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VES-10-02/3-12-CO:R:IT:C 112132 MLR

CATEGORY:  Carriers

Francis X. Nolan, III

Nourse & Bowles

One Exchange Plaza

At 55 Broadway

New York, NY  10006

RE:  Application of the dredging statute (46 U.S.C. app. 292) and

     the U.S. coastwise trade laws (46 U.S.C. app. 289 and 883)

     to the former Panama Canal Zone.

Dear Mr. Nolan:

     This is in reference to your facsimile dated March 10,

1992, concerning the application of title 46, United States Code

Appendix, sections 292 and 883 (46 U.S.C. app. 292 and 883) to

certain operations contemplated by your client.

FACTS:

     Your client proposes to engage in dredging operations in the

Panama Canal Zone using a foreign-built dredge.

ISSUE:

I.   Whether ports and places in the former Panama Canal Zone are

     embraced within the coastwise laws of the United States

     (i.e., 46 U.S.C. app. 289 and 883).

II.  Whether the use of a foreign-built dredge in the former

     Panama Canal Zone constitutes "dredging in the United

     States," within the purview of 46 U.S.C. app. 292.

LAW AND ANALYSIS:

I.   Title 46, United States Code Appendix, section 883 (46

U.S.C. app. 883, the coastwise merchandise statute, often called

the "Jones Act") provides, in pertinent part, that:

          No merchandise shall be transported by water, or by

          land and water, on penalty of forfeiture of the

          merchandise (or a monetary amount up to the value

          thereof as determined by the Secretary of the Treasury,

          or the actual cost of the transportation, whichever is

          greater, to be recovered from any consignor, seller,

          owner, importer, consignee, agent or other person or

          persons so transporting or causing said merchandise to

          be transported), between points in the United States...

          embraced within the coastwise laws, either directly or

          via a foreign port, or for any part of the

          transportation, in any other vessel than a vessel

          built in and documented under the laws of the United

          States and owned by persons who are citizens of the

          United States ....

     Section 883 specifically provides that, for purposes of its

provisions, "merchandise" includes valueless material (Pub. L.

100-329; 102 Stat. 588).  The transportation of valueless

material, whether or not it has commercial value, from a point or

place in the United States or point or place on the high seas

within the Exclusive Economic Zone (EEZ) as defined in the

Presidential Proclamation of March 10, 1983, to another point or

place in the United States or a point or place on the high seas

within that EEZ would be prohibited under the provisions of

section 883.

     The passenger coastwise law, 46 U.S.C. app. 289, provides

that:

          No foreign vessel shall transport passengers between

          ports or places in the United States either directly or

          by way of a foreign port, under penalty of $200 for

          each passenger so transported and landed.

For purposes of the coastwise laws, a vessel "passenger" is

defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  19 CFR 4.50(b) (1991).

     Customs has consistently held that ports and places in the

Panama Canal Zone are not embraced within the coastwise laws.

Accordingly, the transportation of merchandise from the

continental United States to the Panama Canal Zone would not be

coastwise trade within the prohibition of the Jones Act (46

U.S.C. app. 883), and nothing in that statute would forbid such

transportation in foreign-built vessels.  Of course, if the

merchandise, without having entered into the general stock of

goods in the Canal Zone or being manufactured or processed into

new and different products there, were subsequently transported

to another coastwise point (i.e., merchandise is laden at one

coastwise point and eventually unladen at another coastwise

point), a coastwise transportation for purposes of the Jones Act

would then have been consummated.  Customs Rulings 103780, dated

December 27, 1978; 103329, dated April 21, 1978; MS 216.131H,

dated November 27, 1968; and MA 216.132, dated July 15, 1959.

The same rationale applies with regard to 46 U.S.C. app. 289, the

passenger coastwise law.  Customs Ruling MA 216.132, dated April

4, 1958.

     Although there do not appear to be any Customs decisions on

the applicability of sections 883 and 289 to the Canal Zone

subsequent to the Panama Canal Treaty, its effect was to make the

territory encompassing the "Panama Canal Zone" a part of the

Republic of Panama; therefore, Customs position that ports and

places in the Panama Canal Zone are not embraced within the U.S.

coastwise laws, has not changed.

II.  Section 1 of the Act of May 28, 1906 (34 Stat. 204; 46

U.S.C. app. 292, commonly known as the Dredging Act), provides

that, "a foreign-built dredge shall not, under penalty of

forfeiture, engage in dredging in the United States unless

documented as a vessel of the United States."  It should be noted

that 46 U.S.C. app. 292, as well as the other navigation laws

administered by the U.S. Customs Service, are applicable only to

those vessels engaged in dredging activities in U.S. territorial

waters (generally defined as the belt, 3 nautical miles wide,

adjacent to the coast of the United States and seaward of the

territorial sea baseline), including the inland navigable waters

of the United States and its territories and possessions, and in

certain dredging activities on the United States Outer

Continental Shelf outside territorial waters.  C.S.D. 83-106..

     The U.S. Coast Guard determines whether a particular body of

water is deemed to be navigable waters of the United States in

order to ascertain its jurisdiction to enforce the laws it

administers.  The navigable waters of the United States are

generally outlined in subpart 2.05-25 of the Coast Guard

Regulations (33 CFR 2.05-25).  The U.S. Customs Service, in

ascertaining its own jurisdiction to enforce the navigation laws

it administers, is strongly disposed to follow determinations of

the U.S. Coast Guard in the absence of Federal judicial decisions

or explicit Congressional enactment, although it is not required

to do so.

     The historical background of the Act of May 28, 1906, is

relevant in determining whether the Canal Zone is considered to

be a part of the "United States," for purposes of 46 U.S.C. app.

292.  The provision was enacted as a result of controversy which

arose over the use of foreign-built dredges to repair damage done

by a hurricane at Galveston, Texas, in 1900.  At the time of the

enactment of the provision, foreign-built vessels could not be

documented in the United States, unless captured in war by

citizens of the United States and lawfully condemned as prize or

adjudged to be forfeited for a breach of the laws of the United

States (section 4132, Revised Statutes).  Thus, at the time of

enactment, the proviso in section 1 of the Act of May 28, 1906,

"unless documented as a vessel of the United States," was by

itself, practically meaningless.  However, section 2 of the Act

of May 28, 1906, provided:

          That the Commissioner of Navigation is hereby

          authorized to document as vessels of the United States

          the foreign-built dredges Holm, Leviathan, Nereus, and

          Triton, owned by American citizens and now under

          construction abroad for use at Galveston, on which an

          American citizen, the contractor at Galveston, has an

          option.

     Reading both sections together, it is clear that the proviso

in section 1, "unless documented as a vessel of the United

States," refers to the dredges which were authorized and directed

to be documented as vessels of the United States by section 2.

The legislative history of the Act confirms this interpretation

{see Cong. Rec. 7029 (1906)} and, stated above, the Act has

consistently been so interpreted by the agencies responsible for

its administration.  Even though a foreign-built dredge may now

be documented as a vessel of the United States (see 46 U.S.C.

12102, 12105), it would be prohibited by 46 U.S.C. app. 292 from

engaging in dredging in the United States.

     Thus, in our interpretation of 46 U.S.C. app. 292 we have,

as is proper, considered the statute as a whole and in the

context of the time that it was enacted.  Accordingly, the use of

a foreign-built dredge in the United States is prohibited by 46

U.S.C. app. 292 regardless of whether it is documented as a

vessel of the United States.  This historical background

indicates that the statute is designed to protect American

shipbuilding industries.

     The question remains whether we may impose this protective

measure to the former Canal Zone.  By virtue of the Panama Canal

Treaty, the United States may make and enforce all rules

pertaining to the passage of vessels through the Canal and other

rules with respect to navigation and maritime matters.  Panama

Canal Treaty, September 7, 1977, United States-Panama, art. III,

para. 2(c), 33 U.S.T. 39, 51, T.I.A.S. 10030.  The Annex does

permit the Panama Canal Commission (an executive agency of the

United States Government, established by section 1101 of the

Panama Canal Act of 1979, Pub. L. 96-70, 93 Stat. 456, codified

at 22 U.S.C. 3611), to perform various functions, one being

dredging of the Canal channel, terminal ports and adjacent

waters.  Annex, para. 3(s), 33 U.S.T. 39, 112, T.I.A.S. No.

10030.  However, the Panama Canal Treaty:  Implementation of

Article III, provides that the Republic of Panama shall exercise

all jurisdictional rights over vessels within the land and water

areas of the Ports of Balboa and Cristobal.  Art. V, para. 2(a),

33 U.S.T. 141, 151, T.I.A.S. No. 10031.  Further, the Panama

Canal Treaty provides that the law of the Republic of Panama

shall apply in the areas made available for the use of the United

States.  Art. IX, para. 1, 33 U.S.T. 39, 61, T.I.A.S. No. 10030.

 Article XI gives the Republic of Panama plenary jurisdiction

over the former Canal Zone.  33 U.S.T. 39, 71, T.I.A.S. No.

10030.

     Reading the Treaty provisions together with the historical

background of the dredging statute (without determining whether

the Canal Zone is or was a "territory" or "possession" of the

United States, or the ramifications of the Treaty), we find that

the Treaty gives the Republic of Panama enough jurisdiction over

the former Canal Zone so that the protective dredging statute may

not be applied to this area.

     In support of this conclusion, several courts have stated

that the Canal Zone is to be regarded as a foreign country where

matters of commerce are concerned.  United States v. Matthews,

427 F.2d 992 (5th Cir. 1970).  Also, in Luckenbach S.S. Co. v.

United States, the Supreme Court held that ports in the Canal

zone (i.e., Balboa and Cristobal) are to be considered as

"foreign ports" within the meaning Rev. St. 4009 (39 USCA 654),

relating to the Post Office Department.  280 U.S. 173 (1930).

Both courts cited title 19, United States Code, section 126 (19

U.S.C. 126), as an example that it was Congress' intent that the

Canal Zone be regarded as a foreign country where matters of

commerce are concerned.  (Section 126 provides that all laws

affecting imports of articles, goods, wares, and merchandise and

entry of persons into the United States from foreign countries

shall apply to articles, goods, wares, and merchandise and

persons coming from the Canal Zone, Isthmus of Panama, and

seeking entry into any State or Territory of the United States or

the District of Columbia.)

     This letter addresses only those federal requirements that

are administered by the U.S. Customs Service.  While we are

unaware of any other federal or state agency requirements that

might pertain to the undertaking you describe, it is possible

that such requirements exist.

HOLDING:

I.   Ports and places in the former Panama Canal Zone are not

     embraced within the coastwise laws of the United States

     (i.e., 46 U.S.C. app. 289 and 883).

II.  The use of a foreign-built dredge for dredging in the former

     Panama Canal Zone does not constitute "dredging in the

     United States," within the purview of 46 U.S.C. app. 292.

                                   Sincerely,

                                   B. James Fritz

                                   Chief

                                   Carrier Rulings Branch

