3).  Such vessels are also required

to clear when bound for a foreign port, and must have a permit to

proceed from one United States port to another.  As recognized in

section 4.94(e), Customs Regulations (19 CFR 4.94(e)), if a

foreign-flag pleasure vessel does not have a cruising license it

is required to comply with the laws applicable to foreign vessels

arriving at, departing from and proceeding between United States

ports.

     Title 46, United States Code, Appendix, section 104 (46

U.S.C. App. 104), authorizes the issuance of cruising licenses to

pleasure vessels of countries which extend reciprocal privileges

to United States pleasure vessels.  Canada is such a country. 

Section 4.94 of the Customs Regulations, concerns the issuance of

cruising licenses which exempt foreign yachts from formal entry

and clearance procedures.  Subsequent to the receipt of the

cruising license, yachts may arrive and depart from the United

States and cruise in specified waters of the United States  without entering and clearing, without filing manifests and

obtaining or delivering permits to proceed, and without the

payment of entrance and clearance fees, or fees for receiving

manifests and granting permits to proceed, duty on tonnage,

tonnage tax, or light money.  The license is granted subject to

the condition that the vessel will not engage in trade or violate

the laws of the United States in any respect.  

     The bareboat charterer of a Canadian-flag pleasure vessel,

whether to a United States resident or not, could obtain a

cruising license to cruise in the waters of the United States,

including California waters.  A time or voyage charterer may not

be issued a cruising license, however, because in our view the

vessel is engaged in trade and is no longer a pleasure vessel as

required by 46 U.S.C. App. 104.

     The master, however, of a foreign pleasure vessel with a

cruising license is required to report the vessel's arrival at

each United States port as provided in 19 U.S.C. 1433.

     Cruising licenses, as their name implies, are intended for

the use of foreign vessels on relatively brief cruises in the

United States and are not to be used as a form of permanent

license to permit a foreign vessel to remain indefinitely in our

waters.  

     We apologize for the delay in responding to your inquiry.

This ruling addresses only those federal requirements which are

administered by the Customs Service.  Questions relating to the

vessel's registration and documentation, and vessel safety

requirements should be directed to the United States Coast Guard

at the following address:

          Mr. Thomas Willis

          Chief, Vessel Documentation

          U.S. Coast Guard (GMVI-6/13)

          2100 Second Street., SW (Room 1312)

          Washington, D.C. 20593-0001

HOLDING:

     A foreign-flag yacht, or other pleasure vessel brought into

the United States for sale or charter to U.S. residents is

subject to duty under subheading 8903.91.00 or 8903.92.00 of the

HTSUS.

     A foreign-flag yacht or other pleasure vessel may be

bareboat chartered to U.S. residents for pleasure use without

violating the coastwise statutes provided under the charter

agreement the owner relinquishes complete management and control

of the vessel to the charterer.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch




