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CATEGORY:  Carriers

Ms. April E. Richards

Business Manager

Seafloor Surveys International, Inc.

Pier 66

2201 Alaskan Way, Suite 102

Seattle, Washington 98121

RE:  Applicability of the coastwise laws to the use of a non-

     coastwise-qualified oceanographic research vessel used to

     map ocean floor.

Dear Ms. Richards:

     Reference is made to your letter of May 27, 1992, in which

you inquire as to the legality of utilizing a foreign-built

vessel in your scientific research operations.

FACTS:

     You state that the M/V ASIA MARU, a survey ship of Japanese

registry owned by the Dokai Tug Boat Company, has been chartered

for the prescribed single mission of mapping the ocean floor over

the route of the planned TPC-5 telecommunications cable.  The

vessel will have an operating crew composed of Japanese citizens

and will carry scientists whose sole task is to conduct survey

activities.  The ship plans to call the ports of Dutch Harbor,

Alaska; Seattle, Washington; Honolulu, Hawaii; and Agana, Guam

for acquiring provisions, crew rest, and/or scientific crew

changing.  You stress that neither passengers for hire nor paid

cargo will be carried aboard the vessel at any time.  You request

comment as to whether these proposed operations would violate

U.S. coastwise laws.  

ISSUE:  

     Whether a non-coastwise-qualified vessel may engage in

scientific research activities related to surveying the ocean

floor in U.S. waters.

LAW AND ANALYSIS:

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C.

App. 289, sometimes called the coastwise passenger law), provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port, 

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed.

     For your information, we have consistently interpreted this

prohibition to apply to all vessels except United States-built,

owned, and properly documented vessels (see, 46 U.S.C. 12106,

12110; 46 U.S.C. App. 883; 19 C.F.R. 4.80).

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on a penalty of

          forfeiture of the merchandise (or a monetary

          amount up to the value thereof as determined

          by the Secretary of the Treasury, or the

          actual cost of the transportation, whichever

          is greater, to be recovered from any

          consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          transporting or causing said merchandise to

          be transported), between points in the United

          States...embraced within the coastwise laws,

          either directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any other

          vessel than a vessel built in and documented

          under the laws of the United States and owned

          by persons who are citizens of the United

          States...

     Under the so-called "First Proviso" to section 883:

          ...[N]o vessel having at any time acquired

          the lawful right to engage in the coastwise

          trade, either by virtue of having been built

          in, or documented under the laws of the

          United States, and later sold foreign in

          whole or in part, or placed under foreign

          registry, shall hereafter acquire the right

          to engage in the coastwise trade.

     For purposes of the coastwise laws, a point in the United

States territorial waters is considered a point embraced within

the coastwise laws.  The territorial waters of the United States

consist of the territorial sea, defined as the belt, three

nautical miles wide, adjacent to the coast of the United States

and seaward of the territorial sea baseline.

     For purposes of section 289, "passenger" is defined in

section 4.50(b), Customs Regulations (19 C.F.R. 4.50(b)), as

"...any person carried on a vessel who is not connected with the

operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business."  "Merchandise," as used in section 883, includes any

article, including valueless merchandise pursuant to the

amendment of section 883 by the Act of June 7, 1988 (Public Law

100-329; 102 Stat. 588).

     In its interpretation of the coastwise laws with regard to

the issue under consideration, Customs has long held that the use

of a vessel solely to engage in oceanographic research is not

considered a use in the coastwise trade (see, Headquarters Ruling

Letter 110399, August 23, 1989).  We have held that the use of

non-coastwise-qualified vessels to engage in oceanographic

research, including the transportation of persons participating

in the research to, from, and between research sites in United

States territorial waters, whether or not the persons

participating in the research temporarily leave the vessels at

the research sites, would not violate the coastwise laws. 

Further, we have held that the collection of marine specimens at

the research sites and the transportation of those specimens from

the research sites to points in the United States would not

violate the coastwise laws.  Of course, if such a vessel

transported between coastwise points, or provided part of the

transportation between coastwise points, of any persons other

than the vessel crew and scientists and students engaged in the

oceanographic research or any merchandise other than the usual

supplies and equipment necessary for that research and/or

research specimens or samples, the coastwise laws would be

violated.

     This interpretation of the coastwise laws is buttressed by

the Act of July 30, 1965 (Public Law 89-99; 79 Stat. 424; 46

U.S.C. App. 441-444, often called the Oceanographic Research

Vessel Act), as amended, section 3 (46 U.S.C. App. 443) which

provides that "[a]n oceanographic research vessel shall not be

deemed to be engaged in trade or commerce."  In defining the term

"oceanographic research vessel," this Act defines oceanographic

research as "...including, but not limited to, such studies

pertaining to the sea as seismic, gravity meter and magnetic

exploration and other marine geophysical or geological surveys,

atmospheric research, and biological research" (46 U.S.C. App.

441(1)).

     Turning to the case at hand, with regard to activities

related to surveying and mapping of the ocean floor, no violation

of the coastwise laws will occur if such activities constitute

"oceanographic research" pursuant to 46 U.S.C. App. 441(1).  As

the list of activities which constitute "oceanographic research"

contained in 46 U.S.C. App. 441(1) is not a complete list, the

Customs Service is afforded qualified authority to fashion

administrative interpretations of that statute.  Upon

consideration, we conclude that the above-described activities

would indeed constitute oceanographic research activities which

would not violate the coastwise laws.  

HOLDING:

     In accordance with the Law and Analysis section of this

ruling, the use of a non-coastwise-qualified vessel to engage in

oceanographic research, specifically, mapping and surveying of

the ocean floor, is permissible under the coastwise laws.

                                        Sincerely,

                                        B. James Fritz

                                        Chief

                                        Carrier Rulings Branch




