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VES-3-15/VES-3-21  CO:R:IT:C  111843 BEW

CATEGORY:  Carriers

Dr. Michael S. Hefferman

620 E. Market

Rockport, Texas 78382

RE:  Applicability of the coastwise laws to the use of a non-

     coastwise-qualified sailboat in the territorial waters of

     the United States as a mobile medical office.

Dear Dr. Hefferman:

     This is in reference to your affidavit dated October 3,

1991, in which you requested a ruling on the applicability of the

coastwise laws to the use of a non-coastwise-qualified sailboat

as a mobile office for the purpose of providing professional

psychological services at dockside.

FACTS:

     You state the subject vessel will be used at two or three

ports of call.  You state the vessel will be used as a mobile

office.  You state that the vessel will only be underway when it

is moved to the next place of business.

ISSUE:

     May a non-coastwise-qualified sailboat be used as a mobile

medical office in the territorial waters of the United States

without violating the coastwise laws?

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws (e.g., 46 U.S.C. App. 289 and

883, and 46 U.S.C. 12106 and 12110) prohibit the transportation

of merchandise or passengers between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in and documented under the laws of the United

States, and owned by persons who are citizens of the United

States.

     Under the provisions of 46 U.S.C. App. 289, no foreign

vessel shall transport passengers between ports or places in the

United States, either directly or by way of a foreign port.  The

penalty for violating this section of the law is $200 for each

passenger so transported and landed.

     Pursuant to 46 U.S.C. 12106 and 12110 and their

predecessors (46 U.S.C. 65i and 65m and, before them, 46 U.S.C.

11) and consistent with 46 U.S.C. App. 883, the coastwise

merchandise law, the Customs Service has consistently held that

the prohibition in 46 U.S.C. App. 289, applies to all non-

coastwise-qualified vessels.  Non-coastwise-qualified vessels

include any vessel other than a vessel built in, properly

documented under the laws of, owned by citizens of the United

States, and never sold foreign with certain exceptions (46

U.S.C. 12106(a)(2)(B) a 19 CFR 4.80(a)(2) and (3)).

     In interpreting the coastwise laws as applied to the

transportation of passengers, we have ruled that the carriage of

passengers entirely within territorial waters, even though they

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other point, is considered coastwise trade subject to the

coastwise laws.  The transportation of passengers to the high

seas or foreign waters and back to the point of embarkation,

often called a "voyage to nowhere," is not considered coastwise

trade, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another coastwise point.

     A point in United States territorial waters is considered a

point in the United States embraced within the coastwise laws

but a point beyond those waters, even if it is within the United

States Exclusive Economic Zone (EEZ), is not considered to be

such a point, with certain exceptions inapplicable in this

context (see, e.g., the Outer Continental Shelf Lands Act of

1958, as amended; 43 U.S.C. 1333, and the amendments to 46

U.S.C. App. 883 regarding the transportation of valueless or

dredged material effected by Public Law 100-329).

      The territorial waters of the United States consist of the

belt, 3 nautical miles wide, adjacent to the coast of the United

States and seaward of the territorial sea baseline.  The recent

Presidential Proclamation (dated December 27, 1988) proclaiming a

12 nautical mile territorial sea extended the jurisdiction of the

United States only for international purposes and did not extend

or change existing federal and state laws.  The territorial

waters of the United States continue to be 3 nautical miles wide,

for purposes of the applicability of the coastwise laws.

     The vessel under consideration, as a non-coastwise-

qualified, would be precluded from engaging in the coastwise

trade.  Under the circumstances stated above, you may not use the

vessel in the coastwise trade if, as is true in this case, it is

not qualified to engage in the coastwise trade.  As noted above,

46 U.S.C. App. 289, prohibits the transportation between points

in the United States of passengers in a non-coastwise-qualified

vessel.

      "Passenger," for purposes of this provision, is defined as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or business"

(19 CFR 4.50(b)).

     The Customs Service has consistently held that the use of a

non-coastwise-qualified vessel as a permanently moored facility

does not violate the coastwise laws, or any other law

administered by the Customs Service, provided that the vessel

remains stationary.  Customs also has held that if the vessel is

being loaded or unloaded and must be moved to another location

because of stress of weather or other reason involving the

vessel's safety, subsequently is returned to the same point to

continue its loading or unloading, and neither loads nor unloads

merchandise at any other point in the United States, the

coastwise laws are not violated.

     Although the vessel will not be engaging in coastwise trade

while in operation as a stationary "mobile medical office", the

point should be made that by virtue of its being anchored within

territorial waters, the vessel itself will become a coastwise

point.  The practical effect of this fact is that any vessel

moving merchandise or passengers between the moored sailboat and

another coastwise point (in either direction), must itself be

documented for the coastwise trade.

     Under the circumstances stated above, an undocumented U.S.-

built vessel not qualified to engage in the coastwise trade can

be used as a permanently moored "medial office", without

violating the statute.  No law or regulation administered by the

United States Customs Service would preclude the use of the

permanently moored sailboat as a medical office.

HOLDING:

     A non-coastwise-qualified sailboat may be used as a

permanently moored "medical office within the territorial waters

of the U.S. without violating the coastwise laws of the United

States.

                                     Sincerely,

                                     B. James Fritz

                                     Chief

                                     Carrier Rulings Branch

