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CATEGORY:  Carriers

Bruce N. Durham

Lieutenant Commander

Senior Investigating Officer

United States Coast Guard

433 Ala Moana Boulevard

Honolulu, Hawaii 96813-4909

RE:  Coastwise Trade; Passengers; Voyage to Nowhere;

     46 U.S.C. App. 289

Dear Lieutenant Commander Durham:

     This is in response to your letter dated December 16, 1991,

enclosing files on two vessels regarding their use, or proposed

use, by foreign interests in Hawaiian waters.  Our ruling on this

matter is set forth below.

FACTS:

     The MASA is a U.S.-built vessel used to transport passengers

on cruises in waters off the coast of the island of Oahu, Hawaii.

Specifically, the passengers embark at Keehi Lagoon for scenic

cruises to Diamond Head.  The passengers usually stay on the

vessel for the duration of the round trip cruise and disembark at

Keehi Lagoon, the point of embarkation.  However, this same

vessel may transport passengers from Keehi Lagoon to either Ala

Wai Harbor or Honolulu Harbor where they disembark.

     In regard to the above vessel, the following documentation

has been submitted:  (1) a copy of the vessel's Certificate of

Documentation issued by the U.S. Coast Guard (USCG) endorsed with

a registry endorsement and indicating U.S. corporate ownership;

(2) a copy of navigation chart no. 19357 marking both the 3-mile

U.S. territorial sea for the area in which the vessel operates

and the actual course of the vessel as observed by the USCG; (3)

a copy of a letter from the law firm retained to represent the

alleged owner of the subject vessel, dated July 17, 1990, to the

State of Hawaii Department of Transportation/Harbors Division
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indicating that the vessel is owned by a Japanese citizen who is

leasing the vessel to the U.S. corporation designated the sole

owner of the vessel on the USCG certificate of documentation; (4)

a copy of USCG form 1258 ("Application for Documentation or for

Surrender, Replacement, or Redocumentation") indicating the

registry endorsement and U.S. corporate ownership; and (5) a copy

of the State of Hawaii "Application for Vessel Registration and

Certificate of Number" indicating the vessel is owned by a

Japanese alien and that its principal use is for pleasure.

     The KAHUWAI MISTRESS is registered for pleasure with the

State of Hawaii but not yet documented by the USCG.  The vessel

is used for daily charters by hotel guests.

     In regard to this second vessel, the following documentation

was submitted:  (1) a copy of the State of Hawaii "Application

for Vessel Registration and Certificate of Number" indicating

the vessel is owned by a U.S. corporation and that its principal

use is for pleasure; (2) a copy of the articles of incorporation

for Kahuwai Bay Charter, Inc., of Honolulu, Hawaii, the U.S.

corporate owner denoted as such on the aforementioned state

registration; (3) a letter from the State of Hawaii Department of

Transportation/Harbors Division, to the USCG, Honolulu, dated

October 29, 1991, stating that although the vessel is state-

registered for pleasure it is used to carry guests of a Japanese-

owned hotel who charter the vessel on a daily basis; (4) a letter

from the State of Hawaii Department of Transportation/Harbors

Division, dated September 30, 1991, to the hotel's general

manager discussing the use of vessels by the hotel's guests; and

(5) a copy of a facsimile transmission from the State of Hawaii

Department of Transportation/Harbor Division, dated December 6,

1991, to the USCG, Honolulu, transmitting various communications

regarding this matter.

ISSUES:

     1.  Whether the transportation of passengers between U.S.

points constitutes coastwise trade within the purview of 46

U.S.C. App. 289.

     2.  Whether the transportation of passengers solely within

the 3-mile U.S. territorial sea, even though the passengers

disembark at their point of embarkation without going ashore at

any other coastwise point, constitutes a "voyage to nowhere"

thereby obviating the applicability of 46 U.S.C. App. 289.

     3.  Whether the use of a vessel for charter party fishing

constitutes coastwise trade within the purview of 46 U.S.C. App.

289.
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LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, section 289 (46

U.S.C. App. 289, the passenger coastwise law) as interpreted by

the Customs Service, prohibits the transportation of passengers

between points in the United States embraced within the coastwise

laws, either directly or by way of a foreign port, in a non-

coastwise-qualified vessel (i.e., any vessel that is not built in

and documented under the laws of the United States, and owned by

persons who are citizens of the United States).  For purposes of

section 289, "passenger" is defined as "... any person carried on

a vessel who is not connected with the operation of such vessel,

her navigation, ownership, or business." (19 CFR 4.50(b))

Section 4.80a, Customs Regulations (19 CFR 4.80a) is interpretive

of section 289.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws.

However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade (29 O.A.G.

318 (1912)).  It should be noted that the carriage of fishing

parties for hire, even if the vessel proceeds beyond territorial

waters and returns to the point of the passengers' embarkation,

is considered coastwise trade (T.D. 55193(2)).

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is a point in the

United States embraced within the coastwise laws.  The

territorial waters of the United States consist of the

territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.

     The Customs Service has consistently held that when a vessel

is chartered under a bona fide bareboat charter, the bareboat

charterer is treated as the owner of the vessel for the period of

the charter, and, because the owners are not considered

"passengers" for the purposes of the coastwise laws, the

charterer is not proscribed by the coastwise laws from using the

vessel during the charter for pleasure purposes only.  A vessel

chartered under a charter arrangement other than a bareboat

charter (e.g., a time or voyage charter) and used in coastwise

transportation (see discussion above on the carriage of

passengers entirely in territorial waters or to the high seas or

foreign waters) would be subject to penalties under the coastwise
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laws.  A vessel chartered under a bareboat charter would also be

subject to penalties if the bareboat charterer used it in the

coastwise trade (e.g., to transport passengers (other than bona

fide guests) between coastwise points or entirely within

territorial waters).

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the circum-

          stances of each case.  Under a bareboat charter or

          demise charter the owner relinquishes complete man-

          agement and control of the vessel to the charterer.

          On the other hand, if the owner retains a degree of

          management and control, however slight, the charter

          is a time or voyage charter, and the vessel is deemed

          to be engaged in trade.  The crux of the matter is

          whether complete management and control have been

          wholly surrendered by the owner to the charterer so

          that for the period of the charter the charterer is

          in effect the owner.  Although a charter agreement on

          its face may appear to be a bareboat or demise

          charter, the manner in which its covenants are

          carried out and the intention of the respective

          parties to relinquish or to assume complete

          management and control are also factors to be

          considered.

     Notwithstanding the contradictory evidence regarding the

ownership of the two vessels in question (a matter totally

within the jurisdiction of the USCG to which Customs will defer),

we note that in neither case does there appear to be an issue

pertaining to a bareboat charter.  Therefore, assuming, arguendo,

that neither vessel meets the necessary U.S. ownership

requirements for a coastwise endorsement pursuant to 46 U.S.C

12106, we hold as follows.

     In regard to the first vessel in question (MASA), its use to

transport passengers from Keehi Lagoon to Ala Harbor or Honolulu

Harbor constitutes coastwise trade pursuant to 46 U.S.C. App.

289.  Accordingly, the vessel must be coastwise-qualified as

required by that statute (i.e., U.S.-built, owned and

documented).

     As for the alleged use of the MASA on a "voyage to nowhere"

which would render inapplicable the requirements of 46 U.S.C.

App. 289, the USCG observations of the actual course of the

vessel as delineated on navigation chart 19357 show that the
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vessel is operating well within U.S. territorial waters and is

not proceeding to the high seas as is required (see discussion

above).  Accordingly, the vessel is not transporting passengers

on a valid "voyage to nowhere"  and therefore is in violation of

46 U.S.C. App. 289.

     The analysis set forth above also applies to the second

vessel in question (KAHUWAI MISTRESS).  The use of the vessel to

transport hotel guests between points within U.S. territorial

waters is coastwise trade and therefore it must be coastwise-

qualified.  If it is used on a "voyage to nowhere" (which is not

apparent from the evidence submitted) it must meet the

requirements discussed above.

     Finally, we note that the hiring of either vessel in

question for charter party fishing is coastwise trade regardless

of whether the vessel proceeds beyond U.S. territorial waters and

returns to the passengers' point of embarkation.  Accordingly, a

vessel with only a registry endorsement would be prohibited from

engaging in such activity.

HOLDINGS:

     1.  The transportation of passengers between U.S. points

constitutes coastwise trade within the purview of 46 U.S.C. App.

289.

     2.  The transportation of passengers solely within the 3-

mile U.S. territorial sea, even though the passengers disembark

at their point of embarkation without going ashore at any other

coastwise point, does not constitute a "voyage to nowhere"

thereby obviating the applicability of 46 U.S.C. App. 289.

     3.  The use of a vessel for charter party fishing,

regardless of whether the vessel proceeds beyond the 3-mile U.S.

territorial sea and returns to the passengers' point of

embarkation, constitutes coastwise trade within the purview of 46

U.S.C. App. 289.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

